Hyundai i30 CW 1.6 beznyna problem z prędkościomierzem

22 Mar 2018, 20:16

Dzień dobry,
Zwracam się z prośbą o pomoc w takim problemie - wariuje mi prędkościomierz. Wskazówka lata sobie jak chce po całej skali czasami zaczyna od razu po przekręcenie kluczyka czasami jak ruszę. Wiąże się to z zamknięciem centralnego zamka (komputer myśli że jadę 140 a ja dopiero ruszam ). Po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczyna wskazywać normalnie. Czym zimniej na dworze tym dłużej dochodzi do siebie. Dodam iż byłem w serwisie - wymienili czujniki prekosći przy skrzyni nawet dwa razy i zegary i nic... dalej to samo. Czy zna kotś jakiś serwis w Wawie lub okolicach który sobie z tym poradzi ?
Z góry dziękuję za pomoc
Robek
Nowicjusz

Auto: hyundai i30 CW
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

23 Mar 2018, 21:00

Wygląda mi to na zimne luty. Czyli obejrzeć trzeba by było ścieżki na płytce zestawu wskażników.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Mar 2018, 14:05

Dziękuję za podpowiedź... niby elektryk przeglądał wszystko i nic nie znalazł ale może podjadę jeszcze raz to sprawdzić :)
Robek
Nowicjusz

24 Mar 2018, 18:02

Zasugeruj mu, żeby wyjął zestaw wskaźników i sprawdził przejście między gniazdem ( pinami na gnieździe ) a wskaźnikiem. Od gniazda na zestawie wskaźników do wskaźnika idą trzy ścieżki. I wszystkie trzy ścieżki trzeba przemierzyć, czy nie mają przerwy. Dodatkowo należy przelutować styki wskaźnika ( trzy ) lub odkręcić śrubki, wskaźnik wyjąć, przeczyścić gwinty, założyć spowrotem i zakręcić nakrętki - jedne wskaźniki są lutowane, a jedne mają gwinty i są przykręcane do płytki śrubkami.
Jak już cąły zestaw wskaźników będzie wyjęty, to warto włączyć stacyjkę i zmierzyć na wtyczce wszystkie trzy przewody od wskaźnika, czyli plus, masa i sygnałowy.
Jeżeli elektryk zna się na swoim fachu to bez problemu to wszystko wykona w ciągu pół godzinki i będzie wiedział co jest grane. Oczywiście nie liczę czasu potrzebnego na wyjęcie zestawu wskaźników.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Mar 2018, 20:26

Jeszcze raz dzięki :) mam nadzieję że to załatwi sprawę. Po weekendzie szukam kogoś kto sobie poradzi z problemem.
Pozdrawiam :ok:
Robek
Nowicjusz