Hyundai Tucson, czy Citroen C3 aircross, czy inny? Poradźcie!

05 Wrz 2018, 20:58

No to mamy inny trochę pogląd na to auto ale nie ważne
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Wrz 2018, 13:08

Ale o jakich wymaganiach piszesz, ponad te, które już wymieniłam?
Oczywiście, że nie wiem, czego chcę, nie zakładałabym tego wątku, gdybym wiedziała.
Budżet do 90tys.
Dorsy
Nowicjusz

06 Wrz 2018, 13:14

Najbardziej podoba mi się Tucson, ale trochę przerasta moje możliwości finansowe. No chyba, że w podstawowej wersji. I tu pytanie, co z wyposażenia (bezpieczeństwo i komfort) warto mieć w samochodzie. Myslę, że np. czujniki parkowania, może kamera 360, bo przesiądę się z Toyoty avensis do większego, wyższego auta.
I jeszcze jaki silnik? Myślę, że nie potrzebny mi jest napęd 4x4 i chciałabym benzynę.
Dorsy
Nowicjusz

06 Wrz 2018, 13:39

Zadajesz nam pytania, które tak naprawdę powinnaś zadać sama sobie. To wszystko nowe auta, w większości debiutujące modele, także możemy jedynie wróżyć, które będzie solidniejsze, mniej awaryjne w dłuższej perspektywie. Doradzając Ci cokolwiek będziemy opierać się na naszych indywidualnych odczuciach, a auto ma się przecież podobać Tobie, a nie nam.
Gdybym miał opierać się wyłącznie na opiniach chłopaków, a nie swoich własnych potrzebach nigdy bym nie jeździł autem, którym obecnie jeżdżę :)
Ossy tak naprawdę dobrze to podsumował - skup się na modelach, które najbardziej Ci się podobają i rozpoznaj jakie są warunki ich finansowania i serwisu (moim zdaniem warto zadbać o przedłużoną gwarancję, najlepiej obejmującą cały okres leasingu, bo koszty napraw współczesnych samochodów mogą zwalić z nóg).
Weź pod uwagę planowane zmiany przepisów dotyczące możliwości odliczania od podatku kosztów leasingu (od 1 stycznia 2019 r. ma to być jedynie 50% raty) i zastanów się czy nie lepszym rozwiązaniem byłby najem.
Odnośnie wyposażenia musisz sama się zastanowić czy dasz sobie radę bez czujników parkowania, nawigacji czy innych bajerów. Popatrz jaki poziom wyposażenia prezentują konkretne modele przy określonym budżecie. Według mnie warto celować w samochody lepiej wyposażone niż żałować potem, że zrezygnowało się z jakiegoś bajeru.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

06 Wrz 2018, 14:10

Myślałam, że to forum jest również po to, żeby zadawać pytania. Sama sobie je zadaję i dlatego mam już stos ofert. Zwróciłam się do Was licząc właśnie na Wasze indywidualne odczucia, które mogły być dla mnie dużą podpowiedzią. Skupiłam się już na modelach, które mi się podobają. Wymieniłam je na początku. Zrezygnuję np. z A1, który ma malutki bagażnik 210 l. O ubezpieczenie 5-letnie pytam zawsze. Przegladów nie obejmuje Tucson, a każdy to koszt ok.2000tys. Co prawda raz na dwa lata, albo po ok.30tys.,ale zawsze jest to jakaś kasa. Planowaną zmianę przepisów biore pod uwagę, dlatego mam ciśnienie, żeby załatwić to w tym roku. Najem nie jest lepszym rozwiązaniem, bo płaci się za samochód, który finalnie nie będzie mój. To tak, jak z wynajmowaniem mieszkania. Samochód po okresie leasingowym mogę sprzedać.
No właśnie bez czujników chyba rady nie dam, dlatego je wymieniłam. Pytanie, które zadałam, to co z wyposażenia warto mieć, bo ja nie mam żadnego w tym doświadczenia. Także ten... konkrety proszę.
Dorsy
Nowicjusz

06 Wrz 2018, 14:30

Dorsy napisał(a):Planowaną zmianę przepisów biore pod uwagę, dlatego mam ciśnienie, żeby załatwić to w tym roku. Najem nie jest lepszym rozwiązaniem, bo płaci się za samochód, który finalnie nie będzie mój. To tak, jak z wynajmowaniem mieszkania. Samochód po okresie leasingowym mogę sprzedać.

