Hyundai i40 2019 i filtr paliwa

20 Lip 2024, 15:28

Witam, Posiadam hyundai i40 w benzynie. Samochód niedawno kupiony, a wczesniej mialem opla Astre w dieslu. Chciałem się wziąć za wymianę filtrów, bo auto mam juz ponad rok i niestety nie mogę znaleźć informacji gdzie jest filtr paliwa w tym samochodzie w silniku benzynowym. Jedynie co znalazlem to filtry przy pompie paliwa w baku, ale jest to bardzo dziwnie zamontowanie jeżeli popatrzymy na czynnosc ktora trzeba wykonać raz w roku. Raczej wygląda mi to na filtr którego nie trzeba ruszac o ile pompa paliwowa pracuje prawidłowo. Jeżeli to nie filtr który powinien być wymieniany co rok to gdzie on jest? Zaczynam się zastanawiać czy ten samochod wgl ma filtr który trzeba wymieniać co roku w wersji benzynowej. Pozdrawaim
Matiop12
Nowicjusz

21 Lip 2024, 11:18

Zazwyczaj filtr paliwa zlokalizowany jest w komorze silnika za akumulatorem przy ścianie grodziowej. Musisz wyjąć akumulator i odchylić pokrywę filtra powietrza. Jeśli tam go nie zlokalizujesz to w niektórych modelach był montowany również przy zbiorniku paliwa pod pojazdem.
Wejdź na stronę ( linki poniżej)
https://club.autodoc.pl/manuals/jak-wym ... rawy-19135
https://dailydriven.ro/pl/kiedy-nalezy- ... yundai-i40
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

21 Lip 2024, 13:33

Te linki sa od czapy.
Pierwszy pokazuje samochod z silnikiem disla (patrz 5.45min CRDi).
Drugi to zwykly blok, który opisuje po co tą czynność wykonać i nawet nie mówi gdzie jest filt tylko daje odnośniki i pisze:

"W przypadku samochodu Hyundai i40, filtr zazwyczaj znajduje się w pobliżu silnika, ale można go również zlokalizować w pobliżu zbiornika paliwa lub pod pojazdem."
Matiop12
Nowicjusz

21 Lip 2024, 14:26

Udało mi się znaleźć takie informacje
Gdzie jest filtr paliwa Hyundai i40 1.6 GDI?
Filtr paliwa zlokalizowany jest za akumulatorem przy ścianie grodziowej/lewym kielichu. 1. Wyjmujemy akumulator. 2.Odpinamy pokrywę filtra powietrza i przesuwamy wąż dolotu w stronę silnika co pozwoli przesunąć plusową klemę i wyjąć akumulator. Jeśli nie ma go w tej lokalizacji należy go szukać w okolicy zbiornika paliwa od spod samochodu.
Może ta informacja się przyda :)
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2018

21 Lip 2024, 15:04

Szybka odpowiedz.
Nie ma
Specjalnie nagralem wszystko telefonem i powtykalem go pod te pokrywy przy scianie grodzowej i przy baku. Nie ma tam zadnego kielicha. Dla zainteresownych mam video i moge wrzucic.

Co do opisu demontarzu to nie pasuje wcale to mogego samochodu, bo go akumulatora i klemy + nie mam zadnego problemu sie dostac i nie przeszkadza mi zadena pokrywa filtra powietrza, ktora znajduje sie obok.
Matiop12
Nowicjusz

21 Lip 2024, 16:31

31112-3R000 -prawdopodobny nr filtra . Miejsce montażu wewnątrz zbiornika paliwa w tzw. zespole zasilającym .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

21 Lip 2024, 18:38

Czyli tak ja u mnie w ASX filtr jest w zbiorniku paliwa przy pompie tylko nie wiem dlaczego ,,Matiop12" pisze że czynność wymiany co roku? U mnie karta czynności przeglądowych podaje to: Wymienić filtr paliwa co 160,000km (lub co 10 lat)* :)
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika