Hyundai Tucson, czy Citroen C3 aircross, czy inny? Poradźcie!

06 Wrz 2018, 19:23

Dorsy napisał(a):Najbardziej podoba mi się Tucson, ale trochę przerasta moje możliwości finansowe. No chyba, że w podstawowej wersji. I tu pytanie, co z wyposażenia (bezpieczeństwo i komfort) warto mieć w samochodzie. Myslę, że np. czujniki parkowania, może kamera 360, bo przesiądę się z Toyoty avensis do większego, wyższego auta.
I jeszcze jaki silnik? Myślę, że nie potrzebny mi jest napęd 4x4 i chciałabym benzynę.

Tucson do miasta, to na pewno w podstawowej wersji silnikowej, bo ta turbodoładowana benzyna pali jak smok(zresztą jest poza Twoim budżetem) Trzeba by było trochę poczekać, bo za chwilę będzie lifting. A co do trzymania wartości to polifty zawsze są bardziej wartościowe na rynku wtórnym. Bliźniacza Sportage właśnie przeszła lifting i już w podstawowej wersji ma kamerę cofania. Można też spojrzeć na HRV(Hondy też dobrze trzymają wartość), tu radzę przejechać się automatem(CVT świetnie sprawdza się w ruchu miejskim). No i jest jeszcze prawdziwy dinozaur, ASX zwykłe proste auto z klasycznym pancernym silnikiem do tego w tej chwili to chyba jedno z tańszych aut w swojej klasie(na pewno auto lepsze od Dustera). CHR nie polecam, jak dla mnie zbyt ekstrawaganckie, na rynku wtórnym nieraz ciężko sprzedać takie auto(za 5 lat może być już nie modne).
A że nie możesz się zdecydować, to normalka. Wydajesz kupę kasy, a wybór jest teraz olbrzymi i chciałoby się możliwie najlepsze auto w zakładanym budżecie.
Właśnie doświadczasz kłopotu bogactwa(wyboru) :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

06 Wrz 2018, 19:59

yeti65 napisał(a):CHR nie polecam, jak dla mnie zbyt ekstrawaganckie, na rynku wtórnym nieraz ciężko sprzedać takie auto(za 5 lat może być już nie modne).

To akurat nieprawda, bo patrząc na ekstrawaganckie Hondy UFO jest dokładnie odwrotnie. Po prostu CH-R dzieli i nie jest obojętne stylistycznie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

07 Wrz 2018, 08:05

dzida napisał(a):To akurat nieprawda, bo patrząc na ekstrawaganckie Hondy UFO jest dokładnie odwrotnie. Po prostu CH-R dzieli i nie jest obojętne stylistycznie.

Miałem napisać to samo. Mogę się założyć, że jeśli CH-R okaże się trwałym samochodem to na rynku wtórnym będzie osiągać zawrotne ceny.
Jest w sumie tak jak myślałem - każdy z nas polecił auta, które jemu się podobają, a że każdemu podoba się co innego to autorka będzie miała jeszcze większy mętlik w głowie :D
Fajna opcja to wspomniany przez yeti65 ASX :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

08 Wrz 2018, 21:31

Gdybym była bogata, to bym nie brała samochodu w leasing, tylko za gotówkę kupiła. Wzięłabym kasę w walizkę i wszyscy mieliby miny jak w Pulp Fiction.
Dorsy
Nowicjusz

08 Wrz 2018, 21:41

Wcale nie mam większego mętliku w głowie, wprost przeciwnie. Dużo mi się rozjaśniło. Dziękuje Panowie. Z Waszych postów biorę pod uwagę Toyotę C-HR, o ile znajdą dla mnie jakiś model, który nie przekroczy mojego budżetu. Przyjrzę się Konie. Wsiądę jeszcze raz do citroena aircross. Przejrzę jeszcze raz oferty Mazdy CX-3. No i dostałam niezłą ofertę na Suzuki Vitarę. Mam też na oku Kia sportage powystawową. Co o niej myślicie? https://www.kia.com/kia/pl/uzywane/pl/u ... 4AHL315834
Dorsy
Nowicjusz

