Hyundai Sonata - pomoc

06 Kwi 2014, 10:55

Witam, dość mocno rozważam zakup Sonaty i potrzebuje porad ekspertów.
Proszę mi powiedzieć, który silnik jest tutaj najlepszy i najmniej awaryjny? Ogólnie słyszałem, że te auta są mało awaryjne, ale jak to jest na prawdę?
Jak wygląda serwisowanie takiego auta? Czy części są łatwo dostępne i w miarę tanie?
I zapomniałem dodać, interesuje mnie Hyundai Sonata III, ponieważ idealnie wpasowuje się w mój budżet.

Natrafiłem również na taki oto egzemplarz [link do Tablica wygasł] co o nim myślicie, dlaczego tak niska cena?

pozdrawiam
catalunes
Nowicjusz

Auto: Nie mam

06 Kwi 2014, 11:48

Najlepiej celować w silnik 2,5, bo zapewnia taki kompromis między spalaniem, a dynamiką ale reszta silników jest też w porządku
Auto nie rdzewieje jeśli jest nie bite co w przypadku tego auta z linku nie jest prawdą.
Części nie tak łatwo dostępne jak w przypadku VW, że na każdym szrocie coś znajdziemy, po prostu trzeba je zamawiać w sklepie/hurtowni/internecie. Podstawowe elementy łatwo dostępne.

Ten taki tani bo tył samochodu ma inny odcień więc był malowany. Od strony pasażera pół samochody inny kolor (1. zdjęcie), a od strony kierowcy przedni błotnik, drzwi kierowcy, tylne drzwi i tylne nadkole są na zmianę ciemniejsze i jaśniejsze (2. i 3. zdjęcie). Ale które auto w tej cenie nie jest malowane?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Kwi 2014, 15:34

Dzięki za odpowiedź, więc będę szukał 2.5, chociaż będzie ciężko, bo większość aut ma jednostkę 2.0 lub 2.7. W każdym bądź razie i tak będę chciał go zagazować. Mam nadzieję ze znajdę coś do 10k, w dobrym stanie, bo ogólnie Sonat w naszym kraju mało, w Niemczech też lipnie, w dodatku wszystko 2.0 i 2.7. Ale jeżeli mówisz, że wszystkie silniki dobre, a to i tak do gazu ma iść to może i na 2.0 skuszę, zawsze opłaty mniejsze :)
catalunes
Nowicjusz

06 Kwi 2014, 15:56

w tej cenie spokojnie coś znajdziesz. 2,5 był montowany do 2001r. Później w wersji po lifcie pakowali właśnie 2,7l
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Kwi 2014, 15:57

Tu masz 2.5
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Kwi 2014, 07:33

Fajny tylko, że jest w Pradze, trochę daleko.

A co sądzicie o tym? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
stoi w zasadzie pod moim nosem.
Jedynie co mnie odstrasza, to, to że stoi w komisie, jakoś mało ufam handlarzom, wole kupić od prywaciarza, chociaż słyszałem, ze Sonaty, które są sprowadzane są w dobrym stanie.. ponoć :)
catalunes
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
    W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...

08 Kwi 2014, 09:25

ta miała robiony tył, bo zaczyna wychodzić rdza na nadkolu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

09 Kwi 2014, 19:17

Fakt, przeoczyłem to.

A ta? [link do oferty na Allegro wygasł] Wygląda bardzo dobrze, jedynie mały przebieg zastanawia..

Swoją drogą jak wygląda sprawowanie się automatycznej skrzyni w Sonacie?
catalunes
Nowicjusz

09 Kwi 2014, 19:32

wygląda ładnie ale ja bym się przyjrzał tylnym drzwiom od strony pasażera, bo mają inny odcień chyba

Automaty są ok ale powolne i podwyższają spalanie. Grunt to okresowa wymiana oleju
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika