Jakie auto wybrać?

05 Lip 2020, 18:07

Cześć, mam dylemat:
Posiadam corolle e12, 1.6 z gazem, 3 drzwi, 327tys. przebiegu, rocznik 02, od jakiegoś półtora roku, mam możliwość zamiany jej na octavie 2gen z 1.6 bez gazu, liftback, 114tys. przebiegu, rocznik 07, od nowości w mojej rodzinie. Jeśli chodzi o cenę, to temat akurat nieistotny.
I moje pytanie: ma taka zamiana sens? W skodzie z marszu instalowałbym gaz i trochę zmian w środku, ale to mniej istotne. Poproszę o trochę argumentów co do danej opcji. Jeszcze mam pomysł, by sprzedać toyotę i znaleźć coś świeższego typu bravo/delta/giulietta, tyle że tu bez takiej pewności co do auta i hipotetycznie wyższe wydatki wstępne.
Wymagam od auta niskich kosztów eksploatacji, względnej ciszy w środku, dobrego spasowania elementów wyposażenia, współpracy z gazem (robię z 20/30tys. rocznie, głównie miasto + kilkanaście tras 300+ na stronę).
Lanos 1.5 86km lpg -> Corolla 1.6 110km lpg :D
Danielc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Luboń/Poznań
Prawo jazdy: 24 07 2017
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Toyota Corolla
Silnik: 1.6 110km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Lip 2020, 20:37

ja bym nie zmieniał starego na dalej stare, a może i nawet gorsze

Na Giuliettę w benzynie trzeba mieć 30 000zł
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Lip 2020, 22:46

1.6 w Octavii będzie mułowate i często będzie brakować Ci mocy.

Jaki masz budżet? Bo tak to można wszystko Ci proponować.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Lip 2020, 23:14

Wiem właśnie, znam ten samochód, nieraz nim jeździłem, toyota trochę lepiej sobie radzi, choć nadal to żadna rakieta, a warto mieć jednak coś pod stopą zapasu. Ale rozmiarami mnie kusi najbardziej, w corolli ciągle coś miejsca brak lub drugiej pary drzwi. Skodę po prostu dobrze znam, a sentyment blokuje sprzedaż jej poza rodzinę. Nic jej nie dolega, ciągle jak nowa wręcz. Osobiście, jak już octavia, to wolałbym 1rs.
Jakieś 20/25 tysięcy, no i raczej ze wszystkim (montaż lpg+pakiet startowy, oc), najbardziej myślałem nad bravo 1.4/150 bądź delcie z tym samym silnikiem, ale nad tym myślę spokojnie, nie spieszy mi się do zmiany - Skoda możliwe, że w przyszłym miesiącu będzie "wolna", ale to akurat pewne nie jest, nie ode mnie zależy :D
Danielc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Lip 2020, 00:50

Skoda będzie przestronniejsza i trwały silnik ale muł
Serio Octavia 1 RS? poza silnikiem to zwykły Golf 4 dinozaur.
Jak masz 25 tys to raczej spójrz na RS 2

W sumie jak znasz tę Skodę to może warto? specjalnie kupować takiej Octavii sensu by nie było ale jak tak z rodziny
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

06 Lip 2020, 06:18

Od "zawsze" mi się podoba, nie chodzi o różnice względem toyoty, taka żółta mi się marzy, a 2rs nie do gazu :D
To właśnie główny argument, inaczej bym na pewno takiej nie szukał.
Danielc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poczekaj z odpięciem pasa bezpieczeństwa
    W zeszłym roku 8% wszystkich wypadków drogowych zakończyło się wywróceniem się pojazdu. Zostało w nich rannych aż 2037 osób, a 146 poniosło śmierć(1). Co zrobić po wywróceniu się auta? Jeśli jesteśmy ...

