Problem z układem paliwowym Peugeot 508 2.0 BlueHDI

28 Gru 2022, 09:34

Witam, od początku zimy zmagam się z dosyć nietypowym problemem. Podczas mrozów gdy auto stoi całą noc na dworze rano odpala bez problemu natomiast po kilkunastu metrach jazdy co kilka sekund pojawia się i znika kontrolka service oraz "usterka silnika" po delikatnym dodaniu gazu komunikat znika i pojawia się z powrotem po kilku sekundach. Po kilku kilometrach jazdy i ponownym uruchomieniu silnika problem znika. Przypadłość występuje jedynie przy temperaturach ujemnych. Diagnostyka wykazała problem z układem niskiego ciśnienia paliwa. Wymieniłem filtr paliwa, później podmieniłem pompę paliwa w zbiorniku oraz czujnik ciśnienia natomiast nic to nie pomogło.
Teynar
Nowicjusz

28 Gru 2022, 15:12

Sprawdziłeś dokładnie szczelność układu? Być może przy niskich temperaturach gdzieś się rozszczelnia na tyle żeby powstawał problem. Trochę się rozgrzeje i problem znika.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Gru 2022, 15:17

Szczelności jeszcze nie sprawdzałem. Podjadę jeszcze na diagnostykę Lexią.
Teynar
Nowicjusz

28 Gru 2022, 15:24

Teynar napisał(a):Szczelności jeszcze nie sprawdzałem
Warto to sprawdzić i najlepiej na zimnym układzie idealnie by było w temperaturach w jakich występują problemy.

Teynar napisał(a):Podjadę jeszcze na diagnostykę Lexią.
Daj znać co tam wyjdzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Toyota Corolla WRC (1997–1999)
    Pierwsza połowa lat 90. na rajdowych trasach należała do modelu Celica GT-Four. Pierwsza Celica z napędem na wszystkie koła dowiodła swych zalet jako świetny samochód wyczynowy, zdobywając tytuł mistrza kierowców ...