Hyudnai Accent zaświecająca się kontrolka ABS przy hamowaniu

13 Maj 2014, 16:21

Witam. Tak jak w temacie. Podczas hamowania przy prędkości około 60-70 km/h i większej zaświeca mi się kontrolka ABS-u. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie i nie świeci się do momentu gdy zaś nie nadepnę na pedał hamulca przy prędkości większej niż 60-70km/h. Szczerze powiedziawszy nie wiem od czego zacząć sprawdzać. Co może być przyczyną według was takiej sytuacji? Chodzi o Hyundaia Accenta 1,3 rok produkcji 1996.
Z góry dzięki za każdą pomoc.
sledz91
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Hyundai Accent
Silnik: 1,3 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1996

18 Maj 2014, 09:21

Najtaniej i najprościej to podjechać do mechanika, podłaczyć się pod kompa i odczytać błąd.
Osobiście podejrzewam, że to coś z pompą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Maj 2014, 14:14

Byłem u jedynego mechanika co u mnie w okolicy ma wtyczkę do mojego auta, to nie chce mu się program połączyć z niczym z auta także ta opcja odpada i muszę iść na czuja. Też myślę o pompie, ale zastanawiam się jeszcze nad koronką absu. Tylko nie za bardzo wiem jak to jest rozwiązane z tyłu jak mam bębny.
sledz91
Nowicjusz

18 Maj 2014, 20:53

Przyczyny zaświecania się kontrolki ABS-u - jeden z czterech czujników kół, jedna z 4 koronek na kołach, przewody między czujnikami a wtyczkami, między wtyczkami a modułem EBCM-u, moduł EBCM, pompa ABS-u.
Koronka ABS-u na tylnych kołach jest na piaście.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

22 Maj 2014, 20:33

Problem z niewiadomych przyczyn sam zniknął. Nagle przestała się kontrolka zaświecać i abs działa jak należy. Niestety pojawił się inny problem też związany z układem hamulcowym. Podczas jazdy zaświeca się kontrolka hamulca (!) (P). Kontrolka zaświeca się i gaśnie kiedy chce. Jedyne co zauważyłem że podczas hamowania gaśnie. Płyn hamulcowy jest w normie.
sledz91
Nowicjusz

23 Maj 2014, 09:22

Zaświecająca się wspomniana kontrolka może świadczyć o uszkodzeniu pompy ABS-u. Oznacza ona też, że może nie zadziałać nawet układ hamulca roboczego, czyli jak przyjdzie ci hamować, może się okazać, że pedał znajdzie się w podłodze, a ty pojedzieszszszsz... przez skrzyżowanie na czerwonym....
JA radzę jednak poszukać mechanika ze sprzętem diagnostycznym i sprawdzić co jest nie tak.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rekordowy rok w czeskich fabrykach Skody
    W 2019 roku ŠKODA po raz pierwszy w historii wyprodukowała ponad 900 tys. pojazdów w swoich fabrykach w Mladá Boleslav i Kvasinach. Wysoki wynik jest zasługą wzrostu produkcji o 2,25 proc. w porównaniu ...
    BMW i3 Concept Coupe - nieograniczony dostęp do sieci
    Dzięki funkcjom systemu BMW i ConnectedDrive model BMW i3 Concept Coupe ma nieograniczony dostęp do sieci. Przy w pełni naładowanych akumulatorach układ napędowy BMW eDrive, w który wyposażono BMW i3 Concept Coupe, ...