Hyundai Terracan - dyferencjał

27 Paź 2009, 15:52

Witam!
Jestem użytkownikiem samochodu Hyundai Terracan 2.9 CDX CRTD. Od pewnego czasu (2 tygodnie) zauważyłem, że mam lekki luz na prawym, tylnym kole. Objawia się to lekkim szarpaniem podczas zmiany biegów (szczególnie przy agresywniejszym korzystaniu ze sprzęgła). Byłem już w wielu warsztatach samochodowych, ale wszędzie chcą mi wymieniać cały dyferencjał - co jest dość kosztowne. Może ktoś bardziej doświadczony mógłby mi poradzić co właściwie się dzieje i czy można wymienić tylko zużyte części, a nie cały dyfer.
Za pomoc bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Edward
Nowicjusz

Miejscowość: Glasgow
  • 27 Paź 2009, 17:29

Edward napisał(a):Witam!
    Jestem użytkownikiem samochodu Hyundai Terracan 2.9 CDX CRTD. Od pewnego czasu (2 tygodnie) zauważyłem, że mam lekki luz na prawym, tylnym kole. Objawia się to lekkim szarpaniem podczas zmiany biegów (szczególnie przy agresywniejszym korzystaniu ze sprzęgła). Byłem już w wielu warsztatach samochodowych, ale wszędzie chcą mi wymieniać cały dyferencjał - co jest dość kosztowne. Może ktoś bardziej doświadczony mógłby mi poradzić co właściwie się dzieje i czy można wymienić tylko zużyte części, a nie cały dyfer.
    Za pomoc bardzo dziękuję.
    Pozdrawiam

masz luz tylko na jednym kole?? jak dyfer pada to objawia się strzelaniem, rzężeniem i tego typu odgłosami, a luz na ataku czy talerzu objawiał by się na obu kołach, nie tylko na jednym,
    luz na jednym kole bardziej pasował by mi na padnięte łożysko bądź piastę a nie dyferencjał
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Za kierownicą w Dacia Jogger
      Nowa Dacia Jogger ma wszystkie cechy, których poszukują rodziny w samochodach segmentu C: zwrotność, komfort i bezpieczeństwo jazdy. Jogger jest zwrotny i łatwy w codziennym użytkowaniu. Kabina jest dobrze wyciszona ...