Hyundai i10, silnik gaśnie podczas skręcania w prawo

13 Wrz 2020, 13:52

Witam,

sorry za brak polskich znakow, pisze z komputera sluzbowego bez jezyka polskiego, nie mam tez opcji wgrania innego jezyka...

Moje problemy z autem zaczely sie ponad pol roku temu, na poczatku przy skrecie w prawo lekko autem rzucalo, a ze byl grudzien to bralem to na barki ewentualnegio sniegu na drodze i malego poslizgu. Nastepnie znow kiedys podczas skretu w prawo (zjazd z autostrady) silnik sie wylaczyl i wyswietlila sie kontrolka check engine. I tu juz zaczela sie moja podroz przez warsztaty i mechanikow. Zaczalem od kolegi i jego warsztatu... kompuetr wykazal bledy przy ladowaniu, wymienilem alternator (choc auto ma tylko 65000 km przejechane) i bylo dobrze okolo miesiac. Problemy znow wrocily, kolega mechanik wyjechal do Polski (mieszkam w Niemczech) wiec skontaktowalem sie z innym polskim mechanikiem. Nic nie znalazl, zasugerowal kontakt z serwisem hyundaia w moim miescie. Tak zrobiem. Serwis po 3 dniach auto mi oddal mowiac, ze sprawne, pojechalem na zakupy i wrocilem odholowany przez firme specjalizujaca sie w przypadkach zgarniania unieruchomionych aut na drodze. Samochod przez dwa miesiace byl w serwisie hyundaia, wymienili jakis kabel, zrobili test kierownicy (zostala wymontowana i wyslana na testy) i wyszlo ze mozna kierownice wymienic, ale daja 70% szansy ze to przyniesie rozwiazanie. Odebralem od nich auto, kasa z portfela za nic zniknela, a samochod stoi na parkingu bo nie da sie nim jezdzic.
Rozmawialem, z hyundaiem Polska, tam gdzie samochod byl kupiony i powiedzieli, ze to pewnie jakas drobnostka jest, ze trzeba kable posprawdzac, napiecie akumulatora, sprawdzic skrzynie przekaznikow... bylem pewien, ze to juz w serwisie hyundaia w Niemczech zrobili. Tak czy inaczej czy moze mi ktos z Was poradzic co to moze byc i jak w koncu przywrocic auto do zycia? Albo moze ktos z Was ma warsztat samochodowy gdzies w Niemczech i podjalby sie tej naprawy?
Kazda wskazowka bedzie mile widziana.
Pozdrawiam
kamu2020
Obserwowany

14 Wrz 2020, 15:52

Silnik gaśnie ci zawsze przy skręcie w prawo? Czy jest to zależne od prędkości z jaką się poruszasz? Czy na parkingu stojąc w miejscu jak skręcasz w prawo też silnik zgaśnie?

Powiem Ci że ciekawa sprawa że w serwisie nie potrafili tego zdiagnozować.

kamu2020 napisał(a):Zaczalem od kolegi i jego warsztatu... kompuetr wykazal bledy przy ladowaniu, wymienilem alternator (choc auto ma tylko 65000 km przejechane) i bylo dobrze okolo miesiac. Problemy znow wrocily
Tu ponownie trzeba by było sprawdzić napięcia wraz z ładowaniem i przyjrzeć się temu co się zmieniło od wymiany alternatora. Być może to jest jakiś trop.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Wrz 2020, 16:19

Dzięki Rokiko!

Tak zaczęło się dziać kiedy redukowałem prędkość wchodząc w zakręt albo zjeżdzając z autostrady. Manewry na parkingu albo przy małej prędkości nie robiły problemów.

Przeszukałem niemieckie fora również i znalazłem podobną historię ale inny model auta i zostało tam zasugerowane, żeby sterowniki upadteować.
Właśnie kontaktuje się z firmą, która robi testy i ewentualne update komputera samochodowego... choć serwis hyundaia z Polski mówi, że wg nich to niekoniecznie właściwa droga.

I kolejny krok to szukam warsztatu samochodowego z opcją oodholowania... przekaże im, żeby popatrzyli na ten alternator i ładowanie... jakbyś coś jeszcze miał, jakieś uwagi będe wdzięczny za pomoc.
Serwis hyundaia to mój błąd, bo straciłem tam czas i pieniądze.
kamu2020
Obserwowany

27 Lut 2021, 13:50

Ja miałem podobne objawy w Chevrolet Aveo 1.2. Jak skręcałem, to silnik mi gasł. Okazało się, że padł czujnik położenia wałka rozrządu. Po wymianie śmigało jak ta lala.
Powodzenia.
JacekC
Obserwowany

24 Maj 2021, 07:51

Faktycznie może to być problem z czujnikiem, ale z 2 strony ciężko ocenić dobrze sytuację przez internet. Sam nawet nie zaprzątałbym sobie głowy naprawą i od razu pojechał do warsztatu. Jeśli jesteś z Rzeszowa, to mogę polecić Ci serwis Cars Concept. Posiadają doświadczonych mechaników oraz atrakcyjne warunki współpracy.
Michal1980
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co daje aktywny mechanizm różnicowy?
    Mechanizm różnicowy to nieodzowny elementem każdego samochodu. Jego zadaniem jest umożliwienie niezależnego obracania się kół osi napędzanej na zakrętach, kiedy każde z nich pokonuje inną drogę. W tej roli bardzo ...
    Toyota Avensis Emotion i Hilux Adventure - specjalne edycje
    Specjalne edycje popularnych modeli Toyoty wzbogacą ofertę koncernu Toyota Motor Poland. Już od połowy września br. będą dostępne modele Avensis Emotion, oraz model Hilux Adventure. W obu przypadkach popularne modele koncernu ...