Hyundai Santa Fe 2,2 diesel - problem z zapalaniem(sporadycznie)

30 Wrz 2017, 13:56

Witam, od dwóch lat jeżdżę Hyundaiem Santa Fe rocznik 2009 i mam problem z zapalaniem którego nie mogę skutecznie zdiagnozować. Sporadycznie zdarza się, że nie mogę odpalić silnika (rozrusznik kręci szybko, jak przy braku paliwa i nie zapali), czasem załapie za 2-gim razem a czasem za 5-tym lub 10-tym. Po każdej nieudanej próbie staram się chwilę odczekać przed ponowną. Jak już zapali to pracuje bez zarzutu. Zdarza się problem nie występuje przez miesiąc lub dłużej a potrafi powtórzyć się kilka razy w ciągu jednego dnia. Najczęściej jak mi się bardzo spieszy. Byłem w paru warsztatach ale nikt nie potrafi postawić jednoznacznej diagnozy. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tej materii albo słyszał o podobnym przypadku który dało się uzdrowić?
Będę wdzięczny za pomoc :)
ostry13
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 02 1980
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Hyundai SantaFe

01 Paź 2017, 00:48

Piszesz że rozrusznik kręci szybko tak jak przy baraku paliwa hm... to raczej nie ma wpływu na kręcenie i obroty rozrusznika :)
Myślę że problem może być w samym rozruszniku i jak masz problemy z odpaleniem kiedy rozrusznik kręci szybko to być może nie wysuwa się bendiks czyli element który pośredniczy między rozrusznikiem a kołem zamachowym silnika. Wtedy rozrusznik kręci szybko bo nie ma obciążenia, a silnik nie zapala bo nie jest sprzężony z rozrusznikiem i nie ma obrotów wału korbowego.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Lis 2017, 19:47

Prawdopodobnie problem leży w automacie który wysuwa bendix. Nie zawsze go wypycha mimo, że dostaje prąd i kręci jak wiertarka. Może wystarczy go wyjąc wyczyścić i osuszyć a może potrzebny bedzie nowy elektrowłącznik. Może też bendiks być brudny i się zacinać.
dudek600
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Astra G/Audi A4 B5
Silnik: 1.6 101 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna