Hyundai Getz 1.1 zupełny brak mocy, wypadanie zapłonów

26 Kwi 2011, 07:04

Witam wszystkich, problem dotyczy getza benz 1.1 63KM, po przeczyszczeniu przepustnicy pojawił się problem: po odpaleniu silnik pracuje równo check sie nie świeci ale auto nie ma siły aby wyjechać nim z garażu (pod górkę), po nagrzaniu silnik trzęsie sie, check co chwilę sie zapala a pod kompem wyskakuje wypadanie zapłonów na dwóch cylindrach. Swiece i przewody WN nówki, dolot raczej szczelny choć tak na 100% to nie wiem bo nie wiem jak sprawdzić..... ale wizualnie wszystko jakby ok, po czyszczeniu resetowałem przez odpoiecie klemy na ok 15min. Dodam, że popełniłem jeden bląd przy uzupełnianiu cieczy chłodzącej - po jej spuszczeniu. Mienowicie układ był prawdopodobnie zapowietrzony, uruchomilem silnik i zostawiłem go na ok 5 min na jałowych, zobaczyłem ze temp cieczy chłodzącej na wskazaniu kompa doszła do ok 200 stopni C i dopiero wtedy wyłączyłem silnik. następnie delikatnie otworzyłam wlew do chlodnicy i wtedy za zbiorniczka przelewowego poleciała woda na zewnątrz. Teraz po uruchomieniu temp juz jest ok tj dochodzi do maks 92 st, ale ten brak mocy.....
nuzik
Nowicjusz

Miejscowość: Puławy/Lublin

02 Maj 2011, 17:35

Mogla pojsc tylko uszczelka pod glowica i jest za niskie cisnienie na 2-ch cylindrach - i silnik tylko na 2 pracuje, czy nawet na 1, bo nie wiem czy ten motor to R3 czy R4(to jest wersja optymistyczna), gorszej wole ci nie przedstawiac... ale masz silnik do otworzenia na 99%. Jedz do mechanika, lub go jakos dopchaj, niech sprawdzi cisnienie na cylindrach, pewnie bedzie bardzo niskie na 2, jak ci taki blad wywala komputer, tym bardziej ze jak piszesz - silnik sie caly trzesie, na 100% nie pracuja wszystkie cylindry jak powinny.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Sorento po zmianach
    Odświeżona linia i zmodernizowana konstrukcja skorupy nadwozia, nowy silnik benzynowy 2.4 GDI o niższym zużyciu paliwa i emisji spalin, wyższy komfort podróżowania i lepsze własności jezdne – to tylko niektóre ...