Jakie małe auto na dojazdy do pracy.

23 Sty 2019, 21:21

Witam Was wszystkich :)

Sprawa wygląda następująco. Żona idzie od poniedziałku do innej pracy i potrzebuje auta na dojazdy. Jako że jest dzieciak to autko potrzebne 4-drzwiowe. Żona nie chce dużego auta. Budżet dość ograniczony - 3500 na samo auto. Wiadomo, że w tych pieniądzach nie ma co wybrzydzać ;)

Przeglądaliśmy ogłoszenia w odległości 30 km od Nas (Dębica, podkarpackie) i w budżecie 3500. Trasa w jedną stronę do pracy to około 4km, więc diesel odpada. Nie jest istotne, czy ma samą benzynę czy benzynę i LPG.

Auto 4-drzwiowe wymagane, ponieważ codziennie żona będzie jeździła z dzieciakiem, a wiadomo - fotelik z tyłu, wygodniej niż się gimnastykować przy 2-drzwiowym.

Po przejrzeniu ogłoszeń wybrała sobie poniższe auta. Pytanie - czy z tych aut jest sens coś brać czy lepiej szukać czegoś innego?

Mercedes A140 W168 - liczymy się ze zrobieniem nadkola.
[link do oferty na Olx wygasł]

Rover 25 - dzwoniła do sprzedającego. Handlarz. Stwierdził, że autem można jechać na stację diagnostyczną bez problemu. Powiedział, że tam gdzie była rdza jest już zapodkładowane. Ciekawią mnie ceny części i ich dostępność.

Fiat Punto II

Wrzuciłem auta według upodobań żony - najbardziej do gustu przypadł jej Mesiek.

Z góry dzięki za odpowiedź.
Kuba90
Nowicjusz

23 Sty 2019, 21:44

Rover po dzwonie z przodu.
Pozostałe dwa ok, choć Mercedes... jeśli nie bardzo zgnity i wszystko działa to można zaryzykować
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Sty 2019, 21:57

Ja bym sobie wszystkie odpuscił bo każde od handlarza a Rover raczej miał porządnego dzwona z przodu..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

24 Sty 2019, 10:15

A może któreś z poniższych?

Mercedesa ostatecznie bierzemy pod uwagę. Auto musimy kupić na już wiec pewnie jak nic sensowniejszego nie znajdziemy to będzie to Mercedes.
Kuba90
Nowicjusz

24 Sty 2019, 18:14

Corsa co prawda od handlarza ale bym obejrzał,wygląda ładnie i za tą kwotę będzie miał ją ciężko sprzedać (one nie trzymają zbytnio ceny) i tutaj wiem co mówię bo miałem taką kilka miesięcy z tym samym silnikiem i siedziałem trochę w temacie.
206 ok ale tyle części wymienione i od razu na sprzedaż? Do tego nie wbity gaz w dowód.. coś tu śmierdzi..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Sty 2019, 19:59

Zapytaj o szczegóły odnośnie instalacji lpg, poza tym do silnika 1.1 jest ona kompletnie zbędna bo to ekonomiczna jednostka do toczenia się po mieście, nic więcej. Poza tym autko tanie w utrzymaniu, części znajdziesz wszędzie.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...

24 Sty 2019, 21:59

Corsa B to bardzo proste konstrukcyjnie autko do tego ceny części są śmiesznie niskie.
Warto sie nad nią zastanowić.
Na oględzinach trzeba sprawdzić stan podłogi i progow oraz tylnej belki (lubi rdzewieć - przypadłość tego modelu).
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Sty 2019, 21:12

Dziękuję za odpowiedzi. Oglądnąć Corsę jedziemy jutro i wyskoczyło jeszcze SAXO. Też jutro podjadę oglądnąć. Słyszałem że Saxo było ocynkowane? A jak w nich ze wspomaganiem (żona się uwzięła na wspomaganie i dziękuję ;) )?

Kuba90
Nowicjusz

25 Sty 2019, 21:53

Saxo ładne i warte uwagi i dywaniki z BMW :mrgreen:
W takich autach jak Saxo wspomaganie jest niepotrzebne,w Corsie dla kobiety będzie może jakimś ułatwieniem,ja nie miałem z tym problemów a miałem Corse bez wspomagania no ale jestem facetem :wink:
Barol
Awatar użytkownika

25 Sty 2019, 22:08

Ok, jeszcze raz dziękuję za porady :)

A co do Saxo - to wiadomo przecież, że biorę je tylko dla dywaników :D ;)
Kuba90
Nowicjusz