bte22 napisał(a):Po sprawdzeniu błędu informuje mnie o kodzie P2030.( układ napędowy)
Ten błąd to P2030 Fuel Fired Heater Performance czyli podgrzewacz paliwa. U Ciebie chyba będzie przy filtrze paliwa. Prawdopodobnie nie działa, jego zadaniem jest podgrzewanie paliwa gdy odpalasz zimny silnik.
bte22 napisał(a):Byłem z tym problemem w serwisie błąd mi wykasowali i mówili że nic się nie powinno dziać
No nie powinno bo jak jest nie sprawny to auto też powinno zapalić i przy niskich temperaturach zewnętrznych silnik dostaje zimne paliwo na wtryski. W przypadku jak podgrzewacz działa paliwo jest cieplejsze przez co silnik łagodniej pracuje w pierwszej fazie a to z kolei ma jakiś tam wpływ na trwałość itd.
bte22 napisał(a):Ale problem nie znika auto dalej nie dogrzewa a błąd dalej istnieje
Ten błąd raczej nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem. Jeżeli masz problem i widzisz że podczas jazdy słabo grzeje to możesz mieć dwa problemy. Zapowietrzony układ chłodzenia lub wadliwie działający termostat. Teoretycznie może być jeszcze problem z klimatronikiem i klapkami ale to raczej rzadko się zdarza.
Jak jedziesz jednostajnie np. 70-80km/h to po np. 10km leci ci gorące powietrze z nawiewów jak ustawisz ogrzewanie na maksa? Temperatura silnika powinna być wtedy na jednym poziomie i wskazówka nie powinna opadać.