Hyundai Sonata 2.4 2005 r. Jaka instalację gazową zamontować?

31 Maj 2021, 15:36

Witam kupiłem zadbaną sonatę 2.4 benzyna 2005 r. 161 km chce zamontować instalację LPG, jaką najlepiej do tego modelu ? Wyczytałem gdzieś że te silniki nie mają hydraulicznej regulacji zaworów tylko ręczną . Czy to ma jakiś wpływ na LPG ? Słyszałem też o czymś takim jak lubryfikant czy warto nasmarować gniazda zaworowe ? Bo ponoć szybciej mogą się zużyć jak auto ma ręczna regulacje zaworów ? Co ile powinno się regulować luzy zaworowe w tym aucie ?
michal213
Nowicjusz

31 Maj 2021, 15:45

Widzę, że masz ten silnik dane-techniczne/11909-hyundai-sonata-nf-2-4-mt-162-km-sedan
michal213 napisał(a):Wyczytałem gdzieś że te silniki nie mają hydraulicznej regulacji zaworów tylko ręczną . Czy to ma jakiś wpływ na LPG ?
Wpływu nie ma ale trzeba pamiętać o okresowej kontroli luzów zaworowych (co około 30tkm), czego nie ma przy hydraulicznej kompensacji luzów zaworowych.
michal213 napisał(a):Słyszałem też o czymś takim jak lubryfikant czy warto nasmarować gniazda zaworowe ? Bo ponoć szybciej mogą się zużyć jak auto ma ręczna regulacje zaworów ?
Ja bym wolał dać dotrysk benzyny niż lubryfikację.

Wtrysk wielopunktowy więc spokojnie instalacja czwartej generacji powinna wystarczyć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Maj 2021, 16:11

Tak mam ten właśnie silnik .A jak dodac dotrysk benzyny czy to drogi koszt ?
michal213
Nowicjusz

31 Maj 2021, 18:10

Wystarczy dobranie odpowiedniego sterownika przy montażu. Przy późniejszej eksploatacji nie bawisz się w lubryfikację i nie musisz pamiętać o dolewkach oleju. Tankujesz tylko paliwo i LPG. Dotrysk zazwyczaj realizowany jest przy wyższych prędkościach obrotowych silnika i można to dobrze ustawić i moim zdaniem lepiej będzie chronił gniazda zaworów niż olej, a do tego jest całkowicie bezobsługowy.

Rożnica w koszcie niewielka lub żadna.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35