REKLAMA
Witam,
Posiadam Seata Ibizę 2000 rok z silnikiem 1.9 TDi 90 KM.
W dniu dzisiejszym chcąc pojechać na cmentarz napotkałem problem z autem nie do przeskoczenia.
Auto odpaliło i wyjeżdżając z podwórka silnik nagle zgasł.
Uzbroił się alarm, na na desce rozdzielczej pojawiła się choinka - część kontrolek się zażyła, część świeciła jeszcze inne migały.
Po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu sprawa się ma tak, że świeci kontrolka od akumulatora, żaży się kontrolka awaryjna (!) w momencie próby włączenia świateł zapalaja się jeszcze kilka innych kontrolek ale światła nie świecą. Przy próbie uruchomienia silnika ( kontrolka od świec żarowych nie zapala się ) silnik kręci ale nie odpala. Przy próbie włączenia czy to świateł czy awaryjnych wydziela się dziwny przerywany dźwięk ( ciężko go opisać bo nigdy wcześniej takiego nie słyszałem ). Od czasu do czasu wariuje alarm i się aktywuje ( alarm aktywuje mi się po każdym spadku mocy ) jednak gdy się uruchomi mrużą kontrolki, wydaje się ten dziwny dźwięk ale kierunki nie migają - z pilota alarm wyłączam.
Napięcie akumulatora jest w normie, bezpieczniki wszystkie całe, wyciągałem ten załącznik pod kierownicą on ma chyba symbol 109 i jest cały i słychać że załącza. Więcej nie potrafię...
Niestety na cmentarz nie po jadę ale niedługo do pracy jakoś trzeba pojechać
Proszę o pomoc