Hyundai Coupe V6 2.7 vs Lexus IS200 2.0

23 Wrz 2013, 18:03

Hej,

Przymierzam się do samochodu. Po 2 miesiącach przeglądania poradników, stron, oraz obejrzeniu wielu programów motoryzacyjnych wybrałem dwa modele:

Hyundai Coupe wersja 3 z z silnikiem 2.7 V6
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

oraz Lexus IS200 z silnikiem 2.0
np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Oglądałem Hyundaia, siedziałem w nim itd. Ogólnie podoba mi się taki typ auta. Nie jestem do końca przekonany jak będzie z częściami i awaryjnością, chodź przeważają pozytywne opinie. Natomiast Lexusa jadę oglądać jutro.

Prosiłbym o pomoc w wyborze, wszystkie opinie oraz w inne propozycję. Być może jest jakaś ciekawsza alternatywa o której nie wiem? :)

80% czasu jazdy to miasto (Gdańsk) + raz w miesiącu ~250 km. Więc raczej wole nie pchać się w Diesla. Natomiast co do gazu to jakoś szkoda mi by było gazować v6.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
sha4ky
Obserwowany

Auto: Nie mam

24 Wrz 2013, 12:00

Chyba jednak zdecyduje się na Lexusa :)
sha4ky
Obserwowany

Auto: Nie mam

24 Wrz 2013, 12:41

Takim hyundayem miałem okazję pojeździć i mimo uprzedzenia do tej marki samochód totalnie mnie zaskoczył. Fakt, swoje spali jednak jeździ się rewelacyjnie a jakość wykonania nie przypomina już niczym dawnej koreańskiej tandety. Części nie są drogie a samochód do awaryjnych raczej nie należy, ten którym jeździłem ma przejechane jakieś 180tys. km póki co i nic poważnego się nie działo.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

24 Wrz 2013, 15:22

IS i Hyu mają różne silniki które trochę inaczej oddają pałera. Jeżeli chodzi o ISa to szukaj manuala ponieważ lepiej jedzie i mniej pali. Do wad Lexa ogólnie należy mułowatość (w wersji automat), dosyć wysokie spalanie (masa, automat).
Zalety to raczej już nie spotykana bezawaryjność, komfort, fajny wygląd jak na dziadka, tani serwis, przyjmuje LPG.
Ogólnie jeżeli nie przeszkadza Ci zamulanie wybierz automat który jest totalnie bezawaryjny ale ma tylko 4biegi jak chcesz trochę pozamiatać tyłem to manual i LSD (seryjnie dostępne) .

A ile masz kaski?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Wrz 2013, 00:23

No i LEX RWD, choć kusi tutaj wybór lepszego silnika.

Bietrz LEXA manual z mocniejszym silnikiem najlepiej.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

25 Wrz 2013, 18:18

jiGsaw napisał(a):Bietrz LEXA manual z mocniejszym silnikiem najlepiej.

I tu się kłania problem lexa czyli dostepność manuali w mocniejszych wersjach. IS300 z manualem jest białym krukiem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Nadwozie koncepcyjnej Kia Sportspace
    W przeciwieństwie do klasycznych pojazdów typu kombi, station wagon czy nawet shooting brake – Kia Sportspace wyróżnia się zdecydowanie odmienną i wyszukaną architekturą w stosunku do tradycji. Wydłużoną ...