Seat Leon 2 drgania kierownicy po najechaniu na próg zwalniający

08 Cze 2021, 12:11

Witam, posiadam seata leona 2 2.0 tdi 170km dsg i problem jest następujący.
Tydzień temu jechałem i zagapiłem się na nawigację i przez to przejechałem przez próg zwalniający z prędkością około 60km/h tak, że aż auto całe podskoczyło :D. I właśnie od tamtego momentu wszystkie nierówności na drodze nawet najmniejsza dziury są przenoszone na kierownicę tzn. drga kierownica. Byłem już u kilku wulkanizacji po to aby sprawdzić czy nie pokrzywiłem felg i jak się okazało nie są w najmniejszym stopniu pokrzywione, również pojechałem na stację diagnostyczną aby sprawdzić zawieszenie i też jest wszystko w porządku, nie widać aby były jakieś luzy albo coś uszkodzone, drążki kierownicze również nieuszkodzone.
Bardzo bym was prosił o doradzenie co mogło się uszkodzić w tym przypadku, z góry dziękuję za pomoc.
PanJanusz
Nowicjusz

08 Cze 2021, 12:15

Test amortyzatorów też zrobiłeś?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2021, 12:20

Tak na stacji diagnostycznej było sprawdzane i osoba która sprawdzała mówi, że wszystko jest w porządku
PanJanusz
Nowicjusz

08 Cze 2021, 12:36

Okej, a jak przejeżdżałeś przez ten prób spowalniający miałeś nogę na hamulcu? Wciśnięty hamulec?

Do tego co opisujesz najbardziej mi pasują amortyzatory tu raczej nie powinno nic innego ulec uszkodzeniu. Choć przejazd z taką prędkością przez próg spowalniający mocno odbił się na zawieszeniu.

PanJanusz napisał(a):od tamtego momentu wszystkie nierówności na drodze nawet najmniejsza dziury są przenoszone na kierownicę tzn. drga kierownica
Przy lekkim skręcie też czy tylko podczas jazdy na wprost?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Cze 2021, 13:36

A na równej drodze też występuje drganie kierownicy.... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Cze 2021, 14:48

a jak przejeżdżałeś przez ten prób spowalniający miałeś nogę na hamulcu? Wciśnięty hamulec?
Właśnie w ostatniej chwili zauważyłem próg i niestety z wciśniętym hamulcem przejechałem
Przy lekkim skręcie też czy tylko podczas jazdy na wprost?
Cały czas występują wystarczy lekka nierówność na drodze i wszystko czuć na kierownicy
A na równej drodze też występuje drganie kierownicy....
Jak droga jest równa to nie
PanJanusz
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Oznaczenia tablic rejestracyjnych według województw
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym z danego wybranego województwa. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju które przypisane są do danego województwa. ...