Hyundai Tucson I 2.0 CRDI 112KM AWD

26 Lis 2023, 14:59

Właśnie przed chwilą kupiłem to auto :lol:
Może ktoś coś skrobnąć o tym napędzie?
Bo silnik wydaje się raczej bezproblemowy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lis 2023, 15:48

Silnik tak , bezproblemowy, nawet nie ma DPFa i Dwumasowego koła, natomiast wtryski czasami w tym padały
A napęd , dołaączany elektronicznie chyba ?
toyman40
Stały forumowicz

27 Lis 2023, 12:11

Wersja 2.0 CRDi 112KM była bez DPF'a i miała turbosprężarkę o stałej geometrii czyli trwalszą w praktyce :)

Patrząc na napęd na cztery koła to w Tucsonie nazwany był 4WD, a napęd na koła tylne jest przenoszony poprzez sprzęgło wielopłytkowe (wiskotyczne). Rozwiązanie raczej bezproblemowe.

toyman40 napisał(a):A napęd , dołaączany elektronicznie chyba ?
Tak, miałeś przycisk po lewej na desce 4WD LOCK.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Lis 2023, 15:57

Rokiko napisał(a):Tak, miałeś przycisk po lewej na desce 4WD LOCK.

Tak, przycisk jest po lewej stronie. Od sprzedającego otrzymałem informację że ogólnie napęd załącza się automatycznie(po utracie przyczepności), a załączenie ręczne działa tylko do 30km/h, powyżej napęd się rozłącza.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Lis 2023, 16:14

No tak to mniej więcej wygląda, a przy włączonym przycisku i poniżej 30km/h masz podział mocy 50:50 :wink:

Tu masz info z instrukcji:
Ten układ napędu na 4 koła przeznaczony jest do automatycznego podziału przełożenia mocy w normalnych warunkach jazdy.

Podczas jazdy w terenie lub w warunkach niskiego tarcia naciśnij przycisk blokady napędu na 4 koła, aby włączyć pełny napęd na 4 koła, dzieląc stosunek mocy na koła przednie i tylne w stosunku 50:50. Świeci się lampka kontrolna blokady napędu na 4 koła w zestawie wskaźników.

Ta konfiguracja zaczyna być anulowana, gdy prędkość pojazdu przekracza 30 km/h, a funkcja jest całkowicie wyłączana przy prędkości 40 km/h lub wyższej. I odwrotnie, funkcja zostaje ponownie uruchomiona, gdy prędkość ponownie spadnie do 40 km/h lub mniej, i jest w pełni aktywna przy prędkościach poniżej 30 km/h.

Aby zwolnić funkcję blokady napędu na 4 koła, naciśnij ponownie przycisk blokady napędu na 4 koła.

Lampka kontrolna blokady napędu na 4 koła w zestawie wskaźników powinna zgasnąć.
1. Naciśnięcie przycisku blokady napędu na 4 koła w trudnym terenie powoduje równomierne rozłożenie mocy napędowej na przód i tył. Blokada napędu na 4 koła włącza się, gdy prędkość nie przekracza 40 km/h.
2. Zwolnij przycisk blokady napędu na 4 koła w normalnych warunkach jazdy
Rokiko
Forumowicz VIP

27 Lis 2023, 17:01

Dzięki Rokiko, że chciało Ci się szukać.
Czyli można powiedzieć, że to taki napęd starego typu, bardziej nastawiony na trudniejszy teren, niż na poprawę prowadzenia. I na tym mi zależało.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, przygotuj się na zmianę czasu!
    Ostatnia niedziela marca to moment, gdy następuje zmiana czasu z zimowego na letni. Oznacza to utratę godziny snu i choć może się wydawać, że to niewiele, to jednak niewyspanie kierowcy może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo ...

27 Lis 2023, 17:27

Generalnie tak i powiem Ci że jestem ciekaw jak on sobie radzi do tych 30km/h w trudniejszych warunkach bo 50:50 to całkiem fajny podział mocy między przodem i tyłem.

Zobacz jeszcze czy układ TCS wyłącza się po włączeniu napędu na 4 koła? Łatwiej wykopać się z zaspy przy wyłączonym systemie i ciekawe czy tu trzeba go osobno wyłączać po załączeniu 4WD.
Rokiko
Forumowicz VIP

28 Lis 2023, 17:37

Rokiko napisał(a):Generalnie tak i powiem Ci że jestem ciekaw jak on sobie radzi do tych 30km/h w trudniejszych warunkach bo 50:50 to całkiem fajny podział mocy między przodem i tyłem.

Tak naprawdę to ciężkich warunków to on miał nie będzie. Na razie wszędzie wjeżdżam Dusterem. To Ford ma problem, głównie z racji małego prześwitu i dlatego się go pozbędziemy. A na nowe podwyższone auto nie chcę wydawać kasy, bo budowa domku ważniejsza. Dlatego też poszliśmy w starocia. A, że trafił się naprawdę ładny egzemplarz to żal było nie brać :lol: Te 4x4 to raczej tak na wszelki wypadek.
Lepiej mieć i nie potrzebować niż potrzebować, a nie mieć :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika