Hyundai Sonta Gotuje się w zbiorniku wyrównawczym.

31 Mar 2007, 19:32

Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z gotującą się wodą w zbiorniczku wyrównawczym, po przejechaniu np 10 km woda zaczyna sie gotować ale z tego co mi się wydaje to tylko w zbiorniczku. Temperatura w silniku jest ok wskaznik temp. stoi mniej więcej na środku (nie ma skali stopniowej tylko min. i max.). Nie wiem co to może być dałem auto do mechanika, powiedział że mam się nie przejmować, a za parę dni czeka mnie podróż 700km w jedną stronę. Proszę o pomoc.
Hyundai Sonata 3.0 v6 + lpg
youngjoc
Nowicjusz

• 03 Kwi 2007, 09:49

- sprawdź termostat...

- sprawdź, czy śmigło chłodnicy działa jak trzeba - kiedyś widziałem wiecznie gotującego Transita, któremu ktoś śmigiełko - ręczna rzemieślnicza robota - założył tak, że wymuszało ruch powietrza w odwrotną stronę. Skutek był taki, że na pstoju wszystko było cacy, ale w czasie jazdy śmigło "walczyło" z pędem powietrza, i w wyniku tego powietrze w lamelkach chłodnicy stało, zamiast przepływać i chłodzić. Wymiana śmigła (15 minut roboty!) rozwiązała sprawę "nie_do_rozwiązania_od_2_lat"...

- sprawdź, czy po otwarciu korka chłodnicy (przy pracującym silniku - ale ostrożnie - tam jest gorący płyn)nie widać bąblowania - jeśli tak, to możliwe, że padła uszczelka pod głowicą...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
      Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...
      Demontaż zderzaka Porsche Cayenne, Poradnik
      Podzielę się wiedzą jak zdemontować zderzak w Porsche Cayenne 2 generacji po lifcie. Narzędzia jakie musimy przygotować to: Kluczy nasadowe 10 Torx 20 lub 25, 30 Klucz do spinek lub płaski śrubokręt Odrazu mówię że ...