Ręczny działa w przód a nie działa w tył

11 Cze 2014, 18:52

Mam problem - mianowicie wymieniałem w Vectrze B z 2000 roku tarcze(tarczobębny) i klocki i mam mały problem który dopiero dziś zauważyłem.
Jak zaciągnę hamulec ręczny samochód do przodu gaśnie , natomiast do tyłu auto jedzie tak jakby nic nie trzymało.
Co to może być.
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma

16 Cze 2014, 13:21

Przysiada tył przy ruszeniu do przodu? Przysiada czy tylko daje opór? Według mnie coś jest w takim źle poskaładane.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

16 Cze 2014, 16:51

Przysiada i to bardzo mocno (nie idzie ruszyć) a do tyłu zero oporu:(
marcpinio
Początkujący

Auto: mitsubishi carisma

18 Cze 2014, 07:26

Możliwe,że trzeba wyregulować regulatorem położenie szczęk. Teraz pewnie łapie jakiś odcinek szczęk ,a nie cała powierzchnia. Ja bym zwalił bęben ale samo regulowanie przerwy między okładziną a bębnem może nic nie dać. Regulatorem wyregulujesz ale efekt " krzywego docisku szczęk" pozostanie ten sam. Żeby regulacja górnym regulatorem przyniosła efekt,to koniecznie musisz popuścić najpierw linkę !!! Wtedy coś się zmieni!
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...