Hyundai Tucson, czy Citroen C3 aircross, czy inny? Poradźcie!

04 Wrz 2018, 15:09

Witajcie, stoję przed wyborem samochodu. Chciałabym suv lub suvopodobny :D . Mam wybrane marki i modele (chyba większość marek, hehe) i mam oferty leasingu. Poradźcie proszę, na co zwrócić szczególną uwagę i którą markę polecacie. Który z tych samochodów wybralibyście dla siebie. Co wg Was jest najważniejsze w opcjach bezpieczeństwo i komfort? Jeżdżę 16-letnią Toyotą, więc rozumiecie.. moje pojęcie o nowej technologii, to tylko to, co wyczytam. Dziękuję :) . Skoda Karoq, Hyundai Tucson, Seat Ateca, Kia sportage, Renault Kadjar, Volkswagen T-Roc, Dacia Duster, Nissan Qashqai, Mazda CX 3, Opel crossland, Citroen C3 aircross, Seat Arona, Subaru XV, Toyota CHR, Renault Captur, Suzuki Vitara, Opel Mokka, Peugot 2008.
Dorsy
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 17:12

Kupujesz nowe auto, a więc:
1. Oglądasz każdego z w.w kandydatów;
2. Odbywasz jazdę próbną (po wstępnej selekcji z pkt 1 zapewne zostanie niewiele modeli)
3. Bierzesz to auto, które najbardziej leży Ci wyglądem, jazdą, ceną

Inna sprawa, ze trochę mieszasz segmenty
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Wrz 2018, 18:28

mike napisał(a):Witajcie, stoję przed wyborem samochodu.

Jaki budżet :?: Z jednej strony wrzucasz Dustera, który nawet wypasiony kosztuje nie więcej niż 80 tys, a z drugiej Subaru. które startuje od 100 tys. Nic nie wiemy o charakterze Twojej jazdy. Czy potrzebujesz napędu 4x4, wolisz automat, czy manual, diesel-benzyna :?: :?: :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

04 Wrz 2018, 20:27

Jeżdżę 16-letnim samochodem, w którym największym wypasem są elektryczne lusterka i szyberdach.. Jednak myślę, że nie potrzebuję 4x4, benzyna, a skrzynia biegów bez większego znaczenia (o ile automat bardzo nie podraża), chociaż 25 lat jeżdżę z manualną i sama nie wiem, czy lepiej się przestawić, czy nie. A z Subaru dostałam ofertę 96 266zł brutto za XV. Oczywiście szukam oferty, która da mi dobrej klasy samochód z optymalnym wyposażeniem za dobrą kasę. Stad i Dacia i Subaru i inne.
Dorsy
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 20:35

Odpowiedz na poniższe pytania:
1. Na ile lat bierzesz leasing?
2. Czy po zakończeniu leasingu zamierzasz dalej użytkować auto czy zamienisz na inne?
3. Ile km rocznie będziesz pokonywać?
4. Ile km w mieście/w trasie? Podaj procentowo proporcje (np.30% miasto/70% trasy). Jeśli trasy to czy będą to autostrady czy drogi krajowe.
5. Czy wielkość bagażnika ma znaczenie?
6. Czy ilość miejsca na tylnej kanapie ma znaczenie?

Ogólnie to wszystkie SUVy wychodzą drogo jeśli porównać je ze "zwykłymi" odpowiednikami.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

04 Wrz 2018, 20:50

Dorsy napisał(a):A z Subaru dostałam ofertę 96 266zł brutto za XV.

Jeździłem w sobotę tym autem i jeżeli nie szalejesz za kółkiem to dobry wybór, ale masz tam automat i 4x4, a jeździ się bardzo przyjemnie. Dla mnie trochę za słaby silnik(a z mocniejszym nie mieszczę się w budżecie), wyprzedzanie na krajówkach może być utrudnione, ale za to w mieście bajka, no i bardzo dobre wyposażenie w elementy podnoszące bezpieczeństwo. Jeżeli większość Twojej jazdy jest w mieście, to polecam z czystym sumieniem :ok:
ps. Ja też całe życie w manualu, a teraz zaczynam doceniać automat(na razie tylko w testach), ale myślę o tym coraz poważniej.
Jeżeli stać Cię na Subaru, to zapomnij o Dacii :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czarne paski i kropki na krawędziach szyby samochodowej
    Obecnie chyba wszystkie szyby samochodowe głównie czołowe ale też tylne i rzadziej boczne mają obwódkę w postaci czarnego szerokiego paska, a na jego wewnętrznej stronie są kropki różnej wielkości. Zastanawialiście ...

