Hyundai i40 1,7 CRDI - klekot silnika

07 Cze 2023, 19:38

Witam Forumowiczów,
Może ktoś z Was miał podobny problem z silnikiem... Od jakiegoś czasu z silnika pojawia się klekot, grzechotania, za każdym razem jak podjadę do mechanika, klekotu brak i panowie są bezsilni. Jedni twierdzą, że to rozrząd (ma przejechane ok. 50 tys.), inni że koło pasowe, jeszcze inni że wtryski. Klekot pojawia się na zimnym - niewielki, po rozgrzaniu głośny, po kilkunastu/kilkudziesięciu km przestaje klekotać i po jakimś czasie znów zaczyna. Na luzie jest słabo słyszalny, klekocze na wyższych obrotach. Starałem się go nagrać, na obrotach ok. 2,5-3 tys. Poniżej link do filmiku:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

griszka12
Nowicjusz

07 Cze 2023, 20:51

to na pewno ma przejechane 50 tys? :lol:

ktoś tam pisał że przebieg czym niższy tym lepszy , a miałem tera i40 które miało 257 000km i pracował jak nowy , :lol: a twój chodzi jak rozchełtana C-360 :lol:

w sumie to sprawdziłbym wtryski i rozrząd też,ze wskazaniem na wtryskiwacze
no ale przy 50 000km to nie powinno się to tak zachowywać,
toyman40
Stały forumowicz

08 Cze 2023, 10:36

To nie jest klekot tylko wali coś równo :mrgreen:
Do tego nie ma wolnych obrotów, słychać nierówną pracę.

Zajechać tak tego diesla to trzeba serio umieć... 50k to chyba ma na nowym rozrządzie, a on wytrzymuje w tych autach spokojnie 300k, także tu bliżej 400k będzie :ok:

I jakoś nie wierzę, że ten hałas znika po wizycie u mechanika, przecież tam mechanicznie w silniku coś grzechocze, wtrysk? Zawór?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Cze 2023, 17:51

Autko ma przejechane 310 tys., udokumentowane, rozrząd wymieniony 50 tys. temu. Nie bierze oleju, nie traci na mocy. Problem jest taki, że mechanicy chcą usłyszeć klekot, bo nie chcą wszystkiego eliminować na czuja. Zrobiłem nim ostatnio trasę ponad 600 km i raz klekotała, raz nie. Czy gdyby to były wtryski, zawory czy rozrząd, to klekot nie byłby stale słyszalny?
griszka12
Nowicjusz

09 Cze 2023, 19:43

a dlaczego nie chcesz dać wtryskiwaczy na sprawdzenie ?
Ewentualnie korekcje pod komputerem diagnostycznym ?

Jeżeli miałbym obstawiać to obstawiał bym wtryskiwacze, w końcu to hyundai :lol:
toyman40
Stały forumowicz

09 Cze 2023, 20:58

toyman40 napisał(a):a dlaczego nie chcesz dać wtryskiwaczy na sprawdzenie ?
Ewentualnie korekcje pod komputerem diagnostycznym ?

Wtryskiwacze sprawdzę jak najbardziej :)

toyman40 napisał(a):Jeżeli miałbym obstawiać to obstawiał bym wtryskiwacze, w końcu to hyundai :lol:
Jakaś bolączka w Hyundaiu?
griszka12
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego zwolennicy hybryd wybierają Toyotę C-HR?
    Toyota C-HR Hybrid szturmem zdobyła rynek hybryd w Polsce i jest liderem aut z takim napędem. Sprawdzamy, co czyni ten samochód aż tak popularnym. Odważny crossover Pierwszą zapowiedź kompaktowego crossovera Toyoty ...

11 Cze 2023, 08:21

griszka12 napisał(a):Jakaś bolączka w Hyundaiu?
jak najbardziej
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Cze 2023, 18:20

Jakie firmy był zamontowany zestaw rozrządu? Wygląda tak,jakby łańcuch obijał się o ślizgi,może być problem z napinaczem.Klekot to nie jest.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lis 2023, 10:27

Jak tego mechanicy nie słyszeli to co to za mechanicy byli ,może to popychacze hydrauliczne
zatka
Obserwowany

28 Wrz 2024, 20:57

co ile wymiana rozrzadu w I40 1.7 Crdi bo mi w serwisie powiedzieli, ze ten model nie wymaga wymiany rozrzadu... jakos mnie to nie przekonalo, wiec szukam informacji gdzie indziej... auto z 2017, przebeig 160k..
Benekk
Nowicjusz

29 Wrz 2024, 07:54

Tam jest łańcuch,dopóki pierwszy moment po rozruchu i jest cicho,mniej niż sekunda,nie ma żadnych,,lewych,,dżwięków,to po co wymieniać? Poza tym zużyty rozrząd,łańcuch słychać podczas pracy silnka.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Wrz 2024, 10:18

dzięki za te odpowiedz...a mogę jeszcze zapytać co z wymiana oleju w skrzyni biegów...skrzynia biegów automatyczna, jedni mówią, ze wymieniać inni ze nie ma potrzeby...no to jak wymieniać czy nie ? a jeżeli wymieniać to kiedy ?
Benekk
Nowicjusz

30 Wrz 2024, 13:08

Olej w automatach co 60 tyś km,a ci,którzy twierdzą,ze się nie wymienia niech się stukną w głowy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP