Hyundai XG - cykliczne wahnięcie obrotów

27 Lut 2010, 19:40

Silnik 3.0 V6, automat. Na biegu jałowym na zimnym silniku w zimie obroty są ok. 1100-1500 ale równo co 3-4 sekundy na chwilę spadają do 500 albo czasem niżej. Na ciepłym silniku efekt jest ten sam przy utrzymywaniu obrotów na poziomie 1500-2500 - na chwilę spadają (wahnięcie) i wracają do normy. Czasem też silnik potrafi się zadławić przy mocniejszym wdepnięciu na gaz albo zgasnąć. Te same objawy są na benzynie jak i na LPG. Na komputerze nic ciekawego nie wyszło, błąd przepływomierza. Po kosztownej wymianie ww. - bez zmian. Prośba o pomoc w dalszej diagnozie.
xg111
Nowicjusz

Miejscowość: Francja
  • 27 Lut 2010, 19:58

Mało spotykane autko na warsztatch- nie wiem jak tam jest rozwiązana regulacja wolnych obrotów - jest krokowiec czy sterownik przepustnicy. Ale z tego co opisujesz, to prawdopodobnie jest elektryczny sterownik położenia przepustnicy. Jeżeli dasz radę, to wykręć to usrojstwo i zobacz, czy nie ma tam syfu.
    Może to też być cewka zapłonowa, przewód zapłonowy bądz świeca - wygląda to też tak, jakby na moment gubiła się iskra na jednym czy dwoch cylindrach - nie wiem jaka tam jest cewka, ale mogę podejrzewać, że jedna cewka jest na dwa cylindry ( zespolona ).
    Tyle mi narazie przychodzi do głowy. Ale jak pisałem, nie miałem z tym autem do czynienia i nie wiem na jakich podzespołach jest tam układ zasilania.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Jazda latem na zimówkach to zły pomysł
      Możesz nie być tego świadomy, ale pewnie w Twoim kręgu znajomych czy sąsiadów znajdzie się ktoś, kto jeździ na oponach zimowych. A może robisz to właśnie Ty? Czy warto tak ryzykować? Nie każda opona potrafi zapewnić ...