BMW generacja G czy Mercedes - opinia (PHEV)

13 Gru 2021, 13:42

Dzień dobry,

Jestem zainteresowany zakupem następujących modeli:
- BMW G30 2.0 PB, 2.0 ON, 2.0PHEV
- BMW G20 (te sam silniki co wyżej)
- Mercedes W213 2.0 PB, 2.0 ON, 2.0PHEV
- Mercedes W205 1.6 2.0 PB, 2.0 2.1 ON

Mam problem zdecydować jaki model i paliwo wybrać.

1. Co sądzicie o wyżej wymienionych samochodach? Opinie o silnikach, automatycznych skrzyniach, awaryjność itd. Który z nich będzie lepszą opcją? Teoretycznie największy wybór jest W205 ale osobiście preferowałbym G30 i W213.

2. Rocznie jeżdżę około 15-20k km. Wydaje mi się że benzyna może być lepszą opcją ale jest o wiele większy wybór diesli. Do tego po głowie mi chodzi opcja PHEV ale nie wiem czy to ma sens.

Hybryda ma podobno mniejszy zbiornik paliwa co może być problematyczne podczas dalszych wyjazdów. Jak wygląda zużycie i zasięg takiej baterii po kilku latach użytkowania? Jak wygląda ładowanie takiej baterii? Czy silnik spalinowy może doładować silnik elektryczny?

Czy jeśli nie mam żadnej specjalnej ładowarki tylko ładuje po prostu z gniazdka takie auto w pełni się naładuje przez noc? Czy takie auto da się używać w trybie pełni elektrycznym na kilkunastokilometrowych odcinkach czy jednak w praktyce cały czas jeździ się z włączonym silnikiem spalinowym?
piekosz
Obserwowany

13 Gru 2021, 14:45

PHEV to ciekawa opcja i ja bym rozważał tu taki napęd lub typowo benzynowy. Diesla bym sobie odpuścił tym bardziej ze chcesz kupić nowe auto, a widać co się dzieje na rynku.

piekosz napisał(a):1. Co sądzicie o wyżej wymienionych samochodach? Opinie o silnikach, automatycznych skrzyniach, awaryjność itd. Który z nich będzie lepszą opcją? Teoretycznie największy wybór jest W205 ale osobiście preferowałbym G30 i W213.
Przy typowo nowym samochodzie dużych różnic tu nie uświadczysz jeżeli chodzi o awaryjność. Ja osobiście bym celował w Mercedesa i jak nie potrzebujesz E klasy to C będzie też ciekawym wyborem.

piekosz napisał(a):2. Rocznie jeżdżę około 15-20k km. Wydaje mi się że benzyna może być lepszą opcją ale jest o wiele większy wybór diesli. Do tego po głowie mi chodzi opcja PHEV ale nie wiem czy to ma sens.
Dużo jeździsz po mieście?

piekosz napisał(a):Hybryda ma podobno mniejszy zbiornik paliwa co może być problematyczne podczas dalszych wyjazdów. Jak wygląda zużycie i zasięg takiej baterii po kilku latach użytkowania?
Tu na baterii zrobisz max jakieś 50-60km jej zasięg po 4-5 latach nie powinien się znacznie zmniejszyć. Zbiornik jest mniejszy ale to z racji tego że taki samochód po wyczerpaniu zapasu prądu w baterii zacznie zachowywać się jak typowa hybryda.

piekosz napisał(a):Jak wygląda ładowanie takiej baterii? Czy silnik spalinowy może doładować silnik elektryczny?
Możesz ładować ją z gniazdka lub jak potrzebujesz podczas jazdy tylko w tym przypadku spalania np podczas takiego ładowania wzrośnie ponad normę. Decydujesz o tym przełączając się w odpowiedni tryb.

piekosz napisał(a):Czy jeśli nie mam żadnej specjalnej ładowarki tylko ładuje po prostu z gniazdka takie auto w pełni się naładuje przez noc?
Powinno się naładować ale tu trzeba by było dokładnie sprawdzić pojemność baterii i obliczyć czas ładowania takim prądem.

piekosz napisał(a):Czy takie auto da się używać w trybie pełni elektrycznym na kilkunastokilometrowych odcinkach czy jednak w praktyce cały czas jeździ się z włączonym silnikiem spalinowym?
Możesz jeździć tak jak autem elektrycznym dystans myślę że nie większy jak 50-70km. Oczywiście jest to zależne od stopnia naładowania baterii.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne