Hyundai Matrix 1,6 gdzie przy silniku korki bezpieczeństwa.

27 Gru 2022, 14:58

W samochodzie Hyundai Matrix 1,6 mam problem bo przecieka mi płyn chłodniczy przy silniku, prawdopodobnie są tam korki zabezpieczające, które gdy płyn zamarza są wybijane, tylko w którym miejscu one są (jakąś grafikę, zdjęcia)
Lucjan51
Obserwowany

27 Gru 2022, 17:51

Ale płyn nie powinien zamarzać. Przyznam że nie słyszałem o takim rozwiązaniu. Musisz sprawdzić skąd ten płyn wycieka a inaczej jak organoleptycznie nie da się tego zrobić.

Sprawdzałeś temperaturę zamarzania płynu który masz aktualnie w układzie chłodzenia?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Gru 2022, 22:57

Lucjan51 napisał(a):są tam korki zabezpieczające
Szukać pod nazwą brok silnika . Czasami korozja zrobi w nim dziurę .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Gru 2022, 00:33

Podobny przypadek miałem pół roku wcześniej że wylatywał mi płyn chłodniczy. Mechanik który to naprawiał powiedział że wyleciał korek, który w zasadzie jest po to żeby przy mrozach zabezpieczyć silnik przed uszkodzeniem (dlatego żeby wyjaśnić użyłem w opisje tej opcji zamrożenia) Korek ten wymienił ale po pół roku problem się powtarza tylko że płyn mniej ucieka dlatego pytałem o jego umiejscowienie bo być może to uszkodzenie występuje w tym miejscu. Nie widzę żeby przy chłodnicy ani na gumowych łącznikach były jakieś przecieki a mimo to płyn się wydostaje gdzieś i spływa na katalizator rozgrzewa się i zaparowywuje przedział silnika.
Lucjan51
Obserwowany

28 Gru 2022, 10:43

Nie widzisz brokow bo są mocno zabudowane aby się do nich dostać trzeba zdemontować katalizator i rurę plynu chłodniczego pod którą są broki.
Na zdjęciu zaznaczyłem 1 a pod rura są jeszcze 3.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Taki masz silnik?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4