Hyundai Grandeur kilka pytań

05 Lis 2018, 23:28

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Zastanawiam się nad zmianą mojego samochodu. W oko wpadł mi (tak jak w temacie) Hyundai Grandeur. Mam jednak kilka pytań odnośnie tego samochodu.
Wydaje mi się że przeszukałem forumcdość dokładnie ale nie znalazłem zbyt wiele informacji o tym aucie. Wogóle bardzo mało informacji jest o nim na polskich stronach.
Chciałbym się dowiedzieć czy to mocno awaryjny model Hyundaia?
Jak z dostępnością części? W popularnych serwisach aukcyjnych nie ma ich zbyt wiele (albo ja nie potrafię szukać), a jeżeli mam jeździć do aso i przepłacać to chyba zrezygnuje.
Czy silnik 3,3 to dobra jednostka i jak znosi lpg?

Jeżeli ktoś z Wasdrodzy forumowicze posiadał ten samochód albo ktoś z waszych znajomych go miał to będe bardzo wdzięczny za wszystkie informacje.

Z góry dziękuje za każdą pomoc. Pozdrawiam Piotrek.
morfeusz28
Nowicjusz

06 Lis 2018, 07:56

Ogólnie układ napędowy jest podobny jak w Sonacie i możesz się tym sugerować. 3.3 dużo pali jak na swoje osiągi, dlatego większość jest na LPG, albo będzie na nim jeździć.
Ogólnie to taki komfortowy kanapowóz, dlatego nie był w EU hitem sprzedaży w porównaniu do USA, gdzie do amerykanów dostosowano również stylistykę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lis 2018, 08:52

Dzięki za szybką odpowiedź.
Stylistka mi nie przeszkadza. To że to kanapa to dodatkowy plus dla mnie (lubie miękko zestrojone zawieszenia). Zależy mi na tym aby było dużo miejsca w środku, żeby samochód był w miare zrywny no i oczywiście bezawaryjny. Moim głównym zmartwieniem jest dostęp do części, czy nie trzeba ich będzie specjalnie ściągać ze Stanów albo z Koreii i czekać
po 2-3 tygodnie aż przypłyną.
I jeszcze jedno pytanie. Mam już na oku jednego Grandeura, niestety moja wiedza o samochodach jest znikoma, a nie mam żadnego znajomego mechanika z którym mógłbym pojechać i zobaczyć w jakim stanie jest auto. Czy ktoś z Was korzystał z usług firmy Autotesto? Czy żetelnie sprawdzają samochody i na ile można wierzyć ich ekspertom.
Z góry dzięki za wszelką pomoc. Pozdrawiam
morfeusz28
Nowicjusz

06 Lis 2018, 09:29

Ja korzystałem z Autotesto w przypadku Civica i byłem zadowolony. Na raport czeka się ok. 2 dni ale widać to co trzeba, czyli podwozie (pakiet środkowy najlepszy), stan karoserii, wycieki, zużycie wnętrza i opis wad. Jak masz daleko to wg nie warto, bo tyle samo wydałbyś na podróż i na spokojnie przemyślisz zakup bez emocji.
Z tego co widzę tarcze, klocki, filtry, amorki bez problemu są dostępne w hurtowni (sprawdzałem w iparts.pl)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Lis 2018, 13:09

Dzięki Dzida, na iparts.pl akurat nie patrzyłem. Skoro jesteś zadowolony z Autotesto to i ja chyba skorzystam z ich usług.

Akurat samochód jest niedaleko mnie bo ok. 70km. Mój problem jest taki że strasznie sie napalam na zakup i przestaje myśleć racjonalnie. Jak sprzedawca ma gadane to już wogóle przepadłem.
Miałem taką sytuacje ze Swiftem z 2001r. Sprzedawca zapewniał że poprzedni właściciel nie był karany za przemoc w rodzinie. I co? Po jakimś czasie okazało się że Swift był bity. Dlatego chciałbym aby to ktoś sprawdził zanim sam pojade ogdlądać.

I jeszcze jedno. Jak z awaryjnością Grandeura? Czy ma jakieś szczególnie słabe punkty? Wiem że to nie jest nowy samochód i jakieś mankamenty będzie miał, ale czy trzeba na coś szczególnie zwracać uwage?
Pozdrawiam.
morfeusz28
Nowicjusz

06 Lis 2018, 13:11

Ciężko coś racjonalnie powiedzieć o awaryjności, bo auto jest bardzo rzadko spotykane. Jednak Hyundaie z tych lat nie są samochodami, co rozkraczają się nagle bez zapowiedzi.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Lis 2018, 22:35

Wielkie dzięki dzida za pomoc. Gdyby ktoś miał jeszcze coś ciekawego do dodania będe bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
morfeusz28
Nowicjusz

19 Lis 2018, 16:10

Morfeusz, i co z tym Twoim samochodem? udało Ci się go sprawdzić z autotesto? Jaki był wynik raportu?
czarny666
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańska
Prawo jazdy: 10 11 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW

20 Lis 2018, 20:28

Niestety z przyczyn odemnie niezależnych, musiałem się wstrzymać z podjęciem decyzji o kupnie przynajmniej do początku grudnia, a być może do początku przyszłego roku. Nie korzystałem jeszcze z Autotesto bo nie chce płacić za sprawdzenie auta które może wcześniej kupić ktoś inny.
morfeusz28
Nowicjusz

27 Lis 2018, 13:27

Ahh ok. W takim razie dzięki za info.
czarny666
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańska
Prawo jazdy: 10 11 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: VW

30 Lis 2018, 14:09

Morfeusz zawsze jest ryzyko, że auto się sprzeda ale można się dogadać ze sprzedającym, żeby przetrzymał. W moim przypadku nie robił problemów. Tylko że ja korzystałem z Motocontrolera. Okazało się, że więcej bym włożył w auto niż jest warte i odpuściłem sobie. Tylko ja sprawdzałem Bawarkę E36 w cabrio ale warto było. W ogłoszeniu petarda, w rzeczywistości złom.
Dałem potem drugie auto do sprawdzenia i kupiłem. Póki co wszystko ok. :D
kamils1510
Nowicjusz

30 Lis 2018, 15:09

kamils1510 napisał(a):można się dogadać ze sprzedającym, żeby przetrzymał.

Jak jest chętny klient to nikt nie przetrzyma. W przypadku gruza nie ma różnicy, bo i tak wcześniej się nie sprzeda.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Gru 2018, 00:10

Dzięki Kamil za pomysł. Też myślałem o tym aby zadzwonić i poprosić sprzedającego żeby dla mnie przetrzymał. Ale tak jak pisze Dzida, jak znajdzie się chętny, to nie ma siły żeby ktoś dla mnie auto trzymał 2 miesiące, bez zapewnienia że je kupie.

Druga sprawa to ze Grandeur jest bardzo mało popularny w europie. Wątpie że znajdzie sie chętny na niego w najbliższym czasie. Ludzie boją się aut mało popularnych. Sam im więcej o tym myśle, tym więcej argumentów przemawia za tym żeby nie kupować tego wielkiego Hyundaia. Zastanawiam się czy warsztaty będą go chciały naprawiać, czy też z każdą drobnostką będe musiał jeździć do aso.

Silnik to nie jest dobrze znana jednostka z grupy VW którą naprawi prawie każdy mechanik (nie chodzi mi o tsi ani tfsi tylko te co występowały do Passata B5fl), i choć może nie być skomplikowany konstrukcyjnie, to jak ktoś zobaczy że to starszy Hyundai, to nawet nie zerkając pod maske, powie że się nie zjamuje takimi wynalazkami i odprawi mnie z kwitkiem.

Nigdy nie jeździłem automtem. Byłby to mój pierwszy samochód z taką skrzynią. I tu kolejny raz rozum podpowiada że to zły pomysł. Jak coś sie popsuje, to moge od razu usłyszeć że do takich aut to nie ma części, że zbyt skomplikowane, etc.

Takich obaw mógłbym wymienić całe mnóstwo. Jednak w tym momencie dochodzi głos z serca. A serce jest ślepe na te argumenty i krzyczy na mnie, żeby nie słuchać tych głupot tylko kupił. Całe szczęście w nieszczęściu że sytuacja się pokomplikowała, i jestem zmuszony chociaż na krótką chwile wstrzymać się z zakupem i przemyśleć całą sytuacje.

Aha i jeszcze jedno. Jak zadzwonie do sprzedającego i poprosze o przetrzymanie, to moge postawić się w gorszej pozycji negocjacyjnej. Facet będzie wiedział że jestem mocno zainteresowany i nie będzie chciał obniżyć ceny.

Przepraszam za tak długi wywód. Mam nadzieje że dotrwaliście do końca, i że w miare jasno wszystko napisałem. Dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam
morfeusz28
Nowicjusz

02 Gru 2018, 15:47

morfeusz28 napisał(a):jak znajdzie się chętny, to nie ma siły żeby ktoś dla mnie auto trzymał 2 miesiące, bez zapewnienia że je kupie.

a zadatkować nie możesz? ja bardzo często praktykuję z moimi klientami formę zadatku,natomiast trzymanie auta na telefon dla kogoś nie ma czegoś takiego, kto przyjeżdża i płaci ten zabiera.
Oj ile ja to już miałem rezerwacji telefonicznych samochodu, nawet z za granicy dzwonią i rezerwują.
Zmieniłem zasady i niema jak nie wpłacony zadatek ...nie ma rezerwacji...
za granicą obowiązują dokładnie te same zasady.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

02 Gru 2018, 16:34

Niestety dopuki sytuacja mi się nie wyjaśni mam "zamrożoną" kase i nie dam rady zadatkować.
morfeusz28
Nowicjusz