Hyundai accent lekko przerywa podczas jazdy,

11 Lis 2012, 20:22

Witam,jeżdże nim sporo lat.W ubiegłym roku pokazały się te objawy tz.te lekkie przerwy.Teraz gdy były b.chłodne noce to palił na trzy cylindry po rozgrzaniu palą cztery.W trakcie jazdy ma lekkie przerwy /zdarzało się że nie miewał/w słonecze ciepłe dni/Wymieniłem filtr paliwa,poprawiło troszkę.Mechanik powiedział o :świeca,kable ,przepustica/tej nie znam za bardzo/i że można to badać ale to kosztuje.Za filtr dałem 35z/kupiłem sam/ a za wymianę jego 80zł.Obawiam się że za te badania wezmą ho ho a może i dłużej/więcej/a za naprawę..też może być tak że :panie trzeba było to to i jeszcze tamto zrobić ...a mnie przecież nie chodzi o "zrobienie"tylko naprawienie.Jeśli to świeca czy kabel to jestem sam w stanie to zrobić.Parę lat temu miał taki przypadek że: bez mojego udziału sterował sobie obroty do najwyższych po czym je obniżał i tak w kółko...ze wstydem przejechałem tak pół miasta do mechanika.U mechanika po zapaleniu silnika powtórnie- silnik sam się unormował...być może iż dwa razy się to powtórzyło jeszcze...ale już nie jechałem do mechanika. pozdrawuam i proszę o wasze zdanie
korolef
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 01 1955
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: hyundai accent
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • 17 Lis 2012, 22:41

Zdecydowanie do wymiany przewody WN czyli kable o których piszesz. Skoro jak stwierdził mechanik "świecą", to jeśli tylko jest wilgoć o poranku,to nie dziwię się,że pali na 3 gary... Aż dziwne,że wogóle pali. Jak silnik oddaje ciepło,to osusza trochę te "kable" więc pewnie zaczyna chodzić na wszystki "gary". Zainteresowałbym się też stanem świec !!!... i filtrem powietrza przy okazji. :)
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG

19 Lis 2012, 15:10

-Artur dzięki,wymieniłem -jest poprawa oczywista! tak bym zrobił,lecz trzeba od kogoś mieć impuls"dostać kopa" ...dzięki
    korolef
    Nowicjusz

21 Lis 2012, 11:24

Dokładnie jak powyżej: filtry,świece- wiele elementów może mieć wpływ na taki stan rzeczy. napisz dokładnie co wymieniłeś i co pomogło. czekamy na Twoją odpowiedź.
    Turbopama
    Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
    Auto: BMW M3

24 Lis 2012, 23:45

witam-wymieniłem dwa kable najdłuższe bo od nich zacząłem.Kolejnych już nie wymieniałem.
    Artur73 jeśli byś tu jeszcze"wpadł' to mam pytanie :dlaczego wspomaganie głośno pracuje.Wiem ,może nie miec płynu..albo nie taki płyn...albo..? oczywiście praca wspomagania uważam że jest poprawna.Dwanaście lat jeżdził bez ubytków.Teraz latem dolewałem ze trzy razy...może nie taki płyn jak potrzeba? a może? nie wiem co...
    korolef
    Nowicjusz

25 Lis 2012, 08:46

oczywiście praca wspomagania uważam że jest poprawna.Dwanaście lat jeżdził bez ubytków.Teraz latem dolewałem ze trzy razy.

jak głośno pracuje i leje na uszczelnieniach to praca pompy/łożyska/ wspomagania się kończy -
    uważaj Kolego bo jak ..nagle skona i zablokuje koło pasowe to zerwie pasek, a on coś jeszce ma napedzać :( w trasie potrafi to krwi napsuć
    przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
    sympatyk
    Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
    Prawo jazdy: 15 09 1976
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Freelander e picc. scuderia
    Silnik: Otto 95÷121
    Paliwo: Benzyna + LPG
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

700 tysięcy aut elektrycznych na koniec 2017 r. w UE
      Ponad 200 tysięcy pojazdów elektrycznych zostanie zarejestrowanych w UE w 2017 r. Ogólna liczba aut z napędem elektrycznym poruszających się po drogach Starego Kontynentu może wynieść 700 tysięcy – prognozuje ...

25 Lis 2012, 10:48

Dokładnie, takich objawów nie można lekceważyć i czym prędzej udać się na diagnostykę. A co do przerywania podczas jazdy to mogą być oczywiście świece.
    ZmienOlej
    Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
    Auto: BMW M3

25 Lis 2012, 15:38

-Witam,oczywiście diagnostykę pod tym kątem zaliczę,nie mniej jednak po jeżdzie nie ma tych piskohałasochrzestów jak wtedy gdy uruchomiłem samochód i zaczynam jazdę ...po jeżdzie są ale małe...to tak na marginesie !..
    korolef
    Nowicjusz

23 Gru 2012, 15:59

No nikt nie doradzi niczego więcej,daj znać co powiedzieli na dioagnostyce plus kilka elementów standardowo do wymiany jak chociażby świece. One oczywiście nie są powodem pisków,chrzęstów itd. To inna przyczyna.
    WiecejOpon
    Początkujący

Auto: Seat Leon I

26 Sty 2013, 22:36

kupilem droższy plyn do wspomagania/kremowo-biały/ i jest w porzadku.
    korolef
    Nowicjusz