Hyundai Accent I - Problem z Prędkościomierzem

21 Gru 2010, 11:48

Witam!

Mam dziwny problem z licznikiem prędkości. Otóż gdy silnik jest zimny pod czas jazdy licznik totalnie wariuje np. jadę 40 km/h przyspieszam i nagle z 50 km/h pokazuje mi aż 120 i im szybciej tym więcej przekłamuje... Słuchać takie grzechotanie od zegarów. Objaw występuje do momentu rozgrzania się silnika i dotyczy tylko prędkościomierza.

Próbowałem wszystkiego... Odkręcałem linkę pod maską i tam jest OK. Wykręcałem zegary i linka dobrze jest wetknięta w zegary. Warto dodać że w sierpniu linka mi pękła i wstawiłem nową oryginalną ze sklepu.

Proszę o pomoc.
marcin5644
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża

21 Gru 2010, 18:34

marcin5644 napisał(a):Słuchać takie grzechotanie od zegarów

Typowy objaw zacierania się linki.
marcin5644 napisał(a): Warto dodać że w sierpniu linka mi pękła i wstawiłem nową oryginalną ze sklepu.

To nic nie zmienia jeśli w środku pancerza linka była za słabo nasmarowana to w końcu musi trzeć - wymontuj całą linke i wlej w nią troche oleju - nie jest to proste ale do zrobienia.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

24 Gru 2010, 18:43

Ale czy to na pewno jest ten problem zacierania linki? Bo przyznam szczerze, że objaw znika jak silnik jest ciepły dlatego to mnie zastanawia.

Pozdrawiam
marcin5644
Nowicjusz

Miejscowość: Łomża
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Santa Fe Nowej Generacji
    "Nowy Santa Fe kontynuuje globalny sukces modelu. Zaprezentowany w 2001 roku, model Santa Fe pierwszej generacji jest podstawą wiarygodności i doświadczenia marki w segmencie SUV" powiedział Thomas A. Schmid, Dyrektor Operacyjny ...