Hyundai Accent - Filtr stożkowy.

14 Mar 2009, 12:28

Krótko - mogę pożyczyć od kuzyna markowy filtr stożkowy, który jednak ma przejechane 15tys km. Środki do czyszczenia są dość drogie i raczej jakbym miał się w to bawić to wolę zostać przy swoim filtrze. Czy jazda na brudnym filtrze (nie wiem, czy jest brudny po takim przebiegu i jak to ocenić) może grozić jakimiś uszkodzeniami bądź pogorszeniem innych właściwości pojazdu? Czy są jakieś objawy, przy których wskazane jest czyszczenie/wymiana filtra stożkowego?
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • 14 Mar 2009, 16:25

A do czego służy filtr powietrza?I co się dzieje jak jakikolwiek filtr jest brudny?Odpowiedz jest logiczna i prosta.
    Inną sprawą jest fakt,że jak nie masz samochodu "przystosowanego" do takiego filtra,to samo jego założenie nic ci nie da,a nawet osiągi mogą się pogorszyć.Filtry stożkowe są przeznaczone do samochodów odpowiedno do nich przygotowane.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Mar 2009, 20:14

To wszystko wiem, ale w tym silniku stożek daje super dźwięk, na którym mi zależy, tylko o to tu chodzi. Dlatego pytam, czy jak nie będzie przerywał itp. tzn., że taki filtr jest dostatecznie czysty i można jeździć tak? Chodzi mi o to, czy taki filtr po 15kkm bezwzględnie nadaje się do czyszczenia?
    Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
    jiGsaw
    Forumowicz VIP
    Awatar użytkownika

15 Mar 2009, 01:08

JigSaw słuchaj fachowych rad i nie zakładaj takiego filtra do nieprzystosowanego do tego silnika,oryginalne filtry a raczej ich droznosć jest tak obliczona by skład mieszanki paliwowo-powietrznej był optymalny,zaszkodzisz tylko silnikowi nic więcej ,moze i silnik będzie ci ładniej buczał i będzie słabszy ale potem to ty mozesz beczeć gdy coś się stanie jednostce napędowej(zawory)
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

15 Mar 2009, 03:29

Ten filtr przejeździł 15kkm w accencie mojego kuzyna, który miał ten sam silnik. Nic się mu nie stało przez te 15kafla, osiągi też nie spadły, bo się ścigałem z nim na ori filtrze i równo szliśmy. Tak więc w tym silniku kombinacja z tym filtrem jest już sprawdzona. Ponawiam moje pytanie. Czy taki filter koniecznie trzeba już czyścić i czy może coś się stać jeżeli go wsadzę bez czyszczenia?
    jiGsaw
    Forumowicz VIP
    Awatar użytkownika

15 Mar 2009, 12:14

Na to pytanie nikt tobie nie jest w stanie odpowiedzieć dlatego ,że ono jest typu czy mam już wymienić olej w silniku czy nie a nikt nie wie w jakim stanie ten olej jest.Zasada jest taka,jeśli nie masz pewnosci jak bardzo ten filtr jest zanieczyszczony to po prostu go czyścisz,jeśli jednak ten filtr ma tylko 15kkm to możesz go zakładać bez obaw ,jeśli sobie przypominam to takie filtry czyści się chyba drugie tyle rzadziej jak należy wymieniać zwykłe filtry a te zaleca się wymieniać co 20 kkm.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Centrum testowania silników Skody
      SKODA zainwestowała blisko 34 mln euro w nowe centrum testowania jednostek napędowych. To kamień milowy na ścieżce rozwoju Producenta. Nowa inwestycja marki polega na rozbudowie istniejącego już od 2008 roku Centrum Technologii ...