Zakup auta z niesprawna klimatyzacja

20 Cze 2016, 16:00

Witam
mam na oku honde civic z 2001. Auto podoba mi sie ale ma jeden minus.
Wlasciciel twierdzi ze klimatyzacja (manualna) chłodzi a po chwili zaczyna grzać i tak naprzemiennie.

jestem osoba dla ktorej klima to podstawa wiec martwi mnie ta awaria

pytanie czy nie wpakuje sie w jakies duze wydatki zwiazane z naprawa tego.
jestem w stanie wydac na naprawe okolo 400zl

czy taka naprawa moze wyniesc znacznie wiecej?

dziekuje
gracz84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 1984
Auto: nie mam

20 Cze 2016, 21:17

Jak klima jest manulna, to albo chłodzi, albo nie. Chyba, że problem lezy w regulacji ziepłe/zimne powietrze - klapa nagrzewnicy jest np. otwarta w jakimś stopniu, a w układzie klimy jest mało czynnika i klima się wyłącza i wtedy leci ciepłe powietrze.
Zrób tak - włącz zimny silnik i nie włączając klimy włącz dmuchawę i zobacz jakie leci powietrze. Następnie nadal nie włączając klimy nagrzej auto do normalnej temperatury i sprawdz jakie powietrrze leci z nawiewów. Jak poleci cieplejsze niż na zimnym silniku, to jest coś nie tak z klapą sterującą nagrzewnicy. Jak poleci chłodne, to włącz klimę i sprawdz, czy powietrze leci dużo zimniejsze. Zostaw włączoną klimę przez kilka minut i obserwuj, czy działa cały czas, czy się wyłącza. Tylko nie patrz na kontrolkę przy włączniku, a na sprzęgło sprężarki - kontrolka sygnalizuje tylko tyle, że włączyłeś przycisk.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lip 2016, 22:54

Robiłem ostatnio klime w hondzie też z 2001, może ten rocznik tak ma. Wszystko naprawione, już nie pamiętam za ile dokładnie bo robiłem jeszcze inne rzeczy ale coś koło tego, nie wzieli dużo
piegus
Początkujący

Auto: fiat
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS będzie miał silnik V6
    Lexus zarejestrował w japońskim urzędzie patentowym znak towarowy "LS 350". W praktyce oznacza to, że gama jednostek napędowych przechodzącej obecnie próby drogowe nowej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexusa obejmować ...