I znów problem z rejestracją...

07 Lip 2009, 09:44

Więc tak - kupiłem sprowadzone auto od handlarza i po paru dniach pojawiły się schody. :mad: Okazało się, że brakuje kolorowej pieczątki w małym briefie. Nigdzie się nie doczepili, prócz Wydziału komunikacji, a w papierach które przeszły przez US, akcyzę, recykling, itp ja jestem jako sprowadzający - kupujący od Niemca! Gość od którego kupiłem jest w porządku i próbuje też to załatwić jak najprędzej, alle już mam dość tego. Zwrot kasy nie wchodzi w grę, alle przedstawił mi takie rozwiązanie - w powiece gdzie jestem zameldowany w WK nie chcą przyjąć tego dokumentu, alle w innym powiecie taka możliwość będzie bo ponoć się tak szczegółów nie czepiają. Z tym, że będę musiał spisać umowę kupna/sprzedaży na jakąś osobę/firmę która jest w danym powiecie zameldowana. Dodam, że na owego handlarza nie mam żadnych papierów i żadnego haka (prócz świadków i parę rozmów nagranych małym dyktafonem szpiegowskim w moim super tel :twisted: , gdzie proponuje mi fałszerstwo dokumentów, lewy przegląd i lewą rejestrację), alle wiem że mnie nie wyroluje - to urzędnik Miasta XXX i jak bym przedstawił sytuację wójtowi to gość miał by niezłą jazdę i on doskonale wie o tym :twisted: Więc moje pytanie brzmi tak - JAK TO K... ODKRĘCIĆ!!! Wiem du.y dałem z tymi papierami, mogłem spisać z nim umowę i dać mu stówę ekstra żeby sam latał i rejestrował, alle cóż - idiotą jestem :sad: Mogę w jakiś sposób odzyskać kasę? Albo zarejestrować na tą osobę w innym powiecie alle w tak sposób, żeby nie okazało się, że będę miał nieprzyjemności z tego tytułu, że jeżdżę samochodem innego gościa, lub jeszcze lepiej - w papierach auto będzie jego prawnie... a ja równie dobrze wg policji mogę być złodziejem.
kostunio

07 Lip 2009, 19:11

1. jakiej kolorowej pieczątki brakuje w dowodzie rejestracyjnym? konkretnie co to ma być bo wygląda to na jakąś brednię urzędnika.

2. jeżeli chcesz dać komuś do innego miasta do rejestracji to zamiast sprzedaży proponuję mu darować część np. 1 % pojazdu.
Dzięki temu jesteś ciągle właścicielem pojazdu i ta osoba nie będzie mogła go odsprzedać bez Twojej zgody - podpisu
Do tego upoważniasz tą osobę do rejestracji w Twoim imieniu.

Jak załatwi - czyli jak odbierze dowód stały to sporządzacie drugą umowę darowizny - on daruje Tobie SWOJĄ CZĘŚĆ POJAZDU i przekazuje wszystkie dokumenty.

tu masz do pobrania:
1. umowa darowizny
[link wygasł]

2. upoważnienie do rejestracji
[link wygasł]

3. umowa darowizny - zwrot posiadanej części pojazdu
[link wygasł]

Tu możesz trochę poczytać o darowiznach.
[link wygasł]

pozdrawiam
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

08 Lip 2009, 00:13

1.dokładnie jest to "odpis z karty pojazdu w celu zarejestrowania w polskim wydziale komunikacji" (tłumaczenie dosłowne) - wydany przez organ właściwy (zgodnie z nowymi przepisami z 3 czerwca) z niemieckiego wydziału komunikacji. W wydziale komunikacji u nas powiedzieli, że na owym dokumencie brakuje pieczątki kolorowej, najlepiej żeby to był hologram, a nie czarna pieczątka - fakt faktem wygląda jak by to było ksero dokumentu ale to jest oryginał z czarną pieczątką (jeszcze po przejechaniu paluchem po nim widać że się tusz rozmazuje)
2.o fajno - rzeczywiście wtedy zostaje prawnym współwłaścicielem bez żadnych przekrętów i zmartwień

Boje się tylko tego, że to dla urzędników będzie coś brzydko pachnieć, że najpierw jestem właścicielem, później współwłaścicielem a po miesiącu znów przepisuje auto na mnie... z kilometra śmierdzi machlojkami! No alle cóż - wielkie dzięki za poradę. Mam nadzieje że się to wyjaśni :wink:
kostunio

08 Lip 2009, 11:10

czyli nie masz dowodu rejestracyjnego tylko zaświadczenie?

Jeśli tak to złóż pisemny wniosek do urzędu o rejestrację na załączonych dokumentach. Jeżeli urząd wątpi w oryginalność tego dokumentu to Ty powinieneś oświadczyć, że to jest oryginał i taki dostałeś z urzędu - oczywiście o ile to jest prawda.
Wtedy urząd powinien sprawdzić oryginalność tego papieru w urzędzie, który go wydał

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FJ Cruiser w stylu retro
    Wśród fanów aut terenowych jest grupa, która jednocześnie darzy sentymentem klasyki gatunku i ceni komfort nowoczesnej motoryzacji. Do tych kierowców adresowane są modele w stylu retro, takie jak ...