08 Wrz 2018, 21:45

Hahaha... A właśnie, że citroen podoba mi się, ale nie ten z airpumpami, tylko aircross. Od 25 lat jeżdżę samochodem. Nigdy nie miałam wypadku, ani stłuczki w mojej winy. Więc cicho tam!
Dorsy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

08 Wrz 2018, 21:47

Czy raczej miałam nie brac pod uwagę CH-R i aircrossa? :o
Dorsy
Nowicjusz

08 Wrz 2018, 22:02

mike napisał(a):nie kupuj SUV/crossover, bo płacisz za bycie modnym

A jakie samochody preferujesz?
Dorsy
Nowicjusz

09 Wrz 2018, 09:12

Staraj się pisać w jednym poście, wszystko, a nie kilka po sobie.

mike'owi chodzi o to, że można rozważyć zwykłego kompakta w tej cenie, który będzie lepiej wyposażony, tańszy i zapewni podobną przestrzeń co Sportage (ta sama płyta podłogowa). Przykładem niech będzie Kia Ceed.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ja brałbym SUVa jakbym miał drogę gorszej jakości i tylko z napędem 4x4.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

09 Wrz 2018, 11:50

dzida napisał(a):Ja brałbym SUVa jakbym miał drogę gorszej jakości i tylko z napędem 4x4

Rozważę to jeszcze, ale myślę, że nastawiłam się na suva, bo jestem wysoka. Co prawda nie narzekam na wielkość Toyoty Avensis, którą jeżdżę, ale wydaje mi się, że w suvie jest więcej przestrzeni. Niestety zauważyłam, że system monitorowania martwego pola w lusterku znacznie podraża wyposażenie. A zdaje się, że jest niezbędny do poruszania się dużym samochodem. Mieszkam na wsi, do dużego miasta mam 35km. Drogi tutaj nie są złe, ale mam wrażenie, że w suvie jest lepszy komfort jazdy.
Dorsy
Nowicjusz

09 Wrz 2018, 12:17

Dorsy napisał(a): Drogi tutaj nie są złe, ale mam wrażenie, że w suvie jest lepszy komfort jazdy.

To złudzenie, jest bardzo niewiele SUVów, czy Crossoverów z komfortowym zawieszeniem (sam takiego szukam). Większość ma sztywniejsze zawieszenie w stosunku do niższych aut, by nie podpierały się w zakrętach lusterkami. Przykładowo, mój Lancer ma dużo bardziej komfortowe zawieszenie od Vitarki żony. Outlander, ASX, mają właśnie komfortowe zawieszenia, a testerzy na youtube narzekają strasznie, że nie prowadzą się jak sportowe coupe. Jeżeli komfort jest dla Ciebie ważny, to Tucson po asfalcie jeździ bardzo dobrze, ale na dziurach strasznie telepie. Komfortowe zawieszenie ma jeszcze Subaru XV i......Duster :mrgreen:
Może francuzy też mają komfortowe zawieszenia, ale ich nie testowałem(albo za małe, albo przekraczają mój budżet).
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Wrz 2018, 12:30

Peugeot 3008 ma dość komfortowe zawieszenie. I ma dość niepowtarzalny design.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

09 Wrz 2018, 13:09

Ossy napisał(a):Peugeot 3008 ma dość komfortowe zawieszenie. I ma dość niepowtarzalny design

Koleżanka prawdopodobnie (tak jak i ja) myśli o benzynie, a dać prawie 100 tys za auto z 3 cylindrowym silnikiem, to wg mnie gruba przesada. Choć samo auto podoba mi się bardzo.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Sty 2019, 21:07

Hej

Jestem ciekawy finału tej historii, czy padł ostateczny wybór na któryś model?
COACHan
Nowicjusz

23 Sty 2019, 06:37

COACHan napisał(a):Jestem ciekawy finału tej historii, czy padł ostateczny wybór na któryś model?

Koleżanka zdecydowała się na Hondę HRV.
arona-c3-aicross-juke-crossland-mokka-vitara-captur-duster-ktory-vt111616.htm
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika