REKLAMA
Na wstępie nadmienię, że posiadam Ibizę z 2004 roku. Całkiem niedawno była u mechanika w celu dokonania paru rutynowych wymian (filtry, olej, rozrząd, hamulce itp.). Z tymi ostatnimi właśnie mam problem - mianowicie podczas hamowania w lewym tylnym kole słychać stukanie, którego częstotliwość jest proporcjonalna do prędkości (czyli im bardziej zwalniam tym stukanie ma coraz większe odstępy czasowe). Na początku myślałem, że jest to kwestia ułożenia się nowych szczęk i reszty podzespołów, jednak przejechałem już jakieś 1000 km od naprawy i nic się nie zmieniło.
Aby dokładniej naświetlić wam problem, wrzucam filmik, na którym słychać owe dźwięki:
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Cały hamulec rozebrałem trzy razy i nie znalazłem niczego niepokojącego. Wróciłem po jakimś czasie do tego samego mechanika i powiedziałem, by przy okazji zajrzał do tego hamulca. Przeczyścił, nasmarował, sprawdził i stwierdził, że wszystko jest OK a skrzypi i stuka nadal.
Tak wygląda całość:
1. https://dl.dropboxusercontent.com/u/246 ... 17_001.jpg
2. https://dl.dropboxusercontent.com/u/246 ... 17_002.jpg
Jeśli sam nic nie zdziałam to oczywiście pojadę do innego, ale obawiam się tylko tego, że mechanik spojrzy, posmaruje, sprawdzi a jak wyjadę z warsztatu to i tak będzie skrzypieć. Chyba, że uda się dogadać, że płacę dopiero jak zobaczę, że jest dobrze zrobione, ale wątpię by ktokolwiek się na to zgodził. Mechanik, który robił mi te hamulce (i parę dni temu sprawdzał) jest jednym z lepszych w okolicy, ale widocznie będę musiał poszukać kogoś innego.
- Bębny co prawda zostały stare, ale są gładkie jak stół a brzegi zostały przez mechanika zeszlifowane.
- Podczas normalnej jazdy nie ma jakichkolwiek dźwięków - tylko podczas hamowania
- Nie jest to wina śrub - nie są nigdzie przytarte i nie widać śladów, by mogły o coś przycierać. Dodatkowo zamieniłem śruby z przodu na tył i bez zmian
- Hamulec podczas naciskania w tym kole skrzypi nawet na postoju co słychać na powyższym filmiku. Dźwięki, jakie wydaje są podobne do tych, które męczą mnie podczas jazdy.
- Tylko przy nożnym są takie anomalie. Hamując ręcznym nie ma żadnych dźwięków!
Macie jakiś pomysł co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?