Hyundai Santa Fe II SUV 2.2 CRDi 155KM - uciekający płyn chłodniczy

18 Lip 2016, 07:58

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem Hyundai Santa Fe II SUV 2.2 CRDi 155KM. Samochodzik chodzi jak marzenie mimo przejechanych 180 tysięcy, nic poważnego się nie dzieje po za jednym problemem - ucieka płyn chłodniczy i żeby było ciekawie nie w czasie jazdy ale na postoju (im dłuższy tym więcej traci płynu). Odstawiłem teraz samochód na tydzień i potrafiło uciec 0.5 litra płynu (mokro jest na całej powierzchni pod silnikiem od strony rozrządu). Byłem u mechanika, stwierdził ze pompka rozrządu jest w porządku, coś tam uszczelnił, skasował słono i jak się lało tak się leje. Drugi raz na pewno tam nie zajrzę, ale problem jest nadal. Ktoś ma pomysł co może być przyczyną ?
dkorotk
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 1986
Auto: Hyunda Santa Fe
Silnik: 2.2
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2006

18 Lip 2016, 10:32

Skoro pod autem jest mokra palama, to znaczy, że jest wyciek zewnętrzny. My ci nic na to nie poradzimy, ani nie wskażemy gdzie on jest - musisz niestety sam szukać. Częstym miejscem wycieków są miejsca, gdzie węże są ściśnięte opaskami zaciskowymi. Musisz niestety poświęcić troszkę czasu i dokładnie poogladać układ chłodzenia, gdzie jest mokre. Zwróć też uwagę na chłodnicę, aczkolwiek to mało prawdopodobne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mini chłodziarka samochodowa – 1982 rok
    Każdy, kto miał okazję jeździć Toyotą Land Cruiser J200, zauważył, że w schowku ukrytym w podłokietniku między przednimi siedzeniami znajduje się chłodziarka na napoje. Urządzenie to doskonale spełnia swoją funkcję w trasie, ...