26 Kwi 2011, 07:04
Witam wszystkich, problem dotyczy getza benz 1.1 63KM, po przeczyszczeniu przepustnicy pojawił się problem: po odpaleniu silnik pracuje równo check sie nie świeci ale auto nie ma siły aby wyjechać nim z garażu (pod górkę), po nagrzaniu silnik trzęsie sie, check co chwilę sie zapala a pod kompem wyskakuje wypadanie zapłonów na dwóch cylindrach. Swiece i przewody WN nówki, dolot raczej szczelny choć tak na 100% to nie wiem bo nie wiem jak sprawdzić..... ale wizualnie wszystko jakby ok, po czyszczeniu resetowałem przez odpoiecie klemy na ok 15min. Dodam, że popełniłem jeden bląd przy uzupełnianiu cieczy chłodzącej - po jej spuszczeniu. Mienowicie układ był prawdopodobnie zapowietrzony, uruchomilem silnik i zostawiłem go na ok 5 min na jałowych, zobaczyłem ze temp cieczy chłodzącej na wskazaniu kompa doszła do ok 200 stopni C i dopiero wtedy wyłączyłem silnik. następnie delikatnie otworzyłam wlew do chlodnicy i wtedy za zbiorniczka przelewowego poleciała woda na zewnątrz. Teraz po uruchomieniu temp juz jest ok tj dochodzi do maks 92 st, ale ten brak mocy.....