Hydofobizacja przedniej szyby - czy warto?

04 Gru 2012, 20:12

W ramach ubezpieczenia dostałem propozycję darmowej usługi hydrofobizacji przedniej szyby w samochodzie. Robił ktoś już coś takiego? Warto?
Jeśli tak, to kolejne pytanie - jak długo utrzymuje się naniesiona warstwa?
Mój samochód ma już 10lat i posiada małe zarysowania, nie wiem czy hydrofobizacja nie będzie potęgować wad szyby ...
sepoy
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: VW Tiguan
Silnik: 1,4V 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

28 Sty 2013, 12:50

Bez odzewu więc wypowiem się, co do efektu, może się komuś przyda.
W sumie hydrofobizację wykonaliśmy na przedniej szybie niespełna dwuletniej Astry od żony. Czy warto było? Moim zdaniem nie zimą, nie dość, że nie widać efektu, to praca wycieraczek powodowała powstawanie cienkiej warstwy na szybie. Krople deszczu oczywiście spływają z szyby dość sprawnie, ale smug spod wycieraczek trudno się pozbyć.
sepoy
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Auto: VW Tiguan
Silnik: 1,4V 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

04 Gru 2013, 14:48

Mi robili zabieg hydrofobizacji w [reklama] na Karkonoskiej (obecna lokalizacja Braterska 6) we Wrocławiu i nic takiego u siebie nie zaobserwowałem. Wcześniej robiłem w warsztacie u kumpla, ale efekt nie był taki jak się spodziewałem. Brat też robił hydrofobizację szyb w swoim samochodzie i też jest zadowolony, ale na ta chwilę nie potrafię powiedzieć jakiej firmie zlecił wykonanie tej usługi.
MarcinWro
Obserwowany

Auto: Opel Calibra

17 Lis 2014, 08:31

Pytałem o tą usługę właśnie w [reklama] i powiedzieli, że na szybie czołowej taka powłoka utrzymuje się przez ok 15 tys kilometrów, a na bocznych chyba ze 2 razy dłużej.
marenowacki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Ford Mondeo
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasy Smart Kid Belt
    Szukam informacji na temat pasów smart kid belt, co o nich sądzicie? Czy w przypadku starszaków mogą się sprawdzić. Czy te pasy chronią przed nurkowaniem dziecka podczas wypadku?