Hyundai SantaFe SM-W czasie deszczu wpada w poślizgi

06 Paź 2016, 12:38

Witam wszystkich.
Mam problem gdy pada deszcz lub jest mokro auto wpada mi w poślizgi jak najadę na pasy,kierownica sama skręca a przy hamowaniu na pasach koło się blokuje i jest poślizg.
Zaś jak jest sucho i skręcam to opony piszczą jak bym wchodził w zakręt mając 100km/h a mam np.10/15km/h.
W czym siedzi problem?Czytałem że może to być zła zbieżność ale mechanik popatrzył na opony i powiedział że nie widać aby była źle ustawiona bo bieżnik jest ok.
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
hakazi
Nowicjusz

Auto: Hyundai SantaFe SM
Silnik: 2.0 CRDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

06 Paź 2016, 13:14

hakazi napisał(a):Czytałem że może to być zła zbieżność ale mechanik popatrzył na opony i powiedział że nie widać aby była źle ustawiona bo bieżnik jest ok.
Opony na oko mogą wyglądać ok, a zbieżność będzie zła. Proponuję podjechać i sprawdzić zbieżność na wszystkich czterech kołach, zapłacisz za to 30-50zł i będzie wiadomo czy tu tkwi problem.

Druga sprawa to opony. Jakie masz obecnie opony i jak głęboki jest jeszcze bieżnik i z którego roku pochodzą?

Czy jak jedziesz po równym asfalcie i puścisz kierownicę to auto jedzie idealnie prosto czy też ściąga w którąś stronę?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Paź 2016, 15:33

Jak puszczam kierownice to ściąga mnie.
Opony mam GT Radial Savero WT R16 255/70 wymieniane w tamtym roku w czerwcu,bieżnik jest dobry(Na oko) opony nie powinny się zużyć nie jeżdżę dużo max 600km na miesiąc.
Jutro podjadę na stację i zobaczę jak z zbieżnością.
hakazi
Nowicjusz

06 Paź 2016, 16:34

hakazi napisał(a):Jak puszczam kierownice to ściąga mnie.
Widzisz sam że jest jakiś problem ze zbieżnością. Samochód powinien jechać prosto na równej drodze.

hakazi napisał(a):GT Radial Savero WT R16 255/70 wymieniane w tamtym roku w czerwcu
A czy czasem to nie są opony zimowe?
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

06 Paź 2016, 16:55

Powiedziano mi że są to opony wielosezonowe.
hakazi
Nowicjusz

06 Paź 2016, 18:05

hakazi napisał(a):Powiedziano mi że są to opony wielosezonowe.
To ktoś musiał wprowadzić cię w błąd "GT Radial Savero to opona terenowa dla aut z napędem 4x4 przeznaczona na sezon zimowy". Opony zimowe mają inne dodatki do gumy z której jest zrobiona opona przez to w zimie jest ona bardziej elastyczna za to jazda w lecie na takich opona może powodować właśnie popiskiwanie kół na zakrętach, ma dłuższą drogę hamowania, samochód więcej pali bo takie opony przy mocno rozgrzanym asfalcie dosłownie kleją się do niego, następuje szybkie zużycie bieżnika, podczas deszczu i mokrej nawierzchni bardziej się ślizgają niż opony letnie itp.
Oczywiście zbliża się zaraz sezon na zimówki więc masz przynajmniej z głowy wymianę opon na zimowe :)

Zerknij sobie czy to takie opony [link do Oponeo wygasł] jest tam wyraźnie napisane że na sezon zimowy a nie wielosezonowy.

Jak sprawdzisz zbieżność i będzie źle to może niech ustawią ją od razu poprawnie.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Astra - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego hatchbacka odmiana Dynamic wyposażona w silnik Diesla o pojemności 1,6 litra i mocy 136 KM została wyceniona na kwotę 91 200 zł. Napęd przekazywany jest w tym przypadku za pomocą automatycznej skrzyni biegów ...

06 Paź 2016, 18:12

Tak to są te opony,
Widocznie zrobili mnie w konia...
Zobaczę co z zbieżnością a opony narazie zostawie bo zima tuż tuż :)
hakazi
Nowicjusz

07 Paź 2016, 10:45

hakazi napisał(a):Zobaczę co z zbieżnością a opony narazie zostawie bo zima tuż tuż
Dokładnie i daj znać. Samochodu nie może ściągać na równej drodze, szkoda opon i dodatkowo jest to niebezpieczne bo jak robi się ślisko na drodze to łatwiej stracić panowanie nad nim.
Kacper
Forumowicz VIP