Clio 2 1.2 16v korekty paliwowe -100%, mieszanka za bogata

30 Wrz 2024, 11:22

cześć, posiadam taki problem ze nie mogę rozwiązać problemu bogatej mieszanki, próbowałem chyba wszystkiego oprócz wtrysków. Tutaj moje zapytanie czy ktoś się spotkał z czyms takim? auto rocznik 2002 na niskich obrotach ale podczas ruszania troche trzesie musze mu dac więcej obrotów, obroty jałowe perfect,ale jak chce utrzymać obroty na biegu neutralnym np 2tys obrotów to lekko faluje. z góry mowie ze rozrząd nie przeskoczył, auto dobrze jeździ. Paliwo jest w wydechu bo potrafi czasami strzelić.
Chcę zdjąć listwę razem z wtryskiwaczami ale dosyc mocno siedzą i bałem sie ze urwe, czy da sie bez zdejmowania kolektora? A druga sprawa macie jakis patent na sprawdzenie wtryskiwaczy? wiem ze to nie jest trudne ale mam problem jak rozwiązać podawanie paliwa w testach? czasami tez p1046 tez za bardzo nie moge go rozgryźć potem p105d. Czesto kasuje błędy bo szukam rozwiązania ale kiedys tez mialem ze niby czujnik pedalu gazu, chociaz mialem wątpliwości bo to bylo po angielsku i chyba bylo throttle ale wiem ze to tez to po angielsku tez tak jakby przepustnica. Z innych rzeczy tez przy przygasowaniu z jałowych obrotów slychac podciśnienie no ale ja mam przepustnicenu góry wiec moze dlatego.

Napiszę co do tej pory zrobiłem: Rozrząd luzy w normie, rozrzad nowy i pompa wody, filtr powietrza oleju nowu, uszczelka pod kolektor prostokątna nowa i pod kolektor te trojkatne tez nowe, map sensor nowy, sonda lambda przed katalizatorem nowa, przepustnica czyszczony motylek, testerem uszczelki pod głowicą mierzylem i wyszlo ze upg dobra, cisnienie na cylindrach 14 na jednym 13bar to akurat pierwszy od skrzyni biegów cylinder, nowa uszczelka pod zawory, plecionka nówka bo pod przegląd robiłem, cewka nowa, swiece nowe, swiece juz brudne ale na czarno na sucho. Dodaje freeze frame. Na freeze frame też potrafi czasami być 0 psi i 0rpm nie wiem czy to błąd odczytu, czy może sterownik siada, ale wg mnie to też może być że klapa nagle się zamyka na maxa i chwilowy odczyt jest taki

clio 2 1.2 16v korekty paliwowe -100%, mieszanka za bogata
collie6702
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Rio 1,4 DOHC CVVT o mocy 109 KM
    Pod maską koreańskiego mieszczucha znalazł się silnik benzynowy o pojemności 1,4 litra generujący moc 109 KM. Wyposażony w manualną skrzynię biegów która oferuje sześć przełożeń. Przyspieszenie od 0 do 100 km/h ...