06 Lip 2020, 12:26

Mając 25 tys chyba szkoda kasy na cofanie się wstecz, jeszcze rozumiem jakieś auta z R6 fajnym rodem z lat 90 ale Octavia? hmm
Szukałbym Bravo bez dwóch zdań :)

A jak chcesz Octavkę to szukaj zwykłą jedynkę za 8 tys i jeszcze sporo kasy zostanie ;) albo np jakieś A3 quattro
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

06 Lip 2020, 14:52

To prawda, octavia jest nudna, ale co można od niej wymagać? :D
Ją miałbym za podobną kwotę, co ładne o1 właśnie, tylko kwestia, czy to ma sens. Zastanawiam się nad bravo/delta, myślę też nad laguną lub megane z 2.0 najlepiej, camry z 2.4 (tyle, że ich mało), v50 z 2.4, superb z 1.8.
Segmentowy rozstrzał - ale wymagam od auta ciszy, bezawaryjności, w miarę jakichś osiągów (stąd "sapy" co do Skody), pojemności większej niż przeciętny kompakt z okolic 2000.
Danielc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Sie 2020, 15:35

Kontynuując moje rozważania:
Myślę nad czymś z segmentu c bądź d, przy jednoczesnym koszcie serwisu na w miarę znośnym poziomie, czyli audi/bmw/mercedes i podobne odpadają. Mam 3 drzwi, już drugie auto z rzędu, czyli od początku mojej "przygody za kółkiem", nie lubię tego (jednak :lol:), dlatego na pewno nie coupe/cabrio.
Chciałbym w 25k zmieścić się ze wszystkim (serwis 0, ew. montaż lpg, oc), mogę max do 30 nagiąć budżet, jeśli byłoby warto.
+ wiek super roli nie gra, ale raczej po 2007, raczej manual z jak najdłuższym ostatnim przełożeniem, chyba że automat w którymś z wymienionych lub w czymś innym ma sens, to również będę wdzięczny za opinie! :yes:
Myślałem nad:

C5: najnowsze w sedanie, ale obawiam się, co do praktyczności, ale kombi średnio mi się widzi, największe plusy to hydro i dość nowoczesny wygląd. 2.0pb pod gaz lub już z nim.
Laguna III: tu wygodniejsze nadwozie, bo liftback, także 2.0 wolnossak lub turbo (warto brać wariant z turbo?). Myślałem też o Megane III, tylko czy miałoby sens chcąc lepszy standard niż Corolla? Silniki te same, kombi, dość zgrabne lub hatch 5d.
Delta III: niby kompakt, ale wydłużony, jakie macie zdanie o niej? Pewnie szukałbym w beżowej skórze, ale ich ogólnie mało, szukam informacji choćby na grupie modelu na fb. Tutaj 1.4, raczej 150, choć 120+chip też by było spoko. Myślałem o Bravo, spore jest w środku, to mogłoby pasować.
Civic VIII: ponoć wyciszenie marne, ale w to mógłbym zainwestować, wygląd tego auta się nie starzenie, dobre silniki, tylko niby gaz średnio (choć w mojej e12 według opinii też, a problemów brak).
Volvo s40/v50: lepszy Focus, do Volvo mnie bardzo ciągnie, tyle że ono jakieś małe. Serwis raczej bez tragedii? 2.4 140/170.
Camry: tu mnie zastanawia szukanie hybrydy, choć stoją dość drogo i mało ich. Jak z ich serwisem? Tu też myślę o Priusie III, ale też cena buforowa (chyba?).
Accord: myślałem o sedanie VII z 2.0, 2.4 raczej bym nie znalazł, też niby średnio z gazem, a ludzie jeżdżą...
Mondeo mk4: tu 2.0, raczej turbo ciężkie do znalezienia (sądząc po grupie na fb mk4), wydaje się ciekawe.

