Rover 200 SDi 1998r.-zaparowana lampa

28 Lut 2009, 17:27

Od jakiegoś czasu cały czas paruje mi lampa przednia w samochodzie-na szczescie lewa czyli przy kierowcy no ale problem jest nie lada bo z taka lampa to tak bezpiecznie sie nie jezdzi znowu i zle to wyglada tez.
Przypuszczam ze jak mialem lekka stluczke z poprzedzajacym mnie zderzakiem autka stojacego przede mna to moglo cos peknac delikatnie w srodku-widac lekka kreske pekniecia ale na zewnatrz nic nie jest popsute tzn klosz jest caly.Czy to moze byc wlasnie to wewnetrze pekniecie powodem tego parowania i czy idzie to jakos naprawic albo zniwelowac tak zeby problem zniknal czy moze jedynym rozwiazaniem jest nowa lampa tylko?
Prosze o porade doswiadczonych kierowcow czy mechanikow ;)
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska
  • 28 Lut 2009, 17:44

zobacz ile by cie uzywka kosztowala. Jezeli powyzej 40 zl to lepiej sie pomeczyc. Kupujesz szklo w plynie - inf. u szklarza, smarujesz tym pekniecie widoczne + wszystkon co podejrzane papierek wodny 2000 i polerka. Sprawdz czy uszczelka do okola lampy sie nie przesunela lub przyskrzynila. to nie przeszkadza w bezpieczenstwie ale popali zarowki badz spali to posrebrzana obudowe wyleciala mi nazwa z glowy. sprawdz tez czy nie pekla na srobach
    Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
    szakal1990
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

07 Gru 2009, 21:24

Witam, w moim roverze miałem taki sam problem tylko, że z prawą lampą. Wyjąłem cały reflektor. rozdzieliłem klosz od tyłu lampy. wymalowałem elementy nie będące lustrami na czarno, następnie poskładałem i uszczelniłem klejem dekarskim. myślę, że nawet lepszy do tego był by silikon, oczywiście podobne zabiegi wykonałem na lewej lampie. teraz nic nie paruje a ciekawie wygląda.

Jeśli chodzi o rozdzielanie to najlepiej wdmuchiwać suszarką ciepłe powietrze do wnętrza lampy i delikatnie ją rozklejać. Fabryczny klej dalej będzie łapał, ale dla pewności samemu też coś zaaplikować.

Pozdrawiam :mrgreen:
    JaroslawR6
    Nowicjusz

Miejscowość: Krk
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
      Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...