Fotoradar. Czy mam czekać na pocztówkę.

31 Maj 2009, 12:29

Dzisiaj jechałem drogą gdzie był fotoradar. Jadę nagle go zauważam i szybko patrze na licznik 52/53km. Ograniczenie do 40km/h. Wiem że licznik mi zawyża o jakieś 5km/h czyli faktycznie jechałem z 47/48km.

Pytanie czy mam się spodziewać pocztówki w skrzynce pocztowej.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

31 Maj 2009, 16:24

Maki nie kazda skrzynka jest aktywna!
asterix
Nowicjusz

Miejscowość: o2

31 Maj 2009, 16:26

Raczej nie.Fotoradary są ustawione z pewną tolerancją błędu pomiaru wyrażoną w procentach,czyli zazwyczaj na terenie zaudowanym wyłapują samochody,które jadą powyżej 70 km/h.
Napisz,gdzie ten fotoradar stoi dokładnie - miejscowość,ulica(nazwa lub numer drogi),to ci napiszę,czy jest on aktywny cały czas,okresowo czy to tylko atrapa.Napiszę oczywiście na pw z oczywistych względów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Maj 2009, 18:59

MotoAlbercik napisał(a):Napiszę oczywiście na pw z oczywistych względów

Tzn. jakich? Przecież to nie tajemnica.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Maj 2009, 21:03

Jak napiszę na forum,że ten fotoradar to atrapa,to wszyscy,co to przeczytają,a o tym wcześniej nie wiedzieli,będą tam pędzić na złamanie karku...A to już nie jest bezpieczne.Dlatego.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Cze 2009, 12:05

MotoAlbercik napisał(a):Jak napiszę na forum,że ten fotoradar to atrapa,to wszyscy,co to przeczytają,a o tym wcześniej nie wiedzieli,będą tam pędzić na złamanie karku...A to już nie jest bezpieczne.Dlatego.

A jak napiszesz jemu, to on będzie jechał na złamanie karku i też nie będzie bezpiecznie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan GT-R
    Choć GT-R jest w zasadzie zupełnie nowym autem, wprowadzonym na rynek w 2008 roku, wprost wywodzi się od sportowych wersji modelu Skyline o takim samym oznaczeniu. A te nigdy nie były dostępne ze zdejmowanym dachem. Nawet ...

02 Cze 2009, 12:26

Dishman,
A jak napiszesz jemu, to on będzie jechał na złamanie karku i też nie będzie bezpiecznie.
- popieram, po to są radary żeby przy nich zwalniać
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

02 Cze 2009, 14:39

Mogę was uspokoić - nie będzie pędził wtym miejscu na złamanie karku,ponieważ oba fotoradary w tym miejscu mogą być aktywne(są aktywne okresowo).Oznacza to,że zazwyczaj są to puste skrzynki,ale w każdej chwili można do nich włozyć radar.A tam akurat często jest na przemian - raz jest jeden kierunek drogi pod kontrola,a raz drugi.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lip 2009, 16:54

Moje pytanie dotyczy motoryzacji konkretnie jechałem ostatnio autem były to okolice Gorzowa Wlkp. Na tej trasie było sporo radarów wiec starałem sie jechać ostrożnie, zagapiłem sie na chwile i jak zobaczyłem radar to zwolnilem dość gwałtownie z 90 do 70 km/h. Radar nie zareagował nie dostrzegłem ani czerwonego ani białego swiatała to samo potwierdziły osoby z kórymi jechałem ... nie mam niestety pewności czy było tam ograniczenie do 50 czy 70 troche sie martwie czy nie dostane mandatu ... zwolniłem gwałtownie jak tylko dostrzegłem fotoradar...

Co możecie powiedzieć w tym temacie ? ew moze znacie jakieś podpowiedzi w postaci linka

z górchy dzieki
Kajet
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

08 Lip 2009, 19:01

Fotoradar robi pomiar z ok. 100-200 metrów. Liczy sobie śr. prędkość. Jeżeli nie było błysku, to pewnie obejdzie się na strachu.
Fotoradary mają też ustawioną tolerancję. Mówi się o standardowej +20 km/h. Aczkolwiek różne foto mają różnie to poustawiane. Np. przy szkołach i przejściach dla pieszych gdzieś gdzie kręcą się często dzieciaki tolerancja jest niewielka.

Na katowickiej, gdzie są 2 pasy w jedną stronę można popylać spokojnie 90 km/h na 70-tce, a ponoć tolerancja jest na +40-50 km/h (aczkolwiek, nigdy nie sprawdzałem :mrgreen: ).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lip 2009, 19:13

Dishman, no to troche mnie uspokoiłeś ogólnie to wydaje mi sie że tam było do 70 , ale nie jestem pewnien patrzylem to sa tam takie miejsca z takimi ograniczeniami dodatkowo nie było żadnego błysku ani nic wiec mysle ze bedzie ok
Kajet
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa