I-szy samochod, 10000 ,z charakterem ;P

02 Maj 2015, 17:24

Witam wszystkich :) nadszedl ten moment, kiedy wlasny srodek transportu trzeba zakupic, a kiedy nie jestem biegla w temacie wiec pytam na tym forum. Krotko zwiezle i na temat w formacie wypuntkowanym (kolejnosc przypadkowa)

- budzet 10 000zl (ale ciekawe oferty powyzej tez rozwaze)
- auto niezawodne, ekonomiczne spalanie, do podrozowania (bagaznik dachowy na rower gorski)
- wnetrze dobrze zaprojektowane( funkconalnosc, logika, uzytecznosc)
- benzyna?,diesel? lpg? (zielona w temacie, nie mam pojecia o + i -)
- dynamiczne (wyprzedzanie bez problemu), mam raczej ciezka noge,
- uwielbiam sluchac muzyki, raczej ciezsze brzmienie, nie wiem czy ma to znaczenie, jezeli chodzi o seryjne wyposazenie audio samochodu
- kolor (bialy,szary,czarny,)
- malopolska
- wiek 25 lat

Jestem otwarta na rowniez inne propozycje, jesli mnie przekonacie, oraz porady zwiazane z tym co napisalam powyzej.

Dzieki!
:)
niezalezna01
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2008
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: nie mam

02 Maj 2015, 17:29

Zapomnialam dodac:
Moje doswiadczenie jako kierowcy: grupa VW(seat,audi), benzyna , 1.2-.14, glownie jazda w miescie,)
niezalezna01
Nowicjusz

02 Maj 2015, 19:05

To może coś z 1.8T z grupy VW? A4 Avant?
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

02 Maj 2015, 19:36

Zamiast koloru i rodzaju muzyki, lepszą informacją by były planowane przebiegi i na jakich odcinkach.

Chyba że tak jak obecnie (domyślam się), czyli:
glownie jazda w miescie,)

W takim razie Yaris, do miasta nic lepszego nie ma, na pewno nie w tych pieniądzach.
Auto niezawodne, wnętrze bardzo dobrze zaprojektowane. Więcej miejsca niż w niejednym starym seg C, mimo małego rozmiaru, a do tego bardzo wysoki poziom bezpieczeństwa, swego czasu najlepszy w klasie.
Silnik 1.0 bezobsługowy, ekonomiczny, przy tym całkiem żwawy. A jak wolisz dynamiczniej to 1.3, coś ledwo ponad 10s do 100, czyli odstawi spod świateł każdą starą styraną beeme od Turasa.
Za podstawową z początkowych lat (99/00) około 7 tys, za 8 raczej nie będzie problemu znaleźć 1.3 w wersji Sol czyli z klimą, wspomaganiem, itd. Łatwiej też taką będzie później sprzedać, zresztą one bardzo wolno tracą wartość więc jakby zadbać to przy odsprzedaży np za rok będzie minimalny minus.
Nie ma co się szczególnie spinać na jak najnowszy i za to dopłacać, to nie Passat TDI z niemiec gdzie 2 lata oznaczają dodatkowe 100 tys przebiegu. Patrzeć tylko na stan, zaleźć właśnie taki gdzieś za 8k, zostanie na niezłe audio :)

Co do paliwa to na takie przebiegi tylko benzyna. Z lpg kupowanie nie ma sensu, a wsadzać samemu to nie wiadomo czy się zdąży zwrócić, gdyby się choćby za 2 lata znudził.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010

02 Maj 2015, 19:53

Tak jak przedmówcy, również polecam benzynę jeśli masz w planach przebiegi rzędu 5 tysięcy rocznie. Grupa VW to dobry wybór w tej cenie, bo to całkiem solidne auta (Golf z silnikiem 1.6, ewentualnie z mniejszym motorem jakieś Polo). Yaris też jest ok. Silniki 1.0 lub 1.3 mimo z pozoru małej pojemności, przy lekkiej Toyocie dają radę. Nie wiem czy nie zauważyłem, ale zdaje się, że nie napisałaś jakie nadwozie? Hatchback, sedan, kombi, a może mała terenówka? ;)
grabek1290
Początkujący

Prawo jazdy: 01 10 2004
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V 115KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

02 Maj 2015, 20:46

więcej szczegółów:
- przebieg: 20 tys. rocznie, codzienne dojazdy do pracy 50km + 1,2 razy w miesiącu 100km (okres letni)
- typ nadwozia: hatchback, sedan

Moje typy:
- Seat Leon
- Seat Ibiza
- Fiat Punto
- Opel Corsa
- Opel Astra
- Citroen C2
- Suzuki Swift

Z wymienionych powyzej na ktorych najlepiej skupic moje poszukiwania?(liczba dobrych egzemplarzy). Nie ukrywam, że najbardziej podoba mi sie Leon ( duzo jezdzilam cordoba rocznik 03 1,2, , swietne prowadzenie)
niezalezna01
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Biały osad pod korkiem oleju
    Zauważyłem, że pod korkiem wlewu oleju mam sporo białego osadu i na bagnecie nie widać poziomu oleju wogóle. Czytałem trochę na ten temat ale mi np. płynu chłodniczego nie ubywa, nie robię tylko krótkich odcinków ...
    Smartfon jak cegła
    Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...