04 Wrz 2018, 21:56

1. Na ile lat bierzesz leasing? 5lat
2. Czy po zakończeniu leasingu zamierzasz dalej użytkować auto czy zamienisz na inne? CHCIAŁABYM ZMIENIĆ.
3. Ile km rocznie będziesz pokonywać? ok.10-15tys.
4. Ile km w mieście/w trasie? Podaj procentowo proporcje (np.30% miasto/70% trasy). Jeśli trasy to czy będą to autostrady czy drogi krajowe. 70MIASTO/30TRASY
5. Czy wielkość bagażnika ma znaczenie? MYŚLĘ, ŻE NIE MNIEJSZY NIŻ 350 LITRÓW.
6. Czy ilość miejsca na tylnej kanapie ma znaczenie? MA, ALE W 80%, jeżeli mogę tak to ująć :o
Dorsy
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 22:32

A Tucson? Toyota C-HR? Mazda CX-3? I dlaczego nie Duster?
Dorsy
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 22:38

Tucson, podobnie jak Ateca, Duster i XV to crossovery na bazie aut kompaktowych, reszta to praktycznie auta segmentu o jedno oczko niższego, więc ciężko jest je porównywać w jednym temacie. Natomiast jeśli faktycznie jeździsz prawie tylko po mieście, to warto rozglądać się za tymi mniejszymi autami - niższe koszta eksploatacji, łatwiejsze manewrowanie etc
Dorsy napisał(a):I dlaczego nie Duster?
wsiądź, przejedź się, to zobaczysz (wskazówka - niska cena nie bierze się znikąd)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Wrz 2018, 13:16

Przy czwartym salonie wymiękłam, ale jasne, że trzeba obejrzeć. Najpierw jednak robię selekcję ofert. Miałam nadzieję, że jakoś pomożecie w wyborze, ale pewnie mam za duże wymagania. :cry: : :shock:
Dorsy
Nowicjusz

05 Wrz 2018, 18:07

Dorsy napisał(a):Miałam nadzieję, że jakoś pomożecie w wyborze, ale pewnie mam za duże wymagania.

Właśnie odwrotnie, tak naprawdę nie zaprezentowałaś nam żadnych wymagań :lol: 90% modeli spełnia Twoje wymagania. Tak naprawdę, to myślę, że Ty sama jeszcze nie wiesz czego chcesz :mrgreen:
No i dalej nie określiłaś budżetu.
Ale skoro jesteś zainteresowana Subaru, to sądzę, że budżet zbliżony jest do 100tys, a w tej cenie Ja odrzuciłbym wszystkie B crossovery i wybierał miedzy kompaktowymi Suvami. Tucson(też o nim poważnie myślę), Sportage, 3008, Granland, czy XV powinny być dla ciebie dobre.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Wrz 2018, 19:55

Dokładnie, wywal segment B i zostaje Ci:
Skoda Karoq, Hyundai Tucson, Seat Ateca, Kia Sportage, Renault Kadjar, Nissan Qashqai, Subaru XV, Toyota CHR, Suzuki Vitara, Opel Grandland, Peugeot 3008.
Jeśli auto na 5 lat to w sumie wziąłbym pod uwagę tylko 2 kryteria:
1. auto które najbardziej Ci się podoba
2. korzystne warunki finansowania i serwisu
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

05 Wrz 2018, 19:59

Mike a miałeś okazję chociażby siedzieć w nowej Dusterce? podejrzewam że nie, to już nie jest to samo co jedynka, oczywiście dalej pozostawia wiele do życzenia jakość ale jest o niebo lepiej, mamy juz całkiem inną konsolę a nie zapożyczoną ze starego modelu, mamy ekran dotykowy i można sobie nieźle doposażyć, naprawdę poszło sporo zmienili na lepsze a cena dalej jest konkurencyjna. Ja od siebie jeszcze podrzucę jedną propozycję jaką jest Skoda Karoq, sprawdz może przypadnie Ci do gustu, ja uważam że jest niezłym autem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Wrz 2018, 20:23

Ossy napisał(a):Dokładnie, wywal segment B i zostaje Ci: Toyota CHR, Suzuki Vitara,
Vitara to jednak B, mam z nią do czynienia na co dzień, CHR też sporo ustępuje przestronnością i bagażnikiem prawdziwym kompaktowym Suvom(crossoverom). Ja jestem pod wrażeniem jazdy Subaru XV, napęd 4x4 i automat to rzadkość w tej cenie.
Kao, czy sam kupiłbyś Dustera do miasta i w trasy :?: Do tego mając taki budżet :?:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Wrz 2018, 20:44

Kao napisał(a):Mike a miałeś okazję chociażby siedzieć w nowej Dusterce?
pudło, siedziałem w każdej nowej Dacii, ale niezła próba :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika