Hyundai Sonata 2.0 CRDI/Citroen C5 2.0 HDI

24 Mar 2017, 14:16

Witam. Interesuje mnie szczegolnie Hyundai Sonata 2.0 CRDI 140KM bo mam okazje takiego kupic z roku 2007, niecale 100tys przebiegu za jakies lekko ponad 5 tys euro. Zrodlo pewne bo po znajomosci, (starsi ludzie) przebieg udokumentowany.
Podzieli sie ktos opinia na jego temat?
Ogolnie potrzebuje auta ktore bedzie jezdzilo grube tysiace km po autostradach w ciagu paru lat najblizszych a potem spocznie w pokoju. Szczegolnie wazne jest dla mnie by latwo dostepny byl serwis i nie trzeba bylo czekac po tydzien na czesci zamienne, jak pod tym wzgledem wypada Sonata???

Drugi moj typ to Citroen C5 od 2008 roku polift 2.0 HDI (bo 1.6 raczej za slabe). Tu o serwis i czesci raczej sie nie boje, bardziej o awaryjnosc. Wyjdzie drozej niz sonata ale za to autko ciekawsze dla oka. Co myslicie?
Matti88
Nowicjusz

Auto: Peugeot 406
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

24 Mar 2017, 18:29

Części są bez problemu dostępne, a samo auto nie sprawia większych problemów. Na plus, że nie ma w nich DPFów.

Pytanie tylko ile km rocznie robisz i w jakich warunkach?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

26 Mar 2017, 02:44

80% autostrady lub drogi ekspresowe. Bedzie 20-30tys rocznie. Myslalem tez o czyms w benzynie ale nic ciekawego nie znalazlem do 140KM (wiecej nie moge bo bedzie auto zarejestrowane za granica i oplaty kosmiczne, gazu nie chce).
Matti88
Nowicjusz

Auto: Peugeot 406
Silnik: 2.0 HDI
Typ: Kombi

26 Mar 2017, 09:38

To w sumie diesel się sprawdzi.
Obydwa samochody to kanapowozy nastawione na komfort, a nie precyzję prowadzenia, wiec na autostradę się nadają.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

26 Mar 2017, 10:29

Zarówno Hyundai, jak i silniki HDI coś miały z zasilaniem paliwowym. W Hyundaiu szczególnie wtryskiwacze lubiły się przycinać. Natomiast HDi często cierpiało na na przypadki szarpania. Nie chodzi tutaj jednak chyba o same konstrukcje, a o słabą jakość paliwa. Jakbyś kupił, to proponuję tankować paliwo premium. Na pewno zwróci Ci się to znacznie wydłużoną trwałością.

C5 z pewnością bardziej znacznie bardziej komfortowy. Hyundai za to to dosyć prosta konstrukcja. Nie do końca jest to zaleta, bo jak będziesz jeździł na trasie, to zrób sobie jazdę testową przy wyższych prędkościach. Koreańce nieco mniej stabilnie się zachowują.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

26 Kwi 2017, 20:32

Witam kolego.co nieco mogę wypowiedzieć się na temat sonaty 2.0 crdi 140 km skrzynia 6 biegowa manual.mam te auto 5 lat.przez ostatni rok zrobiłem nim 30000 km jedyne co zrobiłem to wycialem dpf 600 zł..4 lata jeżdżę na sovieckim paliwie bo na nim mam lepszego powera jak na polskim i mam dobry dostep.auto jest mega wygodne na trasy bezawaryjne przyciągające wzrok.maxymalnie jechałem nim ok 227 km/h.zastanów się dobrze bo warto zakupić taką sonatke.
SONATA2006
Obserwowany

Prawo jazdy: 31 01 2007
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: HYUNDAI SONATA
Silnik: 2.0 CRDi 140 km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006