Hyundai lantra kombi 1.6 GLS 2000r zwykły czy sekwencja LPG

24 Lip 2012, 17:36

Witam

Mam Hyundai lantra kombi i chciałbym zalozyc instalacje gazowa. I tu pytanko do was ... Czy wogule jest możliwość załozenia zwykłego LPG czy musi być to sekwencja i ile to mniej wiecej by kosztowalo.
Za odpowiedzi z gory dziekuje i pozdrawiam
rafał27
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2007
Auto: Hyundai lantra kombi

25 Lip 2012, 10:23

Nikt nie będzie chciał założyć raczej zwykłej, każdy sekwencja... Miałem ten sam dylemat i w sumie nie żałuje, dołożyłem do sekwencji sporo ale różnica dawno się zwróciła, miałem też okazje jeździć samochodami na 2 gen i różnica jest. Jedyny minus sekwencji to cena montażu i to, że idzie sporo benzyny na rozruch ale spalanie, osiągi i brak tzw."kichnięć" to rekompensuje.
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

25 Lip 2012, 16:47

a jaki jest koszt założenia sekwencji?? Czyli lepiej opłaca się załozyć sekwencje niż jezdzic na benzynie cały czas a jak to sie sprawdza jak jeździ się na krótkie odcinki?? Bo wiem że gaz opłaca się mieć na długi trasy ale jak ja nigdzie nie wyjeżdzam wiadomo kilometry bije ale na krótkie trasy w terenie zamieszkania
rafał27
Nowicjusz

26 Lip 2012, 09:09

Musisz się zorientować w warsztatach u Ciebie, nie masz wymagającego silnika więc myśle, że 2200-2600zł. No właśnie na krótkich odcinkach idzie sporo benzyny , w zimie to szczególnie dużo... odpalasz na benzynie i np przy 25-30 st przełącza się na gaz, na ciepłym chodzi na benzynie ok 3sec :D w lecie to jest lajt bo w praktyce 300m i masz już na gazie, zima gorzej bo przy mrozach czasem pare km:!: musisz sam skalkulować czy się opłaca, ja czuje różnice w kosztach sporą..
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

26 Lip 2012, 16:28

A znasz może kogoś kto ma taki samochód jak mój mam problem ze znalezieniem filtra kabinowego
rafał27
Nowicjusz

31 Sie 2012, 16:05

Szpece od siedmiu boleści ten silnik idealnie nadaje się na 2 generacje tzw. zwykły gaz.Ten silnik wytrzyma naprawdę dużo brat ma 260 tyś km na zwykłym lpg i 170tyś km na paliwie i nie miał żadnych problemów nawet mu nie kichną na lpg tak żeby coś tam się stało na zwykłym tak szybko nie kichnie jak mówią chyba że ktoś ma świece przewody oraz filtry od nowości czyli w d... tak to strzeli nawet na paliwie.Jak samochód jeździ na krótkich trasach to polecam zwykły gaz odpalać na gazie i jazda .Wszyscy polecają sekwencje bo niby lepsza według mnie niekoniecznie bo spalanie jest bardzo podobne chyba że ktoś ma ustawiony zwykły gaz na ucho czy oko jak gaziarze często robią i do tego brak podłączonego tpsu i sondy wtedy to fakt musi swoje spalić większej łatwizny niema a robią to często .Osiągi sekwencji są lepsze ale dopiero od 4500 -5200 obr/min zależnie od ustawienia poniżej jest tak samo nawet w porównaniu z benzyną nie powinno być różnicy żadnej.Sekwencja jak są mrozy jedzie na paliwie dość długo nawet 500-600 metrów a przecież wtedy pali najwięcej i w dodatku drogiego paliwa nie gazu.Ostatnio jak byłem u gazowca niby o bdb opinii partacz jakich mało do civica 1.4 is mówił klientowi że tylko sekwencja bo na zwykłym będzie dużo więcej palił i często strzelał a do tego że 2 generacja niszczy silnik co za typ czy oni mają problem bo za mało zarobią na zwykłym gazie czy tylko sekwencje potrafią montować.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przeziębienie lub grypa, a czas reakcji kierowcy
    Mocne przeziębienie lub grypa mogą opóźnić czas reakcji kierowcy nawet o 10%. Dodatkowo na szybkość działania w sytuacji awaryjnej mogą także negatywnie wpływać zażywane leki. "Kierowca musi zachowywać się odpowiedzialnie. ...
    Największa na świecie "Kula zorba" z samochodem w środku
    Największa na świecie "Kula zorba" z samochodem w środku Nissan zbudował największą na świecie kulę zorba, która w swoim wnętrzu chroni naturalnej wielkości Nissana Note. Ogromna, wypełniona powietrzem kula o średnicy ...