Hyundai i40 temperatura nie osiąga 90 stop. i palący się błąd 2033

13 Lis 2017, 18:31

Witam,
ostatnio zauważyłem, że jak przejadę kilkadziesiąt km, temp. nie osiąga 90 stopni, a mnie więcej 80-85. Prawdopodobnie nie dogrzewa mi auta. Problem mam tez z palącą się informacją o silniku. Po sprawdzeniu błędu informuje mnie o kodzie P2030.( układ napędowy) . Byłem z tym problemem w serwisie błąd mi wykasowali i mówili że nic się nie powinno dziać. Ale problem nie znika auto dalej nie dogrzewa a błąd dalej istnieje. Mam hyundaia i40 2012 rok z silnikiem 1,7. Ktoś miał już taki problem i czy błąd P2030 to informacja o czujniku który można samemu wymienić i gdzie się znajduje.
bte22
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 10 2004
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: hyundai
Silnik: 1,7
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lis 2017, 13:37

bte22 napisał(a):Po sprawdzeniu błędu informuje mnie o kodzie P2030.( układ napędowy)
Ten błąd to P2030 Fuel Fired Heater Performance czyli podgrzewacz paliwa. U Ciebie chyba będzie przy filtrze paliwa. Prawdopodobnie nie działa, jego zadaniem jest podgrzewanie paliwa gdy odpalasz zimny silnik.

bte22 napisał(a):Byłem z tym problemem w serwisie błąd mi wykasowali i mówili że nic się nie powinno dziać
No nie powinno bo jak jest nie sprawny to auto też powinno zapalić i przy niskich temperaturach zewnętrznych silnik dostaje zimne paliwo na wtryski. W przypadku jak podgrzewacz działa paliwo jest cieplejsze przez co silnik łagodniej pracuje w pierwszej fazie a to z kolei ma jakiś tam wpływ na trwałość itd. :)

bte22 napisał(a):Ale problem nie znika auto dalej nie dogrzewa a błąd dalej istnieje
Ten błąd raczej nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem. Jeżeli masz problem i widzisz że podczas jazdy słabo grzeje to możesz mieć dwa problemy. Zapowietrzony układ chłodzenia lub wadliwie działający termostat. Teoretycznie może być jeszcze problem z klimatronikiem i klapkami ale to raczej rzadko się zdarza.

Jak jedziesz jednostajnie np. 70-80km/h to po np. 10km leci ci gorące powietrze z nawiewów jak ustawisz ogrzewanie na maksa? Temperatura silnika powinna być wtedy na jednym poziomie i wskazówka nie powinna opadać.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999