02 Maj 2015, 21:16

niezalezna01 napisał(a):dynamiczne (wyprzedzanie bez problemu), mam raczej ciezka noge,

To ja już nic nie rozumiem, ale chyba jesteś kobietą, więc wcale się sobie nie dziwię :D Jeśli ma być dynamicznie, to czemu wymieniasz Punto? Tam jest bardzo dynamicznie, ale jedynie w porównaniu do roweru.

Audi A3 1.8T, bo Leona z 1.8T nie kupisz za 10 tys. zł. Ale coś czuję, że tobie Leon z 1.8 w zupełności wystarczy. Warto jednak dodać, że zarówno 1.6 jak i 1.8 w Leonie sporo palą, więc sugeruję zostawić sobie 2,5 tys. zł rezerwy na montaż instalacji LPG.

Astra też powinna ci się spodobać, tutaj proponuję albo 1.6 8v albo 1.8 125 KM. W ostateczności 1.7 DTI, ale to diesel, jak kupisz w kiepskim stanie to z pewnością dzięki tobie twój mechanik wyremontuje sobie salon.

PS. Swoją droga, mojej dziewczynie też strasznie podoba się Leon, nie wiem o co chodzi z tym autem, że tak działa na kobiety. Ja jej mówię, że są lepsze samochody, że wygodniejsze, cichsze, lepiej wykonane, bardziej niezawodne. A po tygodniu "a myślałeś nad Leonem?" :roll:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

02 Maj 2015, 22:39

krzycho napisał(a):Auto niezawodne, wnętrze bardzo dobrze zaprojektowane.

Wnętrze dobrze zaprojektowane ? :D W którym miejscu ? :mrgreen: Może ten prędkościomierz umieszczony na środku deski rozdzielczej ? :mrgreen:
krzycho napisał(a):Więcej miejsca niż w niejednym starym seg C, mimo małego rozmiaru

W yarisce dużo miejsca? :shock: To jedyny samochód, w którym miałem problem zmieścić rower górski, nawet po odkręceniu koła i złożeniu siedzeń.
Do matiza, do uno pakowałem rower bez problemu. Żeby go wcisnąć do yarisa na prawdę się namęczyłem.
niezalezna01 napisał(a):- Seat Leon
- Seat Ibiza
- Fiat Punto
- Opel Corsa
- Opel Astra
- Citroen C2
- Suzuki Swift

Tylko, że te samochody nie maja charakteru...zwykłe populusy.
Ja polecam coś z pazurem ;)
[link do oferty na Allegro wygasł] trochę za tania więc warto się dokładnie przyjrzeć
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Warto czasem skusić się na coś co choć trochę wyróżnia się z szarego motoryzacyjnego tłumu :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

02 Maj 2015, 23:12

kirin88 napisał(a):Warto czasem skusić się na coś co choć trochę wyróżnia się z szarego motoryzacyjnego tłumu

E36 na pewno wyróżnia się z tłumu :mrgreen: :lol: Ale to niezłe auto, chodź MG się wyróżni i to bankowo (jak dla mnie ładne auto)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

02 Maj 2015, 23:53

kirin88 napisał(a):Wnętrze dobrze zaprojektowane ? W którym miejscu ? Może ten prędkościomierz umieszczony na środku deski rozdzielczej ?

Chyba nie widzisz różnicy między "dobrze" a "ładnie", bo zgaduje że chodzi o wygląd wnętrza. Kwestia gustu, piękne nie jest, ale jak na projekt z lat 90' tragedii nie ma, a już na pewno w porównaniu do Japończyków z tamtych lat (choćby Civic VI czy Corolla E11).

Bo jeśli mowa o ergonomii to ja :D Mając pod 1,90 wzrostu mogę siąść wygodnie o nic nie hacząc, a za mną (po odsunięciu siedzeń) jeszcze się ktoś normalnej postury bez większych problemów zmieści. Jak na auto mające bodaj ~350 cm długości to projekt zasługuje na co najmniej uznanie. Teraz to norma, ale chętnie zobaczę seg B lat 16, o którym można powiedzieć to samo. Bo jeżdżąc swego czasu np 206, nieważne jak ustawiałem fotel, zawsze o coś tłukłem kolanami, nad głową też nie za dobrze, nie wspominając już o tym, że za mną to mógłby usiąść co najwyżej ktoś po amputacji obu nóg.

A co do wyświetlacza, proponuję się najpierw może zainteresować tematem. Umieszczony jest centralnie i wyżej z tego samego powodu, dla którego jest trójwymiarowy - skraca to czas potrzebny nie tylko na oderwanie wzroku od drogi, ale też czas potrzebny oczom na przestawienie się z widzenia dwuwymiarowego na trójwymiarowe (jakoś tak językiem laika, po bardziej fachowe wyjaśnienie odsyłam na jakieś forum Toyoty czy gdzieś). Jest to w każdym razie kwestia podnosząca bezpieczeństwo, może zbyt ładnie nie wygląda, ale głupie to na pewno nie jest.

O rowerach nie będę komentował, bo jak się ewidentnie chce coś skrytykować, to się zawsze coś wymyśli, zresztą chyba już jasne, że mówię o miejscu w środku, a nie powierzchni załadunkowej bo to nie van...

Ponieważ autorka tematu wyjaśniła kwestie przebiegów, to Yaris oczywiście odpada. Nikt mi jednak nie wmówi, że mając do wydania 10k da się kupić lepsze autko do miasta. Ładniejsze jasne, z ładniejszym środkiem - też, od razu na myśl przychodzi C2 albo Fiesta mk6, która też się trochę lepiej prowadzi. Corsa C ma znowu tańsze części, podobnie Punto.
Natomiast jako połączenie niemal kompletnej niezawodności, ergonomii, osiągów/spalania, bezpieczeństwa, to Yaris konkurencji nie ma. Wybór więc raczej prosty, za te pieniądze to na pewno ważniejsze atrybuty niż kwestie stricte estetyczne. No chyba, że ktoś kupuje drugie auto za 10k do zabawy w weekendy, ale wtedy się nie patrzy na miejskie populusy...
krzycho
Początkujący

03 Maj 2015, 09:26

Yaris i sporo miejsca? :lol: mam 185cm,kiedyś jechałem taką w 4osoby,siedziałem z przodu i kolana obijały się o deske więc niewiem gdzie tam jest dużo miejsca.. :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

03 Maj 2015, 09:40

Barol napisał(a):Yaris i sporo miejsca? :lol: mam 185cm,kiedyś jechałem taką w 4osoby,siedziałem z przodu i kolana obijały się o deske więc niewiem gdzie tam jest dużo miejsca.. :roll:

Yaris jest małym samochodem ale... nie ma bidy tym bardziej że w wersji 5d siedzi się z przodu ok.

Barol czego się spodziewasz jadąc w 4osoby takim mikrobem jak yaris? :mrgreen:
No i jaka wersją jechałeś 5d czy 3d?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

03 Maj 2015, 09:44

To było do krzycha i jego zdania "Więcej miejsca niż w niejednym starym seg C, mimo małego rozmiaru".
Jechałem wersją 5d.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

03 Maj 2015, 11:00

szybki napisał(a):Yaris jest małym samochodem ale... nie ma bidy tym bardziej że w wersji 5d siedzi się z przodu ok.

+1

Też mówię rzecz jasna o wersji 5d, choć dla siebie pewnie wziąłbym 3, stoi niedaleko taka czarna na ładnych felgach i wygląda naprawdę fajnie...

Ale do rzeczy.
Mając za sobą dość długą przygodę z Octavią I, nie mógłbym szczerze powiedzieć, żeby dla 4 osób oferowała w środku więcej miejsca. Na pewno nie na oko, za dobrze tyłu w niej nie znam.
Nie mówiąc już o starych projektach typu Daewoo Nexia, gdzie wiem doskonale jak się siedzi z wbitymi kolanami, podczas gdy osoba z tyłu swoje wbija w fotel...
(((oczywiście pomijam kwestie bagażowe, no ale nie mówimy tu o aucie na dalekie wyjazdy wakacyjne z rodziną, tylko po bułki do sklepu)))
Niestety ludzie wciąż żyją w poprzedniej epoce, nie dociera, że takie np Grande Punto mimo segmentu B oferuje więcej niż teoretycznie większe staruszki, bo jest od nich dużo lepiej i mądrzej zaprojektowane. Taka sama zacofana mentalność jak "więcej blachy = większe bezpieczeństwo"...

Wszystko zresztą sprowadza się do tego, nie wiem czemu muszę powtarzać, ale może teraz dotrze:
krzycho napisał(a): Jak na auto mające bodaj ~350 cm długości

krzycho napisał(a):chętnie zobaczę seg B lat 16, o którym można powiedzieć to samo.

Po raz ostatni, jak na swój wiek, rozmiar i przeznaczenie, Yaris ma dużo miejsca i to jest fakt. A jak ktoś kupuje 3,5-metrowego mieszczucha do dłuższej jazdy w 4 osoby, to problem nie leży w aucie, tylko w jego logice.
krzycho
Początkujący

03 Maj 2015, 15:44

Co do tej Celici to jest napisane "SILNIK NIE ODPALA !!!" :D
misiekmr
Początkujący
Awatar użytkownika