I-szy samochód dla kobiety??!!

12 Sie 2009, 17:09

Witam!!
Mam dylemat poniewaz nie wiem jaki samochód powinnam sobie sprawic, bedzie to moj pierwszy pojazd mechaniczny:P, jestem poczatkujacym kierowca. Od samochodu opczekuje zeby byl w miare wysoki i koniecznie z centralnym zamkiem, maly ale interesuja mnie modele tylko 5drzwiowe;p no i co najgorsze moge przeznaczyc na niego 11-12tys. zł. :/ moje typy to Fiat Panda ( ale podobno szybko sie sypia), Skoda Fabia (slyszalam ze ma problem z ukladem kierowniczym??), Peugeot 206 (drogi w utrzymaniu) Huyndai Atos (kiepskie zawieszenie). Bardzo prosze o pomoc!!!
berka996
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

12 Sie 2009, 17:43

Jeżeli Ci to nie przeszkadza to poszukaj Matiza z końca produkcji. Dosyć dobre i trwałe auto:P
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Sie 2009, 22:26

uuu... nie nie... może jakieś inne typy;p
berka996
Nowicjusz

13 Sie 2009, 00:44

a może opel corsa b?? ją za te pieniądze kupisz z 2000 roku i jeszcze nawet zostanie na paliwo :razz: . ewentualnie jeszcze ford fiesta .
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

13 Sie 2009, 09:21

Fabia to niezły wybór. Szukaj z silnikiem 1,4,bo to trwały i w miarę ekonomiczny silnik z akceptowalnym przyspieszeniem.
Jeśli nie przeszkadza Tobie znaczek na masce i dziwne obiegowe opinie ,to na twoim miejscu jako alternatywę dla tej Fabii postawiłbym nie Pandę ale... Fiata Punto II z silnikiem 1,2. Można odkupić od pierwszego właściciela za rozsądne pieniądze a samo auto jest nie najgorsze i ogólnie poza występującymi czasem niedomaganiami osprzętu elektryki przy silniku ,nie ma się do czego przyczepić Nie wspomnę o tym ,że Punto II o wiele lepiej się jedzie i jest obszerniejsze w środku od typowo miejskiej Pandy..Ma nawet bagażnik...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sie 2009, 10:45

Zdecydowałam sie na zakup Fabi:):):):) tylko prosze mnie uświadomić na co powinnam zwrócić szczególną uwage przy zakupie samochodu?
berka996
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus zwycięża w stolicy elektromobilności
    Po raz 8. z rzędu Lexus zwyciężył w norweskiej edycji badania satysfakcji klientów Autoindex. Mieszkańcy tego europejskiego kraju, który w największym stopniu postawił na elektromobilność najlepiej ocenili samochody ...

13 Sie 2009, 10:49

A może Opel Agila?? Mały, wysoki, 5D no i ma centralny zamek :razz:
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

13 Sie 2009, 11:56

ten Opel to podobno to samo co Atos... a powiedzcie mi czy kupie Fabie do 11-12tys z dobrym stanie bo jak weszlam na allegro i wrzucilam od 2000roku to ceny sa baaardzo zroznicowane...:/
berka996
Nowicjusz

13 Sie 2009, 12:39

a co sądzicie o Ibizie? albo Polo?
ogurek03
Nowicjusz

Miejscowość: Sopot

13 Sie 2009, 13:16

Technologicznie to prawie te same samochody produkowane przez grupę VW i Fabia też do tej ekipy należy.... Ibiza oprócz dobrej mechaniki,w odróżnieniu od pokrewnego Polo i Fabii oferuje znacznie atrakcyjniejszy wygląd.Natomiast za znaczek VW na masce trzeba ciutkę więcej zapłacić...
Wszystkie te auta w wersji silnikowej 1,4, to optymalna oferta dla wersji benzynowych
Jedynie Fabia z silnikiem 1,2 HTP - 54 KM to nieporozumienie,bo moc za słaba i wiele do życzenia pozostawia kultura pracy tego 3-cylindrowego silnika. Spalanie też nie należy w tej wersji do małych...
artur73
Awatar użytkownika

13 Sie 2009, 13:36

ja właśnie palnuje zakup Ibizy i to ma być mój pierwszy samochód tylko rodzice mi radzą VW Polo, bo tańszy w utrzymaniu, zgodzicie się z tym?
ogurek03
Nowicjusz

Miejscowość: Sopot

13 Sie 2009, 23:26

Fabia do 12tys?? Szczerze odpusc sobie bo bedzie to skarbonka bez dna,na przyzwoita Fabie musisz miec najmniej z 14tys,piszesz ze auto ma byc wysokie to moze tak Fiat Panda?? Ktos tam napisal Matiz z konca produkcji przeciez jak dobrze mi sie wydaje to skonczyli go produkowac 2007 czy 2008r i musisz miec z 18tys chyba na takowego
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Sie 2009, 06:43

Drogie panie... kupcie sobie te Ibizy i po zawodach. Proszę się zapytać także rodzicom w czym Polo będzie tańsze w utrzymaniu od Ibizy skoro mechanicznie to prawie ten sam samochód produkowany przez grupę Volkswagena !!!
I jeszcze jedno... Opel Agila to niestety nie Atos... Jego blizniaczym odpowiednikiem jest japońskie Suzuki Wagon R+ ,z tym że o ile dobrze pamiętam to auta te mają inne silniki. Opel Agila jest świetną propozycją dla kobiety ale szerokim łukiem omijać należy wersję z nieudanym silnikiem 1,0. Za to 1,2 jest warty polecenia.
I na koniec nadal jako korzystną alternatywę i rozsądny wybór proponuję funkcjonalne,nie stare rocznikowo za tę kasę Punto II,z trwałym i ekonomicznym silnikiem 1,2. :smile:
artur73
Awatar użytkownika