Hyundai Pony 1.3 1992 LPG

19 Lut 2010, 18:34

Witam! Jako nowicjusz w tych sprawach mam kilka problemów, ciekawi mnie co jest ich przyczyną, czy można je naprawić samodzielne i jakie są koszty ich naprawy:

1. Silnik ładnie odpala, przełącza się na gaz na 2500 rpm, przejedzie kawałek i na pierwszym lepszym skrzyżowaniu zgaśnie po wciśnięciu sprzęgła i hamulca, po czym trudno go odpalić, tak jakby gaz został w silniku a on nie mógł wstrzyknąć benzyny... Z trudem odpala po ok 1 minucie trzymania przekręconego kluczyka i wciśniętego gazu.
Dzieje się tak tylko na nierozgrzanym silniku, tzn. jeżeli przed rozpoczęciem jazdy potrzymam go trochę na gazie (ok. 3 min) to potem działa prawidłowo.
Byłem z tym u specjalistów od gazu, cos tam podpięli, sprawdzili spaliny, wyregulowali i wzięli 40zł. A silnik gaśnie dalej...

2. Na benzynie silnik chodzi jak czołg, podobno jest to wynikiem zapchanych 2 z 4 wtrysków i należy je wyczyścić myjką ultradżwiękową. Gdzie to zrobić i ile to kosztuje?

3. Gdy silnik zgaśnie radio się resetuje, tzn. ustawia sie na 88MHz i nie pamięta poprzedniej pozycji. Czym jest to spowodowane i czy można zrobić tak, aby radio odpalało się automatycznie przy przekręceniu kluczyka? (radio jest z opla)

4. Centralny zamek nie otwiera tylnych prawych drzwi, nie ma w nich także ręcznego "otwieracza" bo został wyrwany, jak to naprawić i ile to kosztuje?

5. Czasami jedynka na skrzyni biegów trudno wchodzi (szczególnie gdy silnik zgaśnie), czasami bez problemu...

Z góry dzięki za pomoc!
egger
Nowicjusz

Miejscowość: Żory
  • 19 Lut 2010, 23:14

1. Ustawienie odpowiedniej dawki wstrzykiwanego gazu. Jakie masz obroty na gazie a jakie na paliwie?
    2. Zadzwoń do pierwszego lepszego benzyna serwisu z full sprzętem i niech ci to wycenią.
    3. Może być coś z instalacją.
    4. Sprawdź złączki elektryczne, rozkręć boczek drzwi i sprawdź mechanizm otwierania drzwi czy chodzi.
    5. Prawdopodobnie łożysko.
    MatiHonda
    Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

19 Lut 2010, 23:41

Ad. 1. Właśnie w tym serwisie ustawili mi chyba odpowiednią dawkę i powiedzieli że to pomoże... Na paliwie zaraz po odpaleniu wahają się w granicach 500-1000 (przy czym na 500 całe auto wibruje), po przełączeniu na gaz stabilne 1000 rpm.
    egger
    Nowicjusz

20 Lut 2010, 00:00

Jaka instalacja? Z czujnikiem temperatury na parowniku?
    Jeśli tak to niech Ci podniosą trochę temperaturę,przy której przełącza na lpg,
    Co do wahania obrotów na benzynie to sprawdż szczelność układy dolotowego czy nie łapie lewego powietrza,wyczyść silnik krokowy.
    Najpierw doprowadż do poprawnej pracy na benzynie,a potem bierz się się za lpg
    woj4
    Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

20 Lut 2010, 01:54

Prawdę mówiąc nie wiem co to za instalacja, chyba II generacja, nie wiem również czy ma czujnik temp... Jak to sprawdzić?
    Choć chyba tego czujnika nie ma, bo silnik wskakuje na gaz nawet wtedy, gdy uruchomię go na -20 stopni i przygazuję do 2500 rpm to od razu przełącza się na LPG (wtedy muszę go trochę potrzymać na gazie żeby nie zgasł od razu).
    woj4 napisał(a):sprawdż szczelność układy dolotowego czy nie łapie lewego powietrza,wyczyść silnik krokowy.

Ok, tylko jak to zrobić?
    egger
    Nowicjusz

20 Lut 2010, 10:52

Sprawdzasz połączenie od filtra powietrza do kolektora ssącego czy nie ma lużnych połączeń,dziur,przetarć.Silnik krokowy wyjąć i umyć(wymoczyć) od środka benzyną lub naftą.
    Może być też taka sytuacja,że się poprostu ten silniczek kończy.Wtedy niestety wymiana.
    Najpierw doprowadż auto do poprawnej pracy na benz,a potem zajmij się LPG.
    Twoje problemy z lpg mogą być też spowodowane tym,że parownik ma już swoje i trzeba go zregenerować.Membrany są już sztywne i słabo spełniają swoją rolę.
    A ten silnik chodzący jak czołg to zawsze czy tylko na zimnym silniku?
    woj4
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
      Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

20 Lut 2010, 13:12

Silnik na benzynie chodzi jak czołg, ponieważ prawdopodobnie 2 z 4 wtrysków paliwa nie działają, silnik ma o wiele niższą moc i powoduje wbracje całego samochodu. Ostatnio brakło mi LPG i ledwo się "doczołgał" do najbliższej stacji.
    Generalnie nie zależy mi na tym, aby na benzynie dobrze działał bo ona i tak służy tylko do odpalania, ale jeżeli koszty naprawy będą niewielkie to mogę się i za to wziąć.
    egger
    Nowicjusz

20 Lut 2010, 14:06

egger napisał(a):Generalnie nie zależy mi na tym, aby na benzynie dobrze działał bo ona i tak służy tylko do odpalania

To po co ma działać dobrze na gazie skoro tak o niego dbasz - silnik powinien być sprawny bez względu czy masz gaz czy nie.
    egger napisał(a): Ostatnio brakło mi LPG i ledwo się "doczołgał" do najbliższej stacji

A jak by sie nie doczołgał?
    A jesli chodzi o radio to pamięć podłącz pod stały plus.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

20 Lut 2010, 20:23

To jest europejska wersja?Jakoś nie mogę znależć tego silnika.Ta moc i pojemnosc co masz w profilu to gażnik,nie wtrysk.
    Możesz coś więcej o nim napisać
    woj4
    Nowicjusz

21 Lut 2010, 04:23

Ok, z tego co się dowiedziałem to takie gaśnięcie na zimnym silniku to norma - po prostu nie mam czujnika temp. i dlatego muszę zawsze poczekać aż się silnik rozgrzeje.

No dobra, wiem dlaczego gaśnie, ale dlaczego potem jest go tak trudno odpalić?
    egger
    Nowicjusz