Hyundai i30 1.6 CRDI 2012 - czy mam DPF ?

10 Lip 2018, 20:10

Witam. Czy ktoś z użytkowników jest w stanie po numerze VIN sprawdzić czy dany egzemplarz ma DPF ? Byłem przekonany że wszystkie i30 II generacji mają DPF, ale strony typu dobierz olej sugerują mi że jest inaczej. Obecnie wlany olej (o ile plakietka nie kłamie) to Motul 8100 X-Cess 5W40 który spełnia normy ACEA A3/B4 czyli te do silników bez DPF. Dodam, że samochód mam od niedawna i będzie to moja pierwsza wymiana oleju. Pozdrawiam!

VIN: TMAD381UADJ007351
SILNIK: 1.6 CRDI 110KM
Produkcja: 2012 Czechy
kornjed
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Hyndai i30
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lip 2018, 18:13

Myślę że tu nie ma co się zastanawiać ponieważ DPF / FAP czyli filtr cząstek stałych w silnikach wysokoprężnych (diesla) obowiązkowo montowany jest we wszystkich nowo produkowanych samochodach od 2008 roku.

Diesle bez tego filtra spełniają jedynie normę Euro 3 jak jest wszystko ok z silnikiem.

Możesz zerknąć na tabliczkę znamionową z numerem VIN i innymi informacjami i na niej w takim prostokącie powinna być liczba/parametr np. 0,5 lub 1 lub 1,2 lub więcej tzw. kod emisji spalin. Jeżeli będzie ta pierwsza wartość to w aucie powinien być filtr cząstek stałych :) jeżeli jest inna wartość to filtra nie ma.

Zawsze można też zerknąć pod samochód na układ wydechowy i ocenić czy taki filtr jest czy go nie ma.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota ProAce - nowy samochód dostawczy
    Toyota ProAce będzie odpowiedzią koncernu na rosnące zapotrzebowanie rynku europejskiego na lekkie pojazdy użytkowe średnich rozmiarów. Nowy model będzie dostępny z możliwością wyboru dwóch długości i dwóch ...