Hyundai i20 2018, 17 tys przebiegu, bez serwisów

14 Sie 2020, 08:25

Odpowiadam na pytanie: jest to silnik 1.2 benzyna 84 koni (taki jak w wersjach classic lub classic+).

Patrząc na odpowiedzi, sprostuję:
* auto jest nie 12 a 16 miesięcy po zalecanym przez producenta serwisie (rejestracja była 2018.04), czyli razem mamy 28 miesięcy bez serwisu (od momentu kupna)
* to ile ma kilometrów przejechane wydaje mi się mniej istotne (bo jednak jest to tylko 17tys)
* główne wątpliwości z mojej strony dotyczą braku zmiany oleju/filtra, oraz utrata 5 letniej gwarancji producenta (która została utracona poprzez przegapienie terminu serwisu w ASO)
* nie zgadzam się ze stwierdzeniem że osoba która poszukuje auta 2-3 letniego z gwarancją, powinna koniecznie kupić nowe, tylko dlatego że spotyka się wiele aut, które tą gwarancję utraciło z wyniku braku serwisów, tym bardziej że każdy dealer tak właśnie reklamuje swoje auta (chociaż często są te gwarancje utracone). Jeżeli ktoś chce kupić 2-3 letnie i zaoszczędzić 15-20 tys, to jest w innym segmencie finansowym niż kupiec nowego. Jasne można rozważyć kupno auta nowego, ale nie jest to absolutnie jedyna droga do rozważenia.
* zakładam że serwisu po prostu nie było, auta w firmach często są zaniedbywane i po prostu nikomu nawet do głowy nie przychodzi to, że auto wymaga czynności poza laniem benzyny. Gdyby się ówczesnemu właścicielowi to przypomniało, to prawdopodobnie pojechaliby do ASO, i serwis byłby wpisany w książkę serwisową

Doceniam wasze odpowiedzi. Dealer zrobiłby pełny serwis przed oddaniem auta. Brzmi to dla mnie rozsądnie, aby za kolejne 5tyś zrobić kolejną wymianę oleju i filtra, na wszelki wypadek, gdyby jakieś nieporządane resztki miały pływać w oleju.
tommy224
Nowicjusz

15 Sie 2020, 03:48

Nie jestem tego pewien w przypadku np.uszkodzenia się silnika nawet nie z winy użytkownika,polecam filmik na YT,uszkodzenie silnika w Dacii ,nie uznanie gwarancji,czego się doczepiono?! Warto zobaczyćKobieta wygrała sprawę w końcu,ale gdyby nie dziennikarze nie miałaby żadnych szans.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Sie 2020, 03:58

Tommy,ten silnik jest na liście polecanych,17 tyś km przebiegu ?! Kobieta nie wymieniała oleju w 190 tce nigdy,tylko dolewa ka:) To ta,która wygrała generalny remont całego auta w MB ,koncern szukał właściciela,który kupił auto w salonie i ma go do tych czasów.Reszta ,tak jak Koledzy radzą.Patrzyłem na ranking mechaników odnośnie jakości aut,tylko Honda może brać sie za bary z tym autem w tej klasie,opinia mechaników? Nooooo,jesteśmy zaskoczeni jakiej jakości Koreańczycy obecnie auta oferują,Niemcy daleko w tyle,tutaj nie masz ściemy,wszystko dopracowane,możesz brać spokojnie,
PhantomASA1
Forumowicz VIP

15 Sie 2020, 11:06

tommy224 napisał(a):* zakładam że serwisu po prostu nie było, auta w firmach często są zaniedbywane i po prostu nikomu nawet do głowy nie przychodzi to, że auto wymaga czynności poza laniem benzyny. Gdyby się ówczesnemu właścicielowi to przypomniało, to prawdopodobnie pojechaliby do ASO, i serwis byłby wpisany w książkę serwisową

A skąd takie założenie?, jeżeli ktoś prowadzi biznes i ma na wynajem powiedzmy kilkadziesiąt lub kilkaset takich samochodów i mają one być na max 2-3 lata to oddawanie do ASO tylko na wymianę oleju , za który to ...ASO skubnie kilkaset złotych ..gdzie warsztat nieautoryzowany zrobi to równie dobrze za dajmy na to ułamek tej ceny ..to czysta strata kasy dla takiego właściciela a tego już nie wiesz czy był zmieniony olej poza ASO i czy ktoś tego nie wpisał po prostu i wiedział nie będziesz....tak jak pisałem wcześniej takie jest ryzyko zakupu używki.

Silnik 1.2 taki za cudowny też nie jest ..na zachodzie one bardzo często do 100 tys mają takze do wymiany kp. rozrząd...bo już chałasuje..po prostu tyle wytrzymuje, więc trzeba go wymieniać, widziałem sporo egzemplarzy z tym problemem z tym silnikiem.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

15 Sie 2020, 13:18

Obecnie trzeba się liczyc z tym,że silniki nawet z łancuchowymi rozrządami są obsługowe przy niezbyt dużych przebiegach,niestety ale tak to poszło,w tym kierunku,bo jak ma wytrzymać długo łańcuch np.W Mercedesie w 204 jeśli jest jednorzędowy,jeśli silnik ma ok.200 km,podczas gdy w 95 km Mercedesach był dwurzędowy?! Poza tym na trwałość łancuch,ow ma wpływ tryb jazdy,dlatego opinie nie są wymierne,nie dotyczy sie to czywiście wspomnianego modelu,gdyż tam po prostu z premedytacją montowano koła rozrządu z plasteliny,a wiadomo,wytarte zęby,luz coraz większy i przy rozruchu większe p...cie,i nic na to nie poradzi.Natomiast uważam,że jeśli auto jest eksploatowane tylko na miejscu,100 tyś to świetny wynik,Mercedsy nawet espl.w trasach zaliczają padakę już przy przebiegach ok.150 tyś km.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Zaproszenia na TTM i Motor Show 2022
    Rozpoczął się właśnie konkurs dla aktywnych użytkowników naszego forum (konkurs trwa do 3 kwietnia włącznie). Tym razem mamy dla Was dwa podwójne zaproszenia na "Vip Day" i pięć podwójnych zaproszeń na ...