Hyundai Tuscon - załączanie napędu 4wd

25 Lis 2013, 23:19

Witam, może na wstępie napisze że problemu nie mam tylko raczej pytanie. Od roku jeżdżę tylko na przednim napędzie 4x4 włączam gdy się zakopie, ogólnie w sytuacjach gdzie sam przód rady nie da, na 4x4 nie wrzuciłem nigdy nawet 3ciego biegu. Moje pytanie jest następujące- czy na napędzie 4x4 mogę bezpiecznie jechać np przez miasto, wrzucając wyższe biegi i mieć pewność że nic nie uszkodzę? może pytanie jest banalne ale to mój pierwszy kontakt z 4wd :)
pozdrawiam Kacper
klonczyslawek
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 01 2011
Auto: Hyundai Tucson
Silnik: 2.0 CRDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

26 Lis 2013, 18:49

Włączenie napędu 4x4 na mieście ? Jeśli nie przeszkadza ci większe spalanie to nie widze problemu. Nie ma prawa nic się stać ze skrzynią czy napędem.
BJCB
Nowicjusz

Auto: Zipp Vapor
Silnik: 125cm3 5km
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Lis 2013, 23:40

Nie, nie mam zamiaru cały czas tak jeździć. Ale spadł pierwszy śnieg i nurtowało mnie to czy nic się nie uszkodzi jak trochę tym wałkiem szybciej pokręci:)
pozdrawiam
klonczyslawek
Obserwowany

01 Sty 2014, 22:09

Możesz napisać jaki masz silnik i jak się jeździ tym autkiem? I jakie masz spalanie w mieście? Rozważam kupno albo tego autka albo Kia Sportage.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

02 Sty 2014, 16:34

Samochód spisuje się dobrze, w spalaniu jest bardzo czuły na temperature oraz to jak jeździmy. W lato na trasie polską "7" przy średniej prędkości 120km/h spalał ok 8l choć dało radę zejść niżej.
w mieście w lato poniżej koło 9. w zimę już robi się sajgon, do 11 litrów jak się postaram i lekka noga, hamowanie biegiem etc. przy normalnej jeździe jest to koło 12.
najniższe spalanie jakie zauważyłem to bodajże 7.6( w lato ) najwyższe koło 13-14 (w zimę, zimny silnik, później spadło do ok.12)
silnik, 2.0 CRDI 2006 rok
klonczyslawek
Obserwowany

02 Sty 2014, 22:00

Dzięki za odpowiedz :ok:
A ile masz w nim poduszek i gdzie one są pochowane? Bo na allegro widziałem nawet Tucsona z 8 poduchami.
Mam też prośbę - jeżeli dałbyś kiedyś radę, to jakbyś mógł zmierzyć bagażnik - jaki jest długi szeroki i wysoki. Bo bagażnik jest dla mnie dośc ważny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2WD - test spalania
    Jak wykazał test, napęd przenoszony wyłącznie na jedną oś jest gwarancją niższego spalania. RAV4 w tej wersji sprawdzi się jako samochód firmowy gwarantujący wysoką wartość rezydualną. Za dobre osiągi odpowiada hybrydowy ...