REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Przy typowo nowym samochodzie dużych różnic tu nie uświadczysz jeżeli chodzi o awaryjność. Ja osobiście bym celował w Mercedesa i jak nie potrzebujesz E klasy to C będzie też ciekawym wyborem.piekosz napisał(a):1. Co sądzicie o wyżej wymienionych samochodach? Opinie o silnikach, automatycznych skrzyniach, awaryjność itd. Który z nich będzie lepszą opcją? Teoretycznie największy wybór jest W205 ale osobiście preferowałbym G30 i W213.
Dużo jeździsz po mieście?piekosz napisał(a):2. Rocznie jeżdżę około 15-20k km. Wydaje mi się że benzyna może być lepszą opcją ale jest o wiele większy wybór diesli. Do tego po głowie mi chodzi opcja PHEV ale nie wiem czy to ma sens.
Tu na baterii zrobisz max jakieś 50-60km jej zasięg po 4-5 latach nie powinien się znacznie zmniejszyć. Zbiornik jest mniejszy ale to z racji tego że taki samochód po wyczerpaniu zapasu prądu w baterii zacznie zachowywać się jak typowa hybryda.piekosz napisał(a):Hybryda ma podobno mniejszy zbiornik paliwa co może być problematyczne podczas dalszych wyjazdów. Jak wygląda zużycie i zasięg takiej baterii po kilku latach użytkowania?
Możesz ładować ją z gniazdka lub jak potrzebujesz podczas jazdy tylko w tym przypadku spalania np podczas takiego ładowania wzrośnie ponad normę. Decydujesz o tym przełączając się w odpowiedni tryb.piekosz napisał(a):Jak wygląda ładowanie takiej baterii? Czy silnik spalinowy może doładować silnik elektryczny?
Powinno się naładować ale tu trzeba by było dokładnie sprawdzić pojemność baterii i obliczyć czas ładowania takim prądem.piekosz napisał(a):Czy jeśli nie mam żadnej specjalnej ładowarki tylko ładuje po prostu z gniazdka takie auto w pełni się naładuje przez noc?
Możesz jeździć tak jak autem elektrycznym dystans myślę że nie większy jak 50-70km. Oczywiście jest to zależne od stopnia naładowania baterii.piekosz napisał(a):Czy takie auto da się używać w trybie pełni elektrycznym na kilkunastokilometrowych odcinkach czy jednak w praktyce cały czas jeździ się z włączonym silnikiem spalinowym?