Hyundai Elantra - Skrzynia biegów

07 Gru 2009, 11:40

Witam!

Mam mały problem, posiadam drugi samochód hyundai elantra 1995r 1.6 16V, 115 KM.
Wczoraj zauważyłem że dwójka w skrzyni biegów wchodzi nieco luźniej, 1,3,4,5,wsteczny wchodziły precyzyjnie bez zgrzytania a dwójka po prostu luźno.
Z kolei jak dojechałem do domu stanąłem przed bramą, wchodzę do samochodu, wbijam wsteczny żeby wjechać tyłem ( pozycja do końca w prawo i na dół ), puszczam sprzęgło gaz a samochód nie jedzie.
Okazało się, że pozycje biegów przeskoczyły o jeden w dół ..?
czyli jak było ustawienie

1 3 5
L U Z
2 4 wsteczny

tak teraz "wypadła góra"
i nie ma góry ( dźwignia skrzyni da się ustawić maksymalnie do pozycji luz, na górę nie.
tam gdzie był LUZ jest 1 3 5
a tam gdzie była 2 4 i wsteczny jest LUZ

czyli

- - -
1 3 5
L U Z

o co kaman?
jakieś poduszki skrzyni? czy może drążek sam się gdzieś poluzował?

jeżeli temat był już wałkowany to z góry przepraszam ale nie wiem jak nazwać problem więc nie wiem gdzie szukać, a pod hasłem skrzynia biegów jest postów mnóstwo.
pan_kakenholz
Nowicjusz

Miejscowość: Koszalin
  • 07 Gru 2009, 19:10

wygląda na to ze trzeba od nowa ustawic skrzynie biegow na regulacji to samo było w golfie mojego taty
    berek1903
    Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...