Przy takim podejściu odrzuciłbym na Twoim miejscu auta francuskie i Ople (też już w sumie francuskie), bo one z zasady słabo trzymają wartość i kokosów na sprzedaży nie zarobisz.
Wydaje mi się, że dobrą opcją dla Ciebie mogłaby być Toyota CH-R, oglądałem ją na żywo w salonie i na mnie zrobiła dobre wrażenie, jeśli chodzi o poziom wykończenia wnętrza (jak nie Toyota :mrgreen: ). Podoba mi się ten dziwoląg, mimo, że SUV-ów i crossoverów nie lubię :) No i Toyoty zawsze są pożądane na rynku wtórnym, a CH-R jako nowość jest hitem sprzedaży, pełno tego u mnie we Wrocławiu na ulicach. Silniki mogłyby być mocniejsze, ale w sumie nie napisałaś jak jeździsz. Już wersja wyposażenia premium ma wg mnie wszystko co trzeba.
Do rozważenia również Mazda CX-3 z uwagi na silniki wolnossące o sensownej pojemności i mocy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...

06 Wrz 2018, 15:13

Z tych samochodów to hiundai
Mlody01
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 05 10 2001
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.0 16V 135KM 100KW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Wrz 2018, 15:19

Wolnossący silnik Mazdy do mnie przemawia. :mrgreen:
Dorsy
Nowicjusz

06 Wrz 2018, 18:18

Dorsy napisał(a):Zwróciłam się do Was licząc właśnie na Wasze indywidualne odczucia
nie kupuj SUV/crossover, bo płacisz za bycie modnym :wink: jesteśmy raczej motoryzacyjnym jurassic world i mało który z Nas lubi takie auta, nie mówiąc już o chęci zakupu takowego.
łysy napisał(a):Wydaje mi się, że dobrą opcją dla Ciebie mogłaby być Toyota CH-R
a ja mam zupełnie przeciwne zdanie, zważywszy na to zdanie:
Dorsy napisał(a):Myslę, że np. czujniki parkowania, może kamera 360, bo przesiądę się z Toyoty avensis do większego, wyższego auta.
czyli będą problemy z manewrowaniem, a zauważ, że CH-R nie ma jakiejś fantastycznej widoczności.
Wiem, że polecę stereotypami, ale dla kobiety idealny byłby... Citroen z airbumpami :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Wrz 2018, 18:30

mike napisał(a):Wiem, że polecę stereotypami

...które same Tworzą, bo jak obserwuje parkingi to najczęściej jedno miejsce to za mało dla modnych Pań w SUVach. :D
No i jest jeszcze poczucie bezpieczeństwa tylko gorzej jak się trafi druga Pani w SUVie:
https://www.dziennikwschodni.pl/lublin/ ... 25720.html

Autorko - rada podstawowa. Kupuj oczami. Nowe to nowe i się nie zepsuje. Jak zepsuje to masz gwarancję. Masz się w nim dobrze i pewnie czuć i nie bać się zaparkować w ciasnym miejscu. Nic na pokaz tylko dla przyjemności. :)
Ja osobiście obleciałbym wszystkie salony samochodowe i oglądał.

P.S. Widoczność w nowych autach to kpina. Robią 1000 systemów bezpieczeństwa aby wyciągnąć kasę, a w martwej strefie przedniego słupka bus się może schować. :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Wrz 2018, 18:45

Dzida, czy ten komentarz pod artykułem należy do Ciebie? :D
Baby kupują SUVy ale używać ich kompletnie nie potrafią. Widać to na drogach i parkingach.

A jak się spotkają dwie, to sprawa też jest prosta - wygrywa ta, która ma większego (takie są prawa natury) :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Wrz 2018, 18:48

mike napisał(a): wygrywa ta, która ma większego

Sorki chłopie ta co ma "większe" zderzaki oczywiście :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Wrz 2018, 18:49

mike napisał(a):Dzida, czy ten komentarz pod artykułem należy do Ciebie?

Nie, ale przyznam się, że mnie to tknęło do wrzucenia tutaj, bo podoba mi się :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

06 Wrz 2018, 18:56

szybki napisał(a):Sorki chłopie ta co ma "większe" zderzaki oczywiście
chodziło oczywiście o większego SUVa, seksisto :mrgreen:

Wróćmy jednak do tematu
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Wrz 2018, 19:00

No wracając - byłem na targach w Poznaniu i oglądałem też Hyundaia Kona. Byłem sceptycznie do niego nastawiony ale tak się zastanawiając to:
- na zewnątrz jest wielkości Mazdy CX-3 (bazuje na "2", a nie na "3")
- wewnątrz jest większy od Mazdy CX-3 (bazuje na i30, a nie i20)
- jest tańszy od Mazdy CX-3, która jest na poziomie cenowym Tucsona
- zapewne będzie mieć niższy kwotowy spadek wartości patrząc na koreańskie SUVy
- sprawiał wrażenie lepiej zrobionego od Seata Arony czy Skody Karoq, które też oglądałem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika