I-szy samochód dla kobiety??!!

12 Sie 2009, 16:09

Witam!!
Mam dylemat poniewaz nie wiem jaki samochód powinnam sobie sprawic, bedzie to moj pierwszy pojazd mechaniczny:P, jestem poczatkujacym kierowca. Od samochodu opczekuje zeby byl w miare wysoki i koniecznie z centralnym zamkiem, maly ale interesuja mnie modele tylko 5drzwiowe;p no i co najgorsze moge przeznaczyc na niego 11-12tys. zł. :/ moje typy to Fiat Panda ( ale podobno szybko sie sypia), Skoda Fabia (slyszalam ze ma problem z ukladem kierowniczym??), Peugeot 206 (drogi w utrzymaniu) Huyndai Atos (kiepskie zawieszenie). Bardzo prosze o pomoc!!!
berka996
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

12 Sie 2009, 16:43

Jeżeli Ci to nie przeszkadza to poszukaj Matiza z końca produkcji. Dosyć dobre i trwałe auto:P
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Sie 2009, 21:26

uuu... nie nie... może jakieś inne typy;p
berka996
Nowicjusz

12 Sie 2009, 23:44

a może opel corsa b?? ją za te pieniądze kupisz z 2000 roku i jeszcze nawet zostanie na paliwo :razz: . ewentualnie jeszcze ford fiesta .
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

13 Sie 2009, 08:21

Fabia to niezły wybór. Szukaj z silnikiem 1,4,bo to trwały i w miarę ekonomiczny silnik z akceptowalnym przyspieszeniem.
Jeśli nie przeszkadza Tobie znaczek na masce i dziwne obiegowe opinie ,to na twoim miejscu jako alternatywę dla tej Fabii postawiłbym nie Pandę ale... Fiata Punto II z silnikiem 1,2. Można odkupić od pierwszego właściciela za rozsądne pieniądze a samo auto jest nie najgorsze i ogólnie poza występującymi czasem niedomaganiami osprzętu elektryki przy silniku ,nie ma się do czego przyczepić Nie wspomnę o tym ,że Punto II o wiele lepiej się jedzie i jest obszerniejsze w środku od typowo miejskiej Pandy..Ma nawet bagażnik...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sie 2009, 09:45

Zdecydowałam sie na zakup Fabi:):):):) tylko prosze mnie uświadomić na co powinnam zwrócić szczególną uwage przy zakupie samochodu?
berka996
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...

13 Sie 2009, 09:49

A może Opel Agila?? Mały, wysoki, 5D no i ma centralny zamek :razz:
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

13 Sie 2009, 10:56

ten Opel to podobno to samo co Atos... a powiedzcie mi czy kupie Fabie do 11-12tys z dobrym stanie bo jak weszlam na allegro i wrzucilam od 2000roku to ceny sa baaardzo zroznicowane...:/
berka996
Nowicjusz

13 Sie 2009, 11:39

a co sądzicie o Ibizie? albo Polo?
ogurek03
Nowicjusz

Miejscowość: Sopot

13 Sie 2009, 12:16

Technologicznie to prawie te same samochody produkowane przez grupę VW i Fabia też do tej ekipy należy.... Ibiza oprócz dobrej mechaniki,w odróżnieniu od pokrewnego Polo i Fabii oferuje znacznie atrakcyjniejszy wygląd.Natomiast za znaczek VW na masce trzeba ciutkę więcej zapłacić...
Wszystkie te auta w wersji silnikowej 1,4, to optymalna oferta dla wersji benzynowych
Jedynie Fabia z silnikiem 1,2 HTP - 54 KM to nieporozumienie,bo moc za słaba i wiele do życzenia pozostawia kultura pracy tego 3-cylindrowego silnika. Spalanie też nie należy w tej wersji do małych...
artur73
Awatar użytkownika

13 Sie 2009, 12:36

ja właśnie palnuje zakup Ibizy i to ma być mój pierwszy samochód tylko rodzice mi radzą VW Polo, bo tańszy w utrzymaniu, zgodzicie się z tym?
ogurek03
Nowicjusz

Miejscowość: Sopot

13 Sie 2009, 22:26

Fabia do 12tys?? Szczerze odpusc sobie bo bedzie to skarbonka bez dna,na przyzwoita Fabie musisz miec najmniej z 14tys,piszesz ze auto ma byc wysokie to moze tak Fiat Panda?? Ktos tam napisal Matiz z konca produkcji przeciez jak dobrze mi sie wydaje to skonczyli go produkowac 2007 czy 2008r i musisz miec z 18tys chyba na takowego
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Sie 2009, 05:43

Drogie panie... kupcie sobie te Ibizy i po zawodach. Proszę się zapytać także rodzicom w czym Polo będzie tańsze w utrzymaniu od Ibizy skoro mechanicznie to prawie ten sam samochód produkowany przez grupę Volkswagena !!!
I jeszcze jedno... Opel Agila to niestety nie Atos... Jego blizniaczym odpowiednikiem jest japońskie Suzuki Wagon R+ ,z tym że o ile dobrze pamiętam to auta te mają inne silniki. Opel Agila jest świetną propozycją dla kobiety ale szerokim łukiem omijać należy wersję z nieudanym silnikiem 1,0. Za to 1,2 jest warty polecenia.
I na koniec nadal jako korzystną alternatywę i rozsądny wybór proponuję funkcjonalne,nie stare rocznikowo za tę kasę Punto II,z trwałym i ekonomicznym silnikiem 1,2. :smile:
artur73
Awatar użytkownika