I 0 II jaka pozycja BMW STAKO

30 Kwi 2013, 13:54

Witam, jakiś tydzień temu kupiłem bmw e46 1,8 z roczną (udokumentowane) instalacją gazową z papierów wyczytałem ze producentem jest firma Stako jest to najprawdopodobniej sekwencja. Nigdy nie miałem samochodu z gazem dlatego pytam, wewnątrz mam przełącznik na którym są trzy pozycje "I" "0" i "II" która pozycja za jaki tryb jazdy odpowiada ? na której pozycji powinienem jeździć żeby wyszło mnie to tanio wliczając w to również zużycie silnika. Nie dopytałem poprzedniego właściciela po za tym sprawiał on wrażenie tak zielonego jak ja, dodam że w aucie aby klimatyzacja zaczęła działać (mrozić) musi być ustawiona pozycja "I" mam co prawda diody sygnalizujące mi czy aktualnie jadę na gazie czy benzynie ale ten przełącznik mnie ciekawi i nie do końca im ufam ponieważ jak nawet poprzedni właściciel mi mówił diody sygnalizujące mi poziom gazu w butli oszukują i często "świrują". A jak na razie przejechanie 100 km wyniosło mnie +/- 50 zł samochód co prawda posiada automatyczną skrzynie biegów ale to chyba i tak trochę za dużo dokładnie to spalił za 30 zł benzyny i za 70 zł gazu (przejechałem 200 km) nie jechałem jakoś specjalnie oszczędnie no ale jednak.

Dzieki za odp
Tomek247
Nowicjusz

Auto: BMW

03 Maj 2013, 17:33

Obawiam się, że nie masz wtrysku sekwencyjnego gdyż żaden przełącznik do sekwencji nie jest 3-pozycyjny. Poprzedni włąsciciel pewnie tylko udawał zielonego bo zamontował tanią instalację by łatwiej sprzedać samochód. Poza tym nawet jako laik wczytałbyś się w dokumenty które otrzymałeś to wyczytałbyś, że STAKO to producent zaledwie zbiornika. :no:
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

03 Maj 2013, 17:52

z drugiej strony 1.8 palące 17 litrów na 100 :mrgreen:
hmm spalanie masz większe niż ja w ciężkiej 2 tonowej terenówce z silnikiem 3,2V6 :mrgreen:
albo masz beton w sandałach albo zepsute auto :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Filtry powietrza i wszystko co musisz o nich wiedzieć
    Filtry powietrza stają się coraz bardziej popularne i można je stosować nie tylko w samochodach czy specjalistycznych pomieszczeniach, ale nawet w domu. Różne rodzaje takich filtrów mogą być montowane w przeróżnych ...
    Jedziesz na majówkę? Umyj auto!
    Utrzymanie w czystości szyb i świateł to obowiązek każdego kierowcy, ponieważ widoczność ma wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Zapowiadana na majówkę zmienna pogoda powinna zmobilizować prowadzących auta do skontrolowania ...