Czy są jeszcze jakieś modele, warte uwagi, w moich kryteriach? :D Super byłoby znaleźć coś z dobrym wyposażeniem, ciekawą tapicerką. Gaz to obowiązek - jak dla mnie, dlatego pojemność do 2.5 nie byłaby mi straszna (oc nie tylko na mnie), a często jeżdżę w trasy >300km na stronę, to lepiej mieć zapas.
Help :happy:
Danielc
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Sie 2020, 17:57

Danielc napisał(a):C5: najnowsze w sedanie, ale obawiam się, co do praktyczności, ale kombi średnio mi się widzi, największe plusy to hydro i dość nowoczesny wygląd. 2.0pb pod gaz lub już z nim.

ok, hydro było opcją - w większości egzemplarzy na pl rynku masz standardowe zawieszenie

Danielc napisał(a):Laguna III: tu wygodniejsze nadwozie, bo liftback, także 2.0 wolnossak lub turbo (warto brać wariant z turbo?). Myślałem też o Megane III, tylko czy miałoby sens chcąc lepszy standard niż Corolla? Silniki te same, kombi, dość zgrabne lub hatch 5d.

Jeśli pod gaz to 2.0T, zresztą bardzo fajna konstrukcja. W megane 1.4tce, 2.0tce - wsiądź, przejedź się to się przekonasz

Danielc napisał(a):Delta III: niby kompakt, ale wydłużony, jakie macie zdanie o niej? Pewnie szukałbym w beżowej skórze, ale ich ogólnie mało, szukam informacji choćby na grupie modelu na fb. Tutaj 1.4, raczej 150, choć 120+chip też by było spoko. Myślałem o Bravo, spore jest w środku, to mogłoby pasować.

Delta spoko, Bravo spoko, możesz dorzucić giuliettę bo technicznie również zbliżona (tylko raczej 30+ to wyniesie)

Danielc napisał(a):Volvo s40/v50: lepszy Focus, do Volvo mnie bardzo ciągnie, tyle że ono jakieś małe. Serwis raczej bez tragedii? 2.4 140/170.

ok, po prostu "zgrabnie" wygląda

Danielc napisał(a):Camry: tu mnie zastanawia szukanie hybrydy, choć stoją dość drogo i mało ich. Jak z ich serwisem? Tu też myślę o Priusie III, ale też cena buforowa (chyba?).

A gdzie chcesz znaleźć camry hybrid do 30k? Na priusa też za mało

Danielc napisał(a):Accord: myślałem o sedanie VII z 2.0, 2.4 raczej bym nie znalazł, też niby średnio z gazem, a ludzie jeżdżą...

O ile nie ma jakiś mocnych przeciwwskazań technicznych to każde auto będzie jeździć na lpg, kwestia odpowiedniego serwisu.

Danielc napisał(a):Mondeo mk4: tu 2.0, raczej turbo ciężkie do znalezienia (sądząc po grupie na fb mk4), wydaje się ciekawe.

Jeśli chodzi o stosunek wielkość/koszty utrzymania to ciężko pobić mondeo
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Sie 2020, 16:43

Dzięki za pomoc!
Jeszcze jakieś modele rozważyć - a jakie modele z zestawienia wykluczyć?
Mam mętlik i szczerze, to nie wiem, co mogłoby być najlepsze. Ogłoszeń jest sporo, generalnie myślę nad czymś do 50km od Poznania, mam tu, u siebie, dobrych mechaników, którzy by mi model dany sprawdzili - bądź dalej, wtedy raczej skorzystałbym ze strony typu autotesto.
No ale najpierw będę musiał mój obecny wehikuł sprzedać.

Najbardziej mi się podoba Laguna i Megane, przemawiają do mnie silniki z turbo i ich wygląd wewnątrz i zewnątrz, wolno się starzeją. Choć i C5 kusi pneumatyką, a Mondeo prowadzeniem.
Kieruję się jedynie opiniami, niczym z powyższych nie jechałem.

Który typ byłby najlepszy?
Mondeo wydaje mi się przesadziście wielkie, dopiero od niedawna pomyślałem, że może również by mi mogło pasować. Rzadko muszę parkować na węższych parkingach, także rozmiar jakoś by mi nie przeszkadzał.
Danielc
Nowicjusz
Awatar użytkownika