Hyundai i40 1.7L CW CRDi DPF Automat 136KM - jaki olej wybrać?

28 Lip 2021, 13:22

Jaki i ile tego oleju potrzebuję?

Pytanie zostało zadane ze strony: Zalecany olej dla samochodu Hyundai i40 1.7L CW CRDi DPF Automat 136KM
Bartek1980
Nowicjusz

29 Lip 2021, 08:21

Na stronie z której zadałeś pytanie masz podaną ilość oleju jaka jest potrzebna do tego silnika na wymianę i jest to 5,3 litra + 0,5 litra na filtr czyli w sumie 5,7 litra czyli musisz zaopatrzyć się na pewno w 6 litrów.

Teraz jaki olej? Do silnika 1.7 o oznaczeniu D4FD według tego co zaleca producent powinien to być olej 5W30 który spełnia jeszcze odpowiednie normy jakie znajdziesz w instrukcji od samochodu.

Ja bym tu wybierał w olejach np. MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W-30, VALVOLINE SYNPOWER 5W-30, Gulf Formula GVX SAE 5W-30.

Wymianę oleju proponuję robić co 10tkm niezależnie od warunków jazdy no chyba że będzie to tylko sama trasa to co 15tkm.

Ubywa ci oleju w silniku, sprawdzałeś to?

PS. Nie wiem jaki masz przebieg ale w skrzyni też by się pewnie przydało wymienić olej jak nie było takiego serwisu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lip 2021, 17:50

Dzięki Rokiko ale ja pytam o olej do skrzyni?
Bartek1980
Nowicjusz

30 Lip 2021, 10:55

Z tego co wiem do skrzyni wchodzi 7,1 litra oleju wymiana zalecana co 60tkm lub co 48 miesięcy. Jeżeli chodzi o sam olej to najlepiej kupić oryginalny.

Wiesz jaki dokładnie masz tam model (oznaczenie/kod) skrzyni biegów?
Masz tam A6MF1/2? Jeżeli tak to olej może być np. RAVENOL ATF Fluid SP-IV.

Zrób wymianę statyczną bo to bezpieczniejsza opcja. Tu nie wymieniasz całego oleju (średnio około połowy). Filtra w tej skrzyni chyba nie da się wymienić bo jest jakoś mocno zabudowany ale tego nie jestem pewien.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Małe tablice rejestracyjne i problemy kierowców
    Małe tablice rejestracyjne są dostępne od ponad roku ale niektórzy właściciele aut nie znają dokładnie jej przeznaczenia i przez to mogą stracić dowód rejestracyjny od samochodu i dostać mandat w wysokości 500